Etichetele \"Made in\" ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile

Etichetele "Made in" vor deveni obligatorii pentru produsele textile în Europa, potrivit Parlamentului European. Marţi, deputaţii au adoptat modificarea sistemului UE de etichetare a textilelor. În plus, ei consideră că în viitorul apropiat va fi nevoie de cerinţe obligatorii şi armonizate în acest domeniu.

Obligativitatea indicării prin etichetare a ţării de origine va fi necesară pentru a asigura consumatorii că nu sunt induşi în eroare de etichete care sugerează că produsele textile ar fi produse într-un stat membru şi nu într-o ţară terţă. În prezent, etichetarea "Made in" este voluntară în UE şi este utilizată în funcţie de legislaţia naţională, spre deosebire de SUA, Canada sau Japonia de exemplu, unde etichetarea ţării de origine este reglementată în mod strict.

Legislaţia UE actuală pentru produsele textile se aplică doar asupra armonizării denumirii fibrelor textile (există 48 de fibre, dintre care 18 sunt naturale şi 30 sintetice) care se comercializează pe piaţa unică.

Chiar dacă iniţial Parlamentul a fost consultat doar în ceea ce priveşte o propunere tehnică a Comisiei, care prevedea reducerea perioadei de timp pentru plasarea pe piaţă a noilor fibre, deputaţii au decis elaborarea unei propuneri mai politice, şi anume introducerea în noul regulament a obligativităţii indicării prin etichetare a ţării de origine.

Pentru a ajuta consumatorii să poată face o alegere în deplină cunoştinţă de cauză, deputaţii solicită Comisiei să prezinte un raport în următorii doi ani şi, dacă este necesar, chiar o propunere legislativă în vederea impunerii noilor prevederi în materie de etichetare. Acest raport ar trebui să conţină cerinţe armonizate referitoare la etichetarea cu privire la întreţinere, mărimile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi avertismente legate de siguranţă şi sănătate (inflamabilitate, posibile substanţe alergenice) şi la etichetarea socială, acordată pe baza unor criterii cum ar fi respectarea standardelor de muncă esenţiale, a drepturilor sociale, pregătirea profesională a angajaţilor şi tratamentul egal.

Raportul Toine Manders (ALDE, NL) a fost adoptat cu 528 voturi pentru, 18  împotrivă şi 108 abţineri.

Sursa: Parlamentul European

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark