Produse chimice

Produse chimice periculoase

Adunarea Generală BEUC, 17 și 18 mai 2018

 

În ultimii 20 de ani, organizațiile societății civile au realizat îmbunătățiri enorme în legile UE și naționale care protejează consumatorii împotriva substanțelor chimice nocive. Organizațiile de consumatori au jucat un rol esențial în adoptarea legislației privind modernizarea produselor chimice, susținută de o rețea puternică de advocacy în rândul oamenilor de știință, grupurilor de sănătate publică și ONG-urilor de mediu.

Astăzi, Uniunea Europeană se bucură de cel mai avansat și ambițios cadru de gestionare a substanțelor chimice din lume. Legislația UE, de exemplu, interzice utilizarea în cosmetice, jucării și ambalarea produselor alimentare (din material plastic) a substanțelor chimice care pot provoca cancer, modifica ADN-ul sau pot afecta sănătatea reproducerii. Datorită regulamentului REACH, UE a transferat în continuare sarcina probei de la autoritățile publice către companiile care produc și utilizează produse chimice (așa-numitul principiu "fără date, fără piață"). Anul trecut, UE a devenit de asemenea prima jurisdicție la nivel global care a convenit asupra unei definiții legale a disruptorilor endocrini, pregătindu-se calea pentru un răspuns regulat la aceste substanțe chimice dăunătoare găsite în multe produse de consum, cum ar fi cosmeticele, jucăriile sau ambalajele alimentare .

 

Care este provocarea

Din ce în ce mai multe boli legate de prezența substanțelor chimice, în timp ce există alternative

În ciuda acestor realizări, există încă provocări semnificative. Fiecare copil se naște acum "pre-poluat", iar poluanții chimici sunt detectați la om și la fauna din întreaga lume. Unele substanțe chimice industriale au fost găsite, de exemplu, în laptele matern și se consideră a fi sursa primară de expunere a acestor compuși la majoritatea sugarilor. Oamenii de știință consideră că problemele cognitive contribuie la creșterea numărului de boli și tulburări cronice observate în întreaga UE, cum ar fi alergiile, diabetul, infertilitatea, problemele cardiovasculare, obezitatea și cancerul. Fertilitatea masculină în Occident a scăzut astfel cu 60% în ultimii 40 de ani , substanțele chimice considerându-se că joacă un rol de cauzalitate în această tendință.

Expunerea chimică are loc acasă și la locul de muncă, prin aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm și apa pe care o bem. În ciuda acestor preocupări, cele mai multe substanțe chimice pot fi utilizate în produsele de consum cu puțin control real. Testele comparative întreprinse de membrii BEUC detectează frecvent substanțe chimice care prezintă motive de îngrijorare în produsele cu care consumatorii vin în contact foarte strâns, regulat și prelungit, cum ar fi textilele, încălțămintea, jucăriile, cosmeticele, iar lista continuă. Din păcate, o mare parte din expunerea consumatorilor ar putea fi evitată, deoarece aceste substanțe chimice se găsesc în unele , dar nu în toate produsele testate, ceea ce înseamnă că alternativele sunt disponibile.

 

Legislație, nesistematică, neconsecventă împrăștiată în diverse sectoare

Dispozițiile legislative clare privind substanțele chimice nu sunt disponibile pentru majoritatea produselor de consum, în timp ce punerea în aplicare și respectarea normelor actuale este de prea multe ori insuficientă. Un studiu extins pentru Comisia Europeană a constatat recent că „legislația care împiedică prezența substanțelor toxice în produsele de consum  (acolo unde este posibil) este împrăștiată, nesistematică , neconsecventă și se aplică numai la foarte puține substanțe, articole și utilizări, de multe ori cu multe excepţii. “

 

Aplicarea necorespunzătoare a regulilor existente

În cazul în care există norme, aplicarea lor este însă slabă și ocazională, pentru că, de multe ori , aceasta nu este o prioritate pentru guvernele naționale. O ilustrare a situaţiei o reprezintă un recent proiect comun al UE a constatat că una din cinci jucării conține ftalați periculoși - în ciuda interdicției în vigoare de aproape două decenii. O proporție semnificativă din alte produse de consum testate conține metale toxice sau alte substanțe chimice restricționate cunoscute a avea efecte adverse asupra sănătății .

 

De ce acum: vom pregăti terenul pentru noile instituții ale UE

Atunci când BEUC a evaluat performanța intermediară a Comisiei Juncker anul trecut, în toate domeniile, produsele chimice au primit cel mai mic rating. Această evaluare este larg împărtășită între părțile interesate și celelalte instituții ale UE (așa cum este ilustrat în mai multe declarații oficiale care critică întârzierea în atingerea obiectivelor UE).

Prioritatea Comisiei Juncker privind substanțele chimice s-a concentrat, în principal, pe revizuiri pe scară largă a legilor UE privind substanțele chimice existente. Acest lucru a redirecţionat resursele disponibile de la orice măsuri proactive pentru a proteja mai bine consumatorii împotriva chimicalelor nocive. Partea bună a acestor analize este că acum avem o imagine mai clară, de netăgăduit, neajunsurilor din politica privind substanţele chimice a UE. În timp ce Comisia Juncker s-a dovedit reticentă în a avansa soluții concrete la aceste neajunsuri, o nouă conducere politică care se va alege în Parlamentul European și Comisie ar putea ţine cont de oportunitatea de a desfăşura o politică mai energică a UE privind substanțele chimice.

În ciuda lobby-ului intens al industriei de profil, UE a ieşit în cele din urmă din impasul privind perturbatorii endocrini. Cu o întârziere de patru ani, UE a acceptat acum o definiție a acestor substanțe chimice dăunătoare în contextul produselor biocide, lăsând loc pentru o dezbatere îndelung amânată privind modul în care UE poate proteja consumatorii în alte domenii, cum ar fi cum ar fi jucăriile, ambalarea produselor alimentare și cosmeticele.

Terenul este pregătit pentru o nouă Comisie și un nou Parlament European pentru a atinge obiectivele pe termen lung ale politicii UE în materie de produse chimice, inclusiv un răspuns sistematic la produsele chimice dăunătoare din produsele de consum. Acest lucru va solicita, de asemenea, un angajament clar din partea statelor membre să se asigure că normele existente sunt puse în aplicare și că neconformitatea este efectiv controlată.

 

Are importanță pentru  consumatori ?

BEUC și membrii săi au multe de câștigat din acțiuni mai intense privind substanțele chimice. Consumatorii nu sunt conştienţi deseori de produsele chimice din produse și cum să reducă expunerea la acestea. Însă consumatorii sunt îngrijorați: într-un Eurobarometru din 2017, 84% dintre europeni și-au exprimat preocuparea cu privire la produsele chimice din produsele de consum zilnic, de la 43% în 2014.

În mod semnificativ, Eurobarometrul din 2017 a arătat că 84% dintre europeni sunt îngrijorați de impactul asupra sănătății lor generat de substanțele chimice prezente în produsele de zi cu zi. Nouă din zece respondenți sunt îngrijorați de impactul asupra mediului al substanțelor chimice prezente în aceste produse. În unele țări, aproape toți respondenții spun că sunt îngrijorați (91%), Italia (91%), Slovenia (91%), Grecia (96%), ), Bulgaria (90%) și Lituania (90%), nouă din zece respondenți își exprimă, de asemenea, îngrijorarea.

 

Ce se poate face?

Având în vedere aceste cifre, secretariatul BEUC a prezentat propunerile de acțiuni către Executiv, la 23 ianuarie 2018 . Executivul a convenit că secretariatul ar trebui: să continue stimularea membrilor pentru a intensifica activitatea în domeniul produselor chimice ; să exploreze interesul pentru o posibilă campanie comună referitoare la produsele chimice în produsele cosmetice și / sau punerea în aplicare a politicii privind substanțele chimice; să includă preocupările consumatorilor cu privire la expunerea la substanțe chimice dăunătoare în cadrul campaniei referitoare la alegerile pentru viitorul Parlament.

 

Mai multă vizibilitate pentru membrii noștri

Intensificarea activității noastre comune privind substanțele chimice va crește vizibilitatea membrilor noștri în faţa consumatorilor, va demonstra că protejăm interesele lor într-o zonă în care singuri și fără informații îmbunătățite se pot simți lipsiţi de putere.

 

Ce se poate face ?

Împreună, putem:

  • Să acţionăm pentru a inversa tendința negativă actuală privind substanțele chimice: prin testarea sau promovarea comună, putem obține îmbunătățiri concrete, cum ar fi produsele chimice care afectează sistemul endocrin, sau o presiune crescândă pentru o aplicare mai sistematică a normelor UE privind substanțele chimice.
  • să ajutăm în continuare consumatorii prin creșterea gradului de conștientizare și prin educație cu privire la dreptul lor de a cunoaște și eticheta pericolele puse de anumite produse.
  • O mai bună etichetare este deosebit de urgentă, deoarece industria pare să ignore problema pe produse de zi cu zi, cum ar fi săpunuri și detergenți.

 

 

Știri

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activBugetul FamilieiTotul despre DAE

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark