Dialog româno-chinez privind dezvoltarea relațiilor în domeniul protecției consumatorilor

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori, Domnul Președinte Costel Stanciu și Domnul Vice-președinte Emil Bojin și ai Centrului European al Consumatorilor din România, Doamna Director Irina Chirițoiu, Domnul Mihai Titichi, jurist ECC România și Doamna Avocat Elena Moise au avut, astăzi, o întrevedere cu Domnul Geng Hongzhou Director general adjunct al Departamentului de Supraveghere a Pieței din cadrul Ministerul Comerțului din China, în cadrul unei vizite oficiale în România.
Din cadrul delegației au făcut parte și Domnul Hu Shuang, Director adjunct al Direcției de Afaceri Multilaterale din cadrul Departamentulului de Supraveghere a Pieței, Ministerul Comerțului din China, Domnul Li Xiang, Director adjunct al Diviziei de Securitate din cadrul Departamentulului de Supraveghere a Pieței, Ministerul Comerțului din China, Domnul Ju Xinping, Director al Administrației municipale de viticultură din cadrul Comisiei de Comerț al orașului Shanghai, Domnul Zhang Lianfeng, Director în Divizia de supraveghere a pieței din cadrul Departamentului de Comerț al Provinciei Guizhou, Doamna Deng Wenjian, Director Divizia de Supraveghere a Pieței din cadrul Departamentului de Comerț al Regiunii Autonome Guangxi Zhuang și reprezentanți ai Ambasadei Chinei în România.
Temele adordate în cadrul acestei întâlniri oficiale au fost:
•    Legislația europeană în ceea ce privește sistemul de trasabilitate al produselor
•    Modalități efective în vederea asigurării trasabilității
•    Contribuția asociațiilor de protecția consumatorilor în protejarea și informarea  consumatorilor
•    Modalități concrete de colaborare în beneficiul consumatorilor români care achiziționează produse din China
•    Informații generale privind legislația europeană, cât și națională în comerțul on-line


În domeniul transabilităţii produselor există două reglementări:
•    Regulamentul  CE nr.178/2002 care vizează siguranța produselor alimentare
•    Directiva 2001/95/CE care se referă la celelalte produse.
Regulamentul CE nr.178/2002 stabilește în sarcina comercianților din sectorul alimentar obligația de a asigura trasabilitatea produselor alimentare. Cerința privind asigurarea trasabilității se bazează pe abordarea “un pas înainte, un pas înapoi” care implică următoarele măsuri pentru operatorii economici: dispunerea de un sistem care le permite identificarea imediată a furnizorului și clientului, stabilirea unei legături furnizor – produs, precum și stabilirea legăturii client – produs. Cu toate acestea, operatorii din sectorul alimentar nu trebuie să identifice clienții imediați atunci când aceștia sunt consumatori finali.
În cazul importurilor Regulamentul nu se aplica pentru companiile care exportă în Uniunea Europeană. Regulamentul 178/2002 se referă la faptul că produsele alimentare sunt etichetate și identificate în mod corespunzător pentru facilitarea trasabilității lor.
În ceea ce privește trasabilitatea produselor alimentare provenite din țări terțe, acestea nu sunt reglementate de Regulamentul 178/2002. În acest caz, exportatorii din țările cu care s-au încheiat parteneriate comerciale nu pot fi obligați prin lege să îndeplinească cerința trasabilității impusă în cadrul UE, decât în cazul în care există acorduri bilaterale speciale pentru anumite sectoare sau când există cerințe juridice comunitare specifice.  La nivelul UE există şi două sisteme de alertă având lagatură cu trasabilitatea: RAPEX (produse nealimentare) şi RASFF (alimente şi furaje). Acestea se referă doar la produse care sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
Regulamentul nu prevede o perioadă în care trebuie păstrate documentele care asigură trasabilitatea. Se recomandă o perioadă de 5 ani. Sunt si excepţii,  spre exemplu, pentu produsele cu valabilitate de 3 luni, astfel că pentru acestea se recomandă ca documentele să fie păstrate 6 luni de la data fabricării sau livrării.
În cazul produselor non alimentare, există Directiva 2001/95/CE privind siguranța generală a produselor. Directiva  este transpusă şi în legislația din România prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor.  În acest domeniu nu există o trasabilitate atât de bine pusă la punct. În prezent,  se analizează această directivă în vederea îmbunătățirii acesteia, ocazie cu  care s-a creat un pachet de măsuri care nu sunt încă in vigoare. Directiva 2001/98/CE prevede că produsul trebuie să indice producătorul, identitatea acestuia şi lotul de produse din care face parte.
În China, legislația prevede că trebuie să existe un sistem de trasabilitate, iar datele despre produse se pot afla prin scanarea codului produsului. Reprezentanții Ministerului Comerțului au precizat ca Guvernul Chinei are o poziție fermă în astfel de probleme, fiind prevăzute sancțiuni severe.
„Trasabilitatea este o soluţie pentru protecţia consumatorului, dar este şi un instrument de control şi stabilire a responsabilității pentru autoritățile statului. Securitatea produselor reprezintă o preocupare comună care implică numeroşi factori. Trebuie luate măsuri de către toate părţile pentru a aplica legislaţia în domeniu şi pentru a asigura securitatea produselor în fiecare etapă pe parcursul lanţului de aprovizionare, de la proiectare şi fabricare până la vânzarea cu amănuntul” a precizat Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, preşedinte APC
În încheiere, dupa o sesiune de întrebari care au vizat modul de soluționare a reclamațiilor în România, procentajul soluționării reclamațiilor, dar și piața din România a marilor retaileri din domeniul electronicelor s-a stabilit că după întoarcerea în China a reprezentantiilor delegației se va lua legătura cu asociaţiile din China care se ocupă de problemele consumatorilor pentru a le pune în legătură cu Asociația Pro Consumatori în vederea stabilirii unei colaborări de lungă durată.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark