Poziția Consiliului Director al APC față de ingerințele ANPC în activitatea organizației

Consiliul Director al APC România, întrunit în ședința extraordinară din 10 oct. 2016, a analizat situația generată de ANPC în legătură cu intenția de preluare abuzivă a Centrului European al Consumatorilor (ECC) găzduit de APC. Activitățile ECC sunt integrate în activitățile generale ale APC și ele au la bază relațiile cu autoritățile din cadrul Comisiei Europene, concretizată prin contractul încheiat de APC pe perioada 1 ianuarie 2015- 31 decembrie 2017.


În primele zece luni ale acestui an, ANPC a întreprins o serie de acțiuni, concretizate în notificări și proiecte de Hotărâre de Guvern, având ca obiectiv preluarea abuzivă a ECC România.
Consiliul Director consideră că aceste acțiuni încalcă obligațiile ANPC asumate față de APC România și Comisia Europeană pentru o perioadă de 3 ani începând din 2014, și reprezintă, în același timp, o încălcare a relațiilor contractuale de găzduire a ECC de către APC România.


Consiliul Director consideră acțiunile ANPC având caracter abuziv și destabilizator al unei organizații cu peste 26 de ani de activitate neîntreruptă pusă în slujba consumatorilor din România.
Totodată, Consiliul Director a luat act și de lipsa de reacție a ANPC față de problemele semnalate de APC în legătură cu respectarea legilor de protecția consumatorilor de către unii agenți economici, aceasta în timp ce a manifestat preocupări menite să destabilizeze mișcarea consumatoristă din România.


Consiliul Director al APC Romania adresează un apel către ANPC pentru încetarea de urgență a ingerințelor destabilizatoare îndreptate împotriva singurei organizații din societatea civilă cu statut de utilitate publică dedicată apărării drepturilor și intereselor consumatorilor, membră a organizației europene a consumatorilor (BEUC).


Continuarea acestor acțiuni care aduc atingere independenței APC Romania și se traduc prin subordonarea față de o instituție de stat a unei activități cu caracter privat, va obliga Consiliul Director să apeleze și la alte măsuri cu caracter legal menite să apere interesele consumatorilor români.

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark