Rezumatul lucrării despre anormalitățile sistemului cu repartitoare si ale sistemului termic centralizat

Aconime: (R)=repartitoare de caldura, CET=Centrala Electrotermica, BML=Birouri de Metrologie Legala, ANPC=Aut.Nat.de Prot.Consumat., ANRSC=Aut.Nat.de Reglem.a Serv.Comunale.

                  

Opiniile foarte controversate cu privire la cele mentionate in titlu, incepand de la nivelul consumatorului pana la cel al autoritatilor si al organelor de specialitate, au determinat in cadrul Asociatiei de Protectie a Cumparatorilor din Romania, un studiu de analiza stiintifica (Dosar 5), redat integral in domeniul ,,Teste si studii’’ din site-ul www.apc-romania.ro , care contine:


(A)-Situatia energiei termice la aplicarea sistemului cu (R), in care se prezinta:

●-demonstrarea risipei de energie si costuri in sistemul termic centralizat (aprox 90%),frecvent intentionata,pentru ca profiturile cresc proportional cu consumul,deci si pretul Gcal.  
●-obstructionarea solutiei optime = centralele de bloc care au avantajele: consum 10% ,elimina 90% pierderi, respecta conditiile initiale de proiectare ale locuintelor,etc.,sunt amortizate rapid prin eliminarea risipei si pot fi sustinute cu fonduri europene.

●-simularea preocuparii pentru economie si a grijei pentru consumatorii nevoiasi care prin aplicarea ilegala a sistemului cu (R), in nocivul trai in frig si incalzirea toxica la aragaz sa poata suporta costurile excesive din sistemul centralizat,generator de profituri uriase pentru firme.

(B)-Solutii pentru economia de energie termica:
●-sunt esalonate pe doua etape una tranzitorie si, una finala in care coexista cogenerarea pentru vecinatatea CET si centralele de bloc pentru zonele departate fata de CET.

(C)-Constatarile oficiale ale anormalitatilor sistemului cu (R):
●-anormalitatile rezulta din: standardul (R)= SREN 834/10, metodologia de aplicare (R)=
=Ordinul ANRSC 343/10, si constatarile BML din toate tarile europene (inclusiv Romania).


(D)-Urmarea constatarilor BML: (R) nu au fost autorizate metrologic in nici o tara europeana (inclusiv in Romania), iar in SUA au fost total interzise.


(E)-Consecinta neautorizarii metrologice: (R) sunt utilizate ilegal in determinari de costuri contrar OG 20/92, Cod Comercial si Cod Penal (pentru transfer ilegal de costuri intre consumatori)

(F)-Actiuni legislative si juridice nelegale care impun sistemul cu (R):
●-legislatia favorabila (R) a fost emisa fara fundamentare tehnico-stiintifica contrar Regulamentului de elaborare a actelor normative, incalcand prin exceptii de nelegalitate si neconstitutionalitate legislatie interna (ca mai sus) cat si Directive Europene.De exemplu;
●-pana in 2012 ,Directiva 2006/32/CE (care obliga la contoare termice), a fost incalcata de legislatia favorabila (R) care impune obligatoriu (R).
●-din 2012,Directiva2012/27/UE (care admite si alte metode adecvate in afara de contoare si (R),daca se constata tehnic ca nu sunt eficiente), este incalcata de legislatia anterioara , plus L 121/14, care in continuare obliga cu obstinatie utilizarea (R), fara fundamentare stiintifica.
●-conditiile initiale de proiectare (constructive si functionale) ale locuintelor, acceptate la cumpararea apartamentelor,sunt anulate ulterior prin utilizarea (R), fara nici un drept juridic de catre autoritati.


Alte ilegalitati:
● -in Romania, BRML pentru a eluda atributiile de autorizare sau interzicere a eliminat (R) din lista LO 2004 cu aparate tinute sub control metrologic.
●-simultan ANRSC fara nici o competenta sau abilitare metrologica a substituit BRML impunand utilizarea (R),desi recunoaste public ca repartizarea costurilor este gresita.
●-ANRSC nu-si asuma raspunderea pentru anormalitatile Ordin 343/10, refuza un studiu stiintific, autorizeaza, subordoneaza, tolereaza si protejeaza firmele prestatoare incat abuzurile nu pot fi sanctionate.
●-ANPC si Avoc.Poporului ca singurii aparatori ai drepturilor cetatenesti declara ca problema ii depaseste in condidiile limitative actuale impuse atributiilor lor, etc.

(G)-Anormalitatile (R), precizate in SREN 834 sunt numeroase, din care mentionam:
●-au erori foarte mari ±12% fata de ± 5% =maxime legale la aparatele metrologice.
●-erorile mult mai mari, produse de factorii de influnta externi, sunt trecute sub tacere.
●-(R) nu pot fi calibrate,verificate si deci nici autorizate.
●-(R) nu pot determina direct caldura ca aparatele metrologice.

●-(R) au o temperatura de prag frecvent depasita peste care apar supraconsumuri false.
●-metoda de utilizare a indicatiilor (R) este nemetrologica,pentru ca sunt considerate adimensionale si sunt modificate cu factori de corectie eronati,care nu sunt unici si standartizati.
●-factorii de corectie nu sunt constanti ci variaza odata cu conditiile externe de lucru,etc.


(H)-Anormalitatile metodologiei de aplicare a (R)=Ordinul ANRSC 343/10:
●-utilizeaza formule de calcul eronate deduse pe baza unor ipoteze dovedite false.

●- exista si erori represive introduse intentionat la cei care n-au acceptat (R).
●-nu tine seama de existenta unei energii termice necorelate cu indicatiile (R), care este repartizata in parti proportionale cu indicatiile (R) ca si cea corelata,ceea ce produce transfer ilegal de costuri de la cei cu consum redus la cei cu consum moderat sau normal,pagubiti cu supracosturi.
●-in Occident, supracosturile sunt constatate si diminuate prin considerarea absurda si arbitrara a unui consum la comun de 50% din total.
●-metodologia (R) admite consumul zero,contrar L 230/07 care obliga la alta sursa in functie.
●diferenta de temperaturi intre apartamente (de exemplu 4-80C) produce transfer termic de 2,5w/(0C.m2) adica de 60-80% din consumul propriu, cat si un transfer ilegal de costuri.
●-consumul comun si al coloanelor termice se determina aberant cu un singur (R) la subsol, in conditii singulare de lucru considerate aberant valabile pentru orice conditii din alte spatii.

●-Utilizarea contoarelor implica aceleasi anormalitati ca si (R):diferente de temperatura, consum zero,transfer termic,incalcarea conditiilor de proiectare a condominiului,transfer ilegal de costuri,calcule eronate fara regularizari,regulatoare de presiune care dau pierderi la energia de pompare,scaderea eficientei de transfer termic la punctele termice prin reducerea debitului cu
termostatele.

 

                                                                                                     Data 04.04.2015

-->

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activBugetul FamilieiTotul despre DAE

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite BucurestiTatiCool

Facebook

Parteneri

InfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCConsumer ChampionUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark