O Europă pentru companii și consumatori

Europa trebuie să acţioneze pentru a favoriza creşterea gradului de prosperitate şi crearea de locuri de muncă. Şi trebuie să acţioneze urgent, în contextul crizei financiare. De aceea, Comisia Europeană a adoptat „Actul privind piaţa unică”. Acesta conține o serie de măsuri destinate să dea un nou impuls economiei europene și să contribuie la crearea de locuri de muncă.

Începând din 1992, piaţa unică europeană a adus nenumărate avantaje şi a creat noi oportunităţi. Însă libertatea de circulaţie a bunurilor, a serviciilor, a capitalului şi a persoanelor nu este întotdeauna lipsită de probleme. În anumite sectoare, nu se poate vorbi încă de existenţa unei pieţe europene pe deplin integrate, deoarece lipsesc anumite dispoziţii legislative. Pe de altă parte, problemele administrative şi lipsa măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale fac ca potenţialul pieţei unice a UE să nu fie exploatat în întregime.

De asemenea, este necesară consolidarea încrederii în piaţa unică, pentru a contribui la stimularea creşterii economice. UE trebuie să acţioneze cu mai multă convingere pentru a demonstra că piaţa unică aduce progrese pe plan social şi poate fi în avantajul consumatorilor, al lucrătorilor şi al întreprinderilor mici.

Comisarul Michel Barnier şi Comisia Europeană doresc ca Actul privind piaţa unică să fie un subiect prioritar pe agenda politică. De asemenea, se va lucra în parteneriat cu guvernele naţionale, Parlamentul European şi reprezentanţii societăţii civile pentru a garanta punerea în aplicare a măsurilor, până la sfârşitul anului 2012, când se va celebra cea de-a 20-a aniversare a programului pentru piaţa unică.

Piața unică trebuie să facă față multor provocări

Piața unică este văzută drept cea mai mare realizare a UE. Aceasta întâmpină însă mari provocări, având nevoie de mai multă competitivitate și protecție socială. Pe 9 noiembrie, deputaţii europeni au dezbătut viitorul pieței unice în momentul de față cu reprezentanți ai Consiliului și Comisiei și companii, în cadrul comisiei parlamentare pentru piața internă.

La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană a prezentat Actul privind piaţa unică, lansând o dezbatere publică pe această temă, ce va dura patru luni. În mai, Parlamentul European a adoptat o rezoluție a socialistului maltez Louis Grech, care cere implementarea actului înainte de primăvara anului 2011. Deputaţii europeni vor aborda din nou Actul privind piaţa unică în plen, în noiembrie.

În beneficiul cetățenilor și companiilor

Actul privind piaţa unică include o serie de măsuri ce vor să dea un nou impuls economiei europene și să contribuie la crearea de locuri de muncă. Acesta include măsuri pentru a simplifica viața cetățenilor atunci când își exercită drepturile conferite de Uniune, de exemplu pentru a înmatricula un autovehicul în altă țară a UE.

Pentru companii, actul facilitează finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și dezvoltarea comerțului electronic și a pieței digitale și promovează brevetele europene. Muncitorii vor beneficia de măsurile privind transferul drepturilor de pensie și ameliorarea recunoașterii calificărilor personale.

„Europenii au drepturi economice și sociale“

Conform comisarului european pentru piața internă, Michel Barnier, „se consideră că piața unică subminează drepturile sociale, dar vrem să arătăm că europenii au drepturi economice și sociale“. Fostul comisar Mario Monti, care a pus bazele Actului, a spus că piața unică nu este îndeajuns sprijinită de statele membre.

Vincent van Quickenborne, ministrul belgian responsabil cu piața internă, a arătat că „funcționarea pieței unice este o datorie morală“, insistând asupra a trei priorități: bunurile, serviciile și crearea pieței unice digitale.

Monique Goyens (Beuc) a spus că se pune un accent prea mare pe chestiunile transfrontaliere, în timp ce majoritatea consumatorilor sunt interesați de piețele naționale. Philippe de Buck (BusinessEurope) a arătat că pe piața unică nu ar trebui să existe o separare între piețele naționale și cele transfrontaliere.

Este necesar sprijinul statelor membre

Socialistul maltez Louis Grech a cerut o „nouă paradigmă în gândirea politică pentru a aduce schimbările necesare“. Raportorul pentru excluziunea socială pe piața unică, liberalul român Cristian Buşoi, a arătat că „sprijinul arătat de cetățenii europeni și companii pentru piața unică nu a fost întotdeauna îndeajuns de mare“, de aceea este necesară o schimbare constantă, care să aducă piața unică mai aproape de cetățeni și companii.

Poloneza Roza Thun, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), crede că Actul privind piaţa unică „va ameliora economia UE, dar nu este o Biblie ce nu poate fi adusă la zi“. Conform președintelui comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, Malcolm Harbour (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit), planurile europene au nevoie de cooperare din partea statelor membre. „Avem nevoie de obiective provocatoare, dar fezabile“, a spus dumnealui.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark