Programul “Consumer Law Ready”, un proiect european pentru IMM-uri

"Consumer Law Ready" (Pregătit în dreptul consumatorilor) este un proiect ambiţios desfăşurat la nivel european în peste 30 de ţări, care să îmbunătățească nivelul de întelegere pe care IMM-urile îl au în domeniul drepturilor consumatorilor.

Consumer Law Ready este un program de training destinat în special întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), desfășurat la nivelul întregii UE.

Instruirea oferită în cadrul programului Consumer Law Ready oferă experților din domeniul dreptului consumatorilor cunoștințele și competențele necesare pentru instruirea IMM-urilor în aspecte actuale ale dreptului consumatorului.

 

Cursul constă din parcurgerea a cinci module:

  1. Cerințe de informare precontractuală în relația cu consumatorii;

  2. Dreptul de retragere al consumatorului;

  3. Drepturile și garanțiile consumatorilor

  4. Practici comerciale neloiale și clauze contractuale abuzive;

  5. Soluționarea alternativă a litigiilor (ADR) și soluționarea online a litigiilor (ODR).

După parcurgerea pachetului de curs, participanții vor obține certificatul de participare şi a faptului că au promovat testul de la finalul cursului în domeniul dreptului consumatorilor. Programul are un site dedicat https://www.consumerlawready.eu unde se găsesc resurse online, exemple ilustrate cu material video și studii de caz privind drepturile consumatorilor. De asemenea, pe site există și un forum unde pot discuta problemele specifice acestui domeniu cu traineri din toată Uniunea Europeană.

Cum se desfăşoară acest curs în alte ţări? Poveşti de succes.

La nivelul anului 2019 au fost organizate câteva evenimente regionale sub forma de workshop-uri la care au participat trainerii naţionali şi locali din diverse ţări ale UE.

Acest tip de inițiativă este foarte apreciat de trainerii naţionali şi locali, pentru oportunitatea de a se întâlni, pentru a urmări evoluțiile proiectului și pentru a face schimb de experiență în mod regulat. Astfel de evenimente contribuie la un sentiment de comunitate și la o implicare continuă in cadrul proiectului Consumer Law Ready. Ele sunt o modalitate importantă de a exploata întregul potențial al proiectului.

Imagini de la Workshop-ul regional din 9 -10 Octombrie 2019 de la Amsterdam, Olanda

 

 Foto credit: BEUC (The European Consumer Organisation)

Campanie guvernamentală privind drepturile consumatorilor în Olanda

Trainer-ul naţional din Olanda, dl. Arnold Koopmans a avut discuții cu mai mulți oficiali guvernamentali din două ministere, explicându-le importanța programului Consumer Law Ready și modul în care acest program este perfect adaptat pentru formarea antreprenorilor.

Mulțumită muncii și eforturilor depuse, programul Consumer Law Ready va face parte din prima parte a campaniei de informare a antreprenorilor ce sunt interesați și doresc să devină mai bine informați despre legislația privind dreptul consumatorilor.

Vor fi publicate mărturii și interviuri scurte cu antreprenori care vorbesc despre importanța de a fi bine informați cu privire la legislația privind dreptul consumatorilor. Programul Consumer Law Ready va fi prezentat ca o metodă excelentă de formare a antreprenorilor, atât în media, cât şi în publicatiile locale.

Campania va avea diferite module și va aduce in prim-plan importanța cunoașterii privind legislația privind dreptul consumatorilor. Deoarece va viza și consumatorii ulterior, se spera că antreprenorii vor simți nevoia să fie mai bine informați și ei înșiși.

Initiative locale Consumer Law Ready

Şi în România s-au organizat cursuri privind cunoaşterea şi aprofundarea legislaţiei în domeniul dreptului consumatorului, atât în oraşul Bucureşti, cât şi în provincie, la Iaşi, sub egida programului Consumer Law Ready.

În data de 23 – 24 Octombrie 2019 a avut loc la Bucureşti o sesiune cu prezentarea teoretică şi practică a celor cinci module la Hotel Minerva, unde au fost prezenţi atât reprezentanţi ai IMM-urilor, cat şi simpli consumatori.

Cursul a fost prezentat de-a lungul celor două zile de dna. Petruţa Luminiţa Feyer, trainer naţional (Lead Trainer) pentru Romania în programul Consumer Law Ready.

Participanţii au dat dovadă de entuziasm pe parcursul prezentării şi susţinerii modulelor printr-o participare interactivă, atât în cadrul jocurilor, dar şi al discuţiilor pe marginea studiilor de caz abordate ca exemplificări.

Drept urmare şi feedback-ul pozitiv al participanţilor a venit ca o încununare firească a eforturilor depuse din partea organizatorilor pentru ca acest eveniment să fie un succes.

Programul este în desfăşurare şi pregătim în viitorul apropiat colaborări nu numai la nivelul IMM-urilor, dar şi a unei colaborări cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi, antreprenori sau IMM-uri să ne contacteze, să ne trimită cererile şi întrebările lor cât mai curând, astfel încât să putem intra în contact şi să stabilim viitoarele agende de lucru.

 

 

 

 

 

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark