Industria grea...

INDUSTRIA GREA, CU PILONUL SĂU INDUSTRIA CONSTRUCTOARE DE MAŞINI – BAZA DEZVOLTĂRII NEABĂTUTE A PATRIEI NOASTRE DRAGI PE DRUMUL LUMINOS AL CAPITALISMULUI MULTILATERAL DEZVOLTAT !
(articol aparţinând speciei literare denumite „pamflet”)

Astăzi 7 septembrie 2016 ascult la Radio România Actualităţi un comentariu privind creşterea economiei româneşti. Vocea ne informează că „analiştii KeyFin” se pronunţă asupra progresului Produsului Intern Brut, care a crescut cu 5,2% în semestrul II, faţă de acelaşi semestru în anul trecut. Bine... cifra asta este „pe serie brută”, zice vocea, citind din comunicatul Institutului Naţional de Statistică, dar dacă folosim „seria ajustată sezonier”, abia dacă atingem 5%! Poate că aceste precizări, fireşti pentru un comunicat statistic, s-ar fi cuvenit explicate clar într-un comentariu destinat ascultătorilor unui post de radio – sigur, dacă vocea ar fi priceput ce-i cu ele.
Dar, important este că „analiştii KeyFin” zic că nu-i bine! Iar ziariştii tânjesc după veşti catastrofale, că doar aşa ciuleşte urechea publicul. Va să zică, o creştere de 5,2% nu-i bună. Şi mă întreb: da’ una de 4,8 ar fi bună? V-ar conveni, v-ar aduce zâmbetul pe faţă? Cine ştie, dar este clar că un economist nu devine celebru decât dacă este „cel care a prevăzut criza din ...”. Aşa şi cu cei de la KeyFin S.R.L. , societate românească cu nume englezesc.
Dincolo de cifre, sumbra analiză a celor de la KeyFin constată că o fi ea creştere, da’-i bazată pe consum! Iar aici intervenim noi, că doar „Pro Consumatori” ne numim. Deci, aflăm că: nu-i bine să cumpere consumatorii, nu-i bine că s-a redus semnificativ taxa pe valoarea adăugată, acest impozit plătit de consumatori. Aflăm că acest fenomen este „pe moment salutar”. Aici facem o pauză şi căutăm în DEX cuvântul „salutar”. Îl găsim, şi pricepem că înseamnă „salvator”, şi nu „demn de salutat”, precum cred „analiştii KeyFin”. Dar răul abia acuma vine: „creşterea economică sănătoasă este cea care se bazează pe producţie”, şi nu pe consum. Deci indicatorul „încrederea consumatorilor” este un falş! „Fără industrie, fără producţie, fără produse finite la export, economia va deveni tot mai sensibilă la evoluţiile externe. Dacă va izbucni o nouă criză, efectele ar fi devastatoare”, spun analiştii noştri. Deci suntem într-o logică perfectă: dacă (va izbucni o criză) → atunci ... (efectele ar fi devastatoare); cu menţiunea că această logică se bazează pe vechiul argument ştiinţific al condiţionalului „dacă” proiectat în viitor.  Atunci, vin şi eu cu un scenariu, bazat pe acelaşi „dacă” (doar şi eu râvnesc la celebritatea economistului care a prevăzut marea criză din ...) : da’ dacă vine o criză de supra-producţie? Dacă nu mai ai cui vinde, tu, producător?
Şi mai zic una: vrem produse pentru export, care va să zică. Nu vrem importuri. Este clar, o economie sănătoasă exportă mult şi importă puţin! Aici vin cu un alt scenariu de tip „dacă”: da’ dacă toate ţările ar exporta, fără să importe mai nimic? Ar fi o lume minunată, nu-i aşa? O lume minunaaată, în care veţi găsi nuuuumai copii! (Şi analişti).
Ce e de făcut?  Что делать?, cum zicea marele Lenin (om politic rus, 1870-1924, pentru cine nu a auzit de el). Păi, aţi auzit: dezvoltarea industriei! Cu precizarea leninistă: mai ales a industriei grele, cu pivotul său: industria constructoare de maşini! (nu Dăcii, este vorba de maşini-unelte, precum strunguri, freze şi raboteze).
Până atunci, până la revenirea la planul cincinal (îndeplinit în patru ani şi jumătate), până la reluarea dezvoltării pe baza unor principii ştiinţifice, marxist-leninist-staliniste, noi, asociaţia „Pro Consumatori”, putem veni, cu modestele noastre puteri, în sprijinul calmării consumului, lansând un apel călduros membrilor noştri şi  în general poporului consumator: mai uşor cu cumpărăturile, fraţilor! Mai strângeţi cureaua, mai puneţi o pătură pe voi când nu veţi avea abur în calorifere, în schimb industria să duduie! Alături de acest apel, facem un altul adresat autorităţilor: măi dragilor, dar voi de cartele pentru alimente n-aţi auzit? De vânzarea pâinii doar locuitorilor identificaţi cu acte şi trecuţi pe liste, nu ştiţi? De interzicerea folosirii maşinii omului pe timpul iernii, nu ştiţi? De cozi la benzină, timp de câteva zile, n-aveţi habar?  Dacă n-aţi apucat aceste vremuri pe plaiurile româneşti, vă puteţi inspira din viguroasa economie venezueliană!

Emil Bojin

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark