Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Dr. ec. Emil Bojin
Asociaţia Pro Consumatori a participat în zilele de 3 şi 4 decembrie 2019 la o întâlnire a experţilor în economia digitală, organizată de BEUC şi găzduită la Paris de Uniunea Federală a Consumatorilor, care publică revista „Que Choisir” (ce să alegem). Această organizaţie s-a înfiinţat în 1951, are 140 de salariaţi şi obţine resurse din cotizaţiile membrilor care au astfel acces la rezultatele testelor comparative.
Majoritatea punctelor de pe ordinea de zi a constat în prezentarea, de către angajaţii BEUC, a situaţiei în care se găsesc diversele iniţiative al Comisiei Europene în acest domeniu.
Accesul la datele personale. S-a exprimat preocuparea că datele referitoare la preferinţele consumatorilor sunt colectate de firme specializate fără consimţământul persoanei respective. Ca urmare, consumatorii trebuie să poată refuza partajarea şi distribuirea acestor date, iar operatorii din internet trebuie să respecte un nivel înalt de securitate a datelor. Este locul pentru a face o precizare: datele sunt colectate pentru ca persoana să primească reclame care corespund intereselor exprimate prin căutările de produse şi servicii pe internet.
Inteligenţa artificială (AI). BEUC a publicat un document care prezintă drepturile consumatorilor în faţa extinderii dispozitivelor care folosesc AI. Aceste drepturi sunt: dreptul la transparenţă, explicaţii şi ridicarea de obiecţii; dreptul la control supra deciziilor luate de AI; dreptul la un comportament onest din partea deciziilor luate de dispozitivele AI; dreptul la nediscriminare; dreptul la sănătate şi siguranţă; dreptul de a avea acces la justiţie; dreptul la produse rezistente şi de încredere.
Necesitatea unor reglementări privind serviciile digitale, comerţul electronic şi siguranţa produselor vândute prin această metodă. Se pune problema răspunderii platformelor digitale care găzduiesc tranzacţii comerciale – în ce măsură ele pot fi trase la răspundere, sau dacă aceasta revine doar vânzătorului.
S-au exprimat preocupările BEUC privind reglementarea ePrivacy şi directiva General Data Protection, aflate în curs de elaborare, al căror text nu corespunde pe deplin intereselor consumatorilor
A urmat o prezentare a produsului Qwant, care este un browser realizat de o firmă franco-italiano-germană. Acesta declară că respectă integral datele private ale utilizatorului, astfel că el nu poate fi urmărit de programe incognito care colectează informaţii. Nu se permit fişiere de tip cookies, nu se reţine istoricul căutărilor, adresa IP este cifrată, ca şi textele care definesc căutarea. Utilizatorii Qwant au realizat 18 miliarde de căutări în 2018.
Securitatea cibernetică. Este vorba despre produsele conectate la internet, printre aparatele din casă şi jucăriile, pentru care BEUC a solicitat măsuri care să prevină atacarea acestora de hackeri. S-a discutat şi despre implementarea directivei privind sistemele de reţele informatice, care impune statelor membre UE stabilirea unei strategii naţionale pentru garantarea siguranţei acestora – din sectoare esenţiale precum sănătatea, energia, finanţele etc.
Reprezentanţii Autorităţii Franceze pentru Protecţia Datelor şi ai Agenţiei de Reglementare în Telecomunicaţii au prezentat eforturile lor pentru a păstra internetul o piaţă de concurenţă liberă, menţionând cu satisfacţie amenda aplicată firmei Google.
Reprezentanţii Consiliului consumatorilor din Norvegia au relatat despre realizarea unei cercetări privind utilizarea datelor personale de către firmele comerciale active pe internet. Acestea urmăresc preferinţele consumatorilor în alegerea anumitor produse şi apoi transmit pe adresa IP a calculatorului reclame care oferă produse similare. Un astfel de comportament este considerat revoltător, în mod implicit. El ar schimba comportamentul consumatorilor şi i-ar pune într-o situaţie vulnerabilă. În cadrul discuţiilor, am solicitat ca studiul să conţină şi exemple sau concretizări, nu doar declaraţii ex-cathedra. Norvegienii au realizat studiul pornind de la utilizarea site-ului Grindr, dedicat întâlnirilor dintre persoane homosexuale.
Problema „geoblocking”, prin care se interzice accesul la anumite oferte prin internet dacă consumatorul este într-o anumită ţară s-a extins şi asupra serviciilor audiovizuale.
Problema drepturilor de autor s-a discutat în contextul în care un consumator încarcă pe internet (de ex. pe YouTube) un videoclip în care foloseşte muzică, pentru care ar trebui să plătească drepturi de autor. S-a menţionat excepţia în cazul în care videoclipul conţine caricatură, parodie sau pastişă. (Acest ultim cuvânt a generat un lung moment de amuzament printre participanţi, care în mod evident nu-i cunoşteau sensul. )
Întâlnirea s-a terminat cu prezentarea unor persoane din noua Comisie Europeană: dna Margrethe Vestager, Vicepreşedinte executiv, a cărei precedentă realizare în calitate de comisar pentru concurenţă este amendarea firmelor Apple şi Google, este văzută cu multă simpatie, spre deosebire de dl Thierry Breton, comisarul pentru Piaţa Internă şi Servicii, care ar fi prea apropiat de interesele firmelor comerciale.