Organe de miel din Australia sau din România?

Organele de miel din Australia se vând cu 14,99 lei/kg, iar organele de miel din România se vând cu 35,99 lei/kg!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a realizat o analiză a cărnii de miel comercializată în marile structuri comerciale. Nu mică le-a fost mirarea experților APC când au găsit organe de miel congelate, importate din Australia, o țară aflată la 14.960 km de București. În anul 2017, România avea un efectiv de 9,8 milioane oi, devansată doar de către Marea Britanie, Spania și Grecia, ocupând astfel locul 4 în Uniunea Europeană. O analiză atentă a etichetei a scos în evidență următoarele:

-          Organele de miel provin de la animale sacrificate în data de 18 octombrie 2019;

-          Congelarea acestora s-a realizat în aceeași zi, 18 octombrie 2019;

-          Organele de miel conțineau ficat, plămân, inimă și traheea animalului. Nu conțineau rinichii animalului. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, traheea este segmentul fibrocartilaginos al căilor respiratorii la vertebratele cu respirație aeriană, cuprins între laringe și bronhii, prin care aerul trece din cavitățile nazală și bucală în bronhii. Traheea de la animale nu se poate consuma, fie ea și de la un miel!

-          Data durabilității minimale (termenul de valabilitate) este de 2 ani, acestea pot fi consumate până la data de 19 octombrie 2021. Dacă nu se vând în aceste zile, se pot comercializa și în perioada sărbătorilor pascale din anul 2021!

-          O societate comercială din Arad importă acest produs din Australia. Rămâne un mister cum s-a facut congelarea de către producătorul din Australia! Acesta a congelat separat organele provenite de la fiecare animal/miel sacrificat? Dacă da, cum s-a făcut ambalarea la data de 11 februarie 2020 de către  societatea comercială din Buzău care a achiziționat acest produs de la importatorul din Arad?

-          Pe etichetă apare mențiunea A nu se recongela după decongelare!

-          Organele provin de la un singur animal, pachetul conține ficat, plămân, inima și trahee, și se vinde cu 14,99 lei/kg.

În același magazin, experții APC au găsit organe de miel ambalate în vid de la animale născute, crescute și sacrificate în Romania. Pachetul conținea ficat, plămân, inimă, rinichi și prapur de la un singur animal. Prețul per kg la organele de miel din România este de 35,99 lei.

Rămâne un mare mister diferența mare de preț/kg între organele de miel din Australia (14,99 lei) și organele de miel din România (35,99 lei)! 

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark