70% din cetățenii României sunt consumatori vulnerabili! Numai 6 din 10 români au un cont bancar!

Parlamentul a adoptat ieri proiectul de lege care reprezintă transpunerea Directivei europene 92/2014 privind comparabilitatea comisioanelor și a conturilor de plăți. Conform actului trecut prin Parlament, românii cu venituri sub circa 2.500 de lei pe lună nu vor mai plăti comisioane pentru cele mai multe operațiuni și servicii bancare legate de conturi. De asemenea, și restul consumatorilor beneficiază de “comisioane rezonabile” sau gratuități atunci când își deschid un cont de bază. 

Dacă, în forma inițială a proiectului, vulnerabili erau consumatorii cu venituri sub un salariu minim brut (actualmente de1.450 de lei), deputații au luat în considerare și varianta plafonului de două salarii minime brute, ajungând la 2900 de lei. Apoi proiectul a fost întors de la votul din plen, la solicitarea bancherilor, care au reclamat că 70% din populația României ar intra sub definiția consumatorilor vulnerabili. În momentul de față, după discuțiile de marți, pragul de vulnerabilitate ar fi sub plafonul de 2.500 de lei.

Deputații s-au raportat la definiția Eurostat privind riscul de sărăcie, care se referă însă la un prag de 60% din venitul median disponibil (adică după scăderea taxelor și contribuțiilor). În România, însă, un număr mare de angajați sunt plătiți cu salariul minim, așadar mediana este sub media aritmetică, în care suma salariilor este adunată și împărțită la numărul total de angajați. 

Proiectul de lege a fost elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și  reprezintă transpunerea Directivei europene 92/2014, efectuată cu întârziere de 1 an de către România. Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar.

Astfel, un cont cu servicii de bază poate fi deschis de către acei consumatori care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plăți de bază, la nicio alta instituție de credit din Romania, cu excepția cazului in care consumatorul declară că i-a fost notificata închiderea contului. 

Serviciile incluse într-un cont de plăți cu servicii de bază

Principala noutate a acestei legi o constituie obligarea băncilor să ofere celor care nu au un cont bancar un cont denumit “cont de baza”, cu costuri mai mici decât un cont obișnuit.

Un cont de plăți cu servicii de bază cuprinde operațiunile necesare pentru deschiderea, administrarea și închiderea unui cont de plăți, depunerea de fonduri într-un cont de plăți sau retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit, dar si efectuarea unor operațiuni de plata pe teritoriul Uniunii Europene (debitări directe, operațiuni de plata printr-un card de plata, inclusiv plăți online si transferuri de credit, inclusiv ordine de plata programată ,după caz, la terminale bancare, la ghișee si prin intermediul facilitaților online ale instituției de credit.)

În plus fata de directivă, ANPC și Parlamentul au adăugat o serie de gratuități, îndeosebi pentru consumatorii vulnerabili. În Comisia de buget, finanțe și bănci a fost adoptat următorul amendament față de proiectul inițial:

“Consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar este cel al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată cumulat pentru ultimele șase luni”.

Acești consumatori vulnerabili nu vor plăți comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Aceste conturi sunt definite drept conturi de bază, dar oferă aproape toate operațiunile necesare unei persoane fizice.

Reprezentanții Băncii Naționale, prezenți la ședința Comisiei, au arătat că 70% din populația României câștigă sub nivelul a două salarii minime, având în vedere că diferența devine foarte mică în raport cu salariul mediu pe țară.

Principalele noutăți aduse de proiectul legislativ:

  • Lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți vine in sprijinul consumatorilor pentru a înțelege, compara si lua decizii in cunoștință de cauza cu privire la contul de plăți adecvat nevoilor lor.

  • Documentul de informare cu privire la comisioane si glosar – integrează consumatorii in terminologia standardizata la nivelul Uniunii Europene si ii ajuta sa înțeleagă si sa compare cu ușurința comisioanele pe care trebuie sa le plătească pentru contul lor de plăți.

  • Situația comisioanelor suportate – prestatorii de servicii de plata au obligația de a-i informa pe consumatori gratuit si cel puțin o data pe an cu privire la toate comisioanele percepute pentru contul lor de plăți, rata dobânzii pentru descoperitul de cont si rata dobânzii creditoare aplicata sumelor disponibile in contul de plăți si cuantumul total al dobânzii acumulate pe parcursul perioadei anterioare de 12 luni împlinite, după caz. 

  • Schimbarea conturilor – o procedura necesară celor ce vor să facă modificări. Fie că își schimba conturile de la un prestator de servicii la altul, fie că fac schimbul între conturi de plăți diferite in cadrul aceluiași prestator de servicii de plată, consumatorii au nevoie de o procedura clara, rapida si sigura. Legea prevede modalitatea de efectuare a acestor schimbări.

  • Pagina web de comparare a comisioanelor – oferă consumatorilor posibilitatea obținerii unor informații imparțiale despre comisioanele si ratele dobânzilor aplicate conturilor de plăți. O altă prevedere a proiectului de lege arată că se vor pune la dispoziția consumatorului site-uri de internet de comparare cu privire la comisioane. Astfel, proiectul de lege arată că Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile de bază, la nivel național. Site-ul de internet trebuie să ofere inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor acestora.

  • Orice comision pentru serviciul de schimbare a conturilor percepute de prestatorii de servicii de plată ar trebui să fie rezonabil și să corespundă costului real suportat de prestatorii de servicii de plată.

  • Și consumatorii care câștigă peste plafonul de 2.500 de lei ar urma să beneficieze de comisioane “rezonabile”, care să țină cont de nivelul veniturilor naționale și de comisioanele medii din piață. Aceștia vor beneficia și de gratuitate la deschiderea și închiderea conturilor. De asemenea, vor beneficia de gratuitate și pentru serviciile “care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit”.

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark