Consumer Law

CONSUMER LAW READY


Program de instruire a întreprinderilor mici și mijlocii cu privire la drepturile consumatorilor

Organizația Europeană pentru Consumatori (BEUC) împreună cu Uniunea Europeana a Artizanatului și IMM-urilor (UEAPME) și Eurochambres (Asociația Camerelor de Comerț și Industrie Europene) au conceput un program de instruire a formatorilor în domeniul educării și informării IMM-urilor cu privire la protecția drepturilor consumatorilor .
Din cele 22 de milioane de întreprinderi care operează în Uniunea Europeană în prezent, 99,8% sunt întreprinderile mici si mijlocii. Din cauza legislației, uneori complexe și stufoase, IMM-urile trebuie să facă eforturi să cunoască ce drepturi și obligații au față de consumatori. De cele mai multe ori, aceasta se datorează lipsei informațiilor sau a calității acestora. O bună cunoaștere a legislației consumatorilor poate contribui la creșterea calității serviciilor oferite consumatorilor, o mai mare competitivitate a afacerii, mai multă încredere din partea clienților și chiar mai multe oportunități de afaceri pentru IMM-uri.
Programul, denumit Consumer Law Ready (Pregătit pentru protecția consumatorului), organizat sub egida BEUC și avizat de Comisia Europeană, constă în desfășurarea de cursuri de instruire în domeniul legislației protecției consumatorilor, ținut cu agenții economici.
Prima sesiune de cursuri va pregăti minim 20 de formatori din rândul reprezentanților IMM-urilor, care, la rândul lor, vor putea susține cursuri și ședințe de informare și educare a întreprinzătorilor în privința protecției consumatorilor.
Durata cursului este de două zile și va acoperi cinci module: Cerințe de informare precontractuală, Dreptul de retragere a consumatorului, Drepturile și garanțiile consumatorilor, Practici comerciale neloiale și clauze contractuale abuzive, Soluționarea alternativă a litigiilor (ADR) și soluționarea online a litigiilor (ODR).
Participanții la curs vor primi informațiile necesare pregătirii în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, informații despre derularea programului la nivelul Uniunii Europene, suportul de curs conținând cele cinci module care cuprind și prevederile din legislația națională în domeniul protecției consumatorilor, iar, după parcurgerea celor două zile de pregătire, vor primi un certificat de participare la programul „Consumer Law Ready, pregătit pentru protecția consumatorului”.
De curând, a fost lansat și website-ul dedicat acestui program de instruire desfășurat în cadrul Uniunii Europene, consumerlawready.eu, de unde agenții economici din IMM-uri, dar și consumatorii, pot obține informații cu privire la acest program de instruire
Asociația Pro Consumatori, ONG-ul din România membru BEUC care va derula acest training cu ajutorul camerelor de comerț și industrie din România, a desemnat-o ca lider formator pentru acest proiect pe d-na Monica Calu, Jurist, trainer atestat, Expert APC în Dreptul Consumului.

 

 

Știri

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activBugetul FamilieiTotul despre DAE

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark