Monitorul prețurilor la produsele alimentare

Dr. ec. Emil Bojin

 

Am continuat examinarea aplicaţiei existente pe site-ul Consiliului Concurenţei, căutând comparaţia produselor alimentare. În „descrierea” aplicaţiei se spune: „Proiectul își propune să acorde consumatorilor posibilitatea de a compara prețul aferent coșului de produse a cărui achiziție intenționează să o realizeze. Trebuie subliniat faptul că proiectul nu își propune să fie un comparator de prețuri”. Ultima propoziţie pare să contrazică pe cea precedentă.

Tot secţiunea „Descriere” precizează că, în acest scop, consumatorul trebuie să selecteze minim 5 produse în coş înainte de a efectua o căutare. Ar fi fost foarte util existenţa unui buton de „ajutor”, cu explicaţii detaliate, eventual un video exemplificator.

 Ca atare, am selectat următoarele produse:

  1.       Activia, iaurt natur cremos 400 g

  2.       Amigo, cafea solubilă 100 g

  3.       Grapefruit alb

  4.       Vinete

  5.       Pui grill pungă, Fragedo.

Alegerea produselor s-a dovedit a fi dificilă, pentru că aplicaţia se bazează pe denumirea produsului aşa cum este el comunicat de firma parteneră, denumire foarte detaliată, care nu întotdeauna este cunoscută consumatorului. El mai degrabă ştie cum arată produsul pe care l-a ales cândva şi pe care îl introduce în coşul ce va fi comparat. Mult mai util ar fi fost prezentarea produselor sub formă de imagine, însoţită de un text, cum fac magazinele on-line, dar suntem conştienţi că această variantă ar fi reclamat o muncă deosebit de intensă. Totodată, aplicaţia nu este „tolerantă” la căutarea unui text: nu a găsit produsul „punga”, în loc de „pungă”, deşi restul textului era corect (Pui grill punga Fragedo).

Încă un element dificil în realizarea comparaţiei îl constituie faptul că marile firme oferă spre vânzare propria gamă de mărci, cu care au încheiate contracte favorabile, deci aplicaţia nu va găsi un nume de produs pe care îl comercializează doar un anumit hypermarket (la Lidl se găsesc produse Cien, iar la Kaufland produse Clean, dar nu şi în altă parte) . Astfel, trebuie căutate doar mărcile foarte bine cunoscute, care îşi vând în primul rând numele, care garantează calitatea conţinutului, şi nu invers.

Aşadar, am încărcat 5 produse în coş şi am apăsat pe butonul „Caută”. Nu am putut revedea ce avem în coş înainte de căutare, ceea ce constituie o lipsă a aplicaţiei. Nu am putut păstra (salva) conţinutul, funcţie utilă, pentru că acesta se pierde dacă examinăm alte opţiuni din meniu.

În urma căutării, a fost afişată o listă de 50 de magazine, alături de valoarea coşului. Lista se poate sorta, astfel se poate vedea unde coşul costă cel mai puţin. Aplicaţia poate căuta magazine pe o rază de până de 5 km de domiciliu, iar după efectuarea căutării acestea sunt afişate pe hartă. Există însă o problemă: faptul că aplicaţia nu găseşte anumite produse în magazinul respectiv (se afişează mesajul „lipsesc n produse”, astfel că nu se poate face o comparaţie reală. O funcţie utilă este cea de „navigare”, care indică utilizatorului traseul până la respectivul magazin.

Am căutat totuşi să comparăm un produs, şi anume cutia de cafea Amigo, şi am constatat că preţurile variază chiar şi în cadrul aceleiaşi firme, de ex. Carrefour Market Barbu Văcărescu vinde cu 10,49 lei, iar Carrefour Expres cu 13,2 lei. Mega Image Grozovici vinde cu  11,04 lei, iar cel din Maria Rosetti cu 12,32 lei. Nu s-a putut sorta lista de preţuri pe un singur produs, ci doar în funcţie de întregul coş. Rezultatul însă nu este relevant, cum am arătat mai sus, din cauza faptului că unele produse nu se găsesc în toate magazinele.

În concluzie, aplicaţia Monitorul Preţurilor la produse alimentare este probabil utilă chiar firmelor de retail, care urmăresc preţurile concurenţei şi cunosc exact denumirea produselor, dar mai puţin consumatorilor. Îmbunătăţirea acestei aplicaţii ar reclama un efort deosebit, atât de proiectare, cât şi de programare, dar rezultatul ar fi cu totul deosebit. Este însă cazul să felicităm echipa de la Consiliul Concurenţei pentru această iniţiativă.

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark