„Sigla calităţii europene“: studiu sprijinit de eurodeputaţii de la comisia pentru agricultură

Deputaţii europeni de la comisia pentru agricultură au sprijinit un studiu privind „sigla calităţii europene“, care va fi rezervată „bunurilor agricole produse în întregime în UE“. Aceasta va permite producătorilor să-şi expună angajamentul pentru calitate, siguranţa alimentară şi respectul standardelor europene. Deputaţii au mai dicutat propunerile Comisiei de modernizarea etichetării alimentelor, în cadrul reformei politicii agricole comune.

Recomandările au fost prezentate într-un raport redactat de italianul Giancarlo Scotta’ (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei), raport votat astăzi în comisia pentru agricultură de la Parlamentul European.

Specialităţile tradiţionale vor fi protejate în continuare
Deputaţii europeni au susţinut puternic o parte din regulile existente şi au respins propunerea de combinare a instrumentelor de etichetare privind „denumirea de origine protejată“ şi „specialitatea tradiţională garantată“. Acestea sunt folosite pentru furnizarea de informaţii privind anumite produse precum şampania, brânza şi vinul provenind din anumite zone geografice.

Comisia cere de fapt Uniunii Europene şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului să consolideze protecţia anumitor mărci în faţa competiţiei sau produselor contrafăcute. Piaţa acestor produse însumează aproximativ 14 miliarde de euro anual.

Eurodeputaţii susţin declararea „locului de provenienţă agricolă“
Declararea „locului de provenienţă agricolă“ a fost la rândul ei susţinută de eurodeputaţii de la comisia pentru agricultură, în cazul în care nu implică anumite costuri adiţionale. Această specificare se aplică produselor în funcţie de principalele materii prime folosite, când 50% din ingrediente provin dintr-un anumit loc. De exemplu, în cazul sucului de portocale, se specifică locul de unde provin portocalele, dar nu şi cel de unde provin apa şi celelalte ingrediente.

Comisia pentru agricultură de la Parlamentul European mai doreşte ca indicaţia privind „specialitatea tradiţională garantată“ să fie păstrată, deşi Comisia Europeană propusese renunţarea la aceasta.

Deputaţii europeni sprijină noua siglă biologică ce a fost aleasă curând de cetăţeni în urma unei competiţii publice. Cu toate acestea, ei doresc o definiţie mai clară şi detaliată a ceea ce înseamnă „biologic“.

Sursa: Parlamentul European

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark