Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Deputații europeni din Comisia pentru Afaceri Economice din Parlamentul European au adoptat măsuri privind afacerile cu schimbul valutar care afectează călătorii. Schimbul valutar dinamic oferă consumatorilor care călătoresc în străinătate posibilitatea să plătească în valuta de acasă în loc de moneda locală. Această opțiune duce aproape întotdeauna creșteri ale costurilor pentru consumator, în timp ce informația furnizată nu permite consumatorilor să facă o decizie în cunoştinţă de cauză.
Comisia pentru Afaceri Economice doreşte să dea consumatorilor posibilitatea de a bloca servicile de schimb valutar pe carduri când sunt în străinătate . Aceasta ar însemna că un consumator poate spune băncii sale că nu doreşte să primească oferte de schimb valutar pe loc, când este la un magazin sau la un ATM în străinătate. Comitetul dorește de asemenea transparență totală în jurul acestei practici astfel că să fie afişate costurile totale ale tranzacţiei, în ambele situaţii, adică dacă vrea să plătească în moneda străină sau cea de acasă. Costul trebuie să fie afişat în moneda lui de acasă.
Monique Goyens, directorul general BEUC, a declarat:
Acesta este un pas în direcţia corectă cu privire la o practică care implică cheltuieli din partea consumatorilor în valoare miliarde de euro pe an. Era de mult timpul să se facă lumină în această înșelătorie. Consumatorii ar trebui să mereu fi în stare să ia o decizie informată, dar astăzi acest lucru este practic imposibil."
Votul de astăzi a abordat de asemenea taxele asociate cu plățile transfrontaliere, transferuri de credit sau retrageri de numerar din euro în monedele non-euro (și vice-versa) în UE. În prezent consumatori plătesc comisioane consistente pentru aceste tipuri de tranzacții [ O tranzacţie transfrontalieră în euro din Bulgaria (care nu utilizează euro ca monedă) în Finlanda (care foloseşte euro) costă în prezent între 15 și 24 de euro, chiar dacă persoana care transferă bani din Bulgaria trimite numai 10 €. Vezi http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-2424_en.htm ].
Comitetul a votat pentru reducerea prețului acestor tranzacții , astfel ca să nu coste mai mult decât dacă plata echivalentă ar fi fost făcută în moneda locală, la nivel național [De exemplu , un consumator croat care transferă euro în Italia va plăti acelaşi comision ca și pentru un transfer în kuna efectuat în Croația].
Monique Goyens adăugat : „ Tăierea costurilor de realizare a plăților transfrontaliere este o veste bună. Comisioanele plătite de consumatori nu reflectă cheltuielile făcute de furnizorii de servicii financiare cu aceste tipuri de plăți . Facem un apel către toate Statele Membre ale UE să urmeze poziţia Parlamentului European în acest dosar, pentru ca toţi consumatorii să vadă o îmbunătățire reală în domeniul de plăți transfrontaliere și servicii de schimb valutar”.