Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
BEUC a luat atitudine împotriva tendinţei care se manifestă într-o serie de ţări europene, de eliminare ca plăţilor cu bani în numerar şi înlocuirea acestora cu plăţi efectuate cu cardul.
Statisticile arată că în 2016 aproximativ 80% din plăţile din zona euro au fost făcute în numerar. Chiar şi în Suedia, considerată ţara cu cele mai puţine plăţi „cash”, organizaţia consumatorilor a constatat că 7 din 10 consumatori doresc să poată face plăţi şi în numerar.
Cu toate acestea, consumatorii întâmpină greutăţi în procurarea de bani în numerar; un studiu al Băncii Centrale Europene a constatat că în unele ţări peste 10% din consumatori au găsit cu greu un bancomat. Totodată, băncile îşi închid tot mai multe filiale şi demontează bancomatele (mai ales în Marea Britanie). Pe de altă parte, în unele ţări europene tot mai multe magazine nu mai acceptă plăţi în numerar.
În spatele acestei situaţii se află companiile care domină tranzacţiile cu cardul, ca de exemplu Visa şi MasterCard, la care s-au alăturat numeroase bănci. Argumentele acestora se referă la faptul că plata în numerar este depăşită, că poate fi folosită de terorişti, că presupune costuri cu transportul şi depozitarea banilor. BEUC consideră însă că adevărata cauză a promovării cardurilor este că ele sunt mai profitabile decât plăţile în numerar (prin comisionul încasat de compania de card, plătit de comerciant).
O serie de asociaţii membre ale BEUC au iniţiat diverse măsuri; astfel, în Marea Britanie, asociaţia Which? derulează o campanie privind libertatea consumatorilor de a plăti cum doresc, în Belgia Test-Achats solicită ca retragerile în numerar să fie fără comision la banca unde se află banii, în Luxemburg se solicită încetarea închiderii de filiale, în Suedia asociaţia de profil se declară împotriva unei societăţi fără bani în numerar.
La nivelul Uniunii Europene, Comisia a renunţat la o iniţiativă privind limitarea sumei ce se poate retrage în numerar.
Faţă de aceste realităţi, BEUC formulează următoarele propuneri:
- Dispozitivele de tip bancomat (ATM-uri) să fie distribuite în toată Europa;
- Retragerile de numerar de la bancomat să fie fără comisioane;
- Consumatorii trebuie să poată retrage bani în magazine, fără comision (serviciu denumit cashback);
- Consumatorii trebuie să poată plăti în numerar la orice magazin.