Schimbarea furnizorului de utilităţi

Schemele colective de schimbare a serviciilor de utilități

 

Calu Monica

 

La Bruxelles s-a desfăşurat un workshop pe teme de energie și consumatori. Subiectul workshop-ului e reprezentat de schemele colective de schimbare a serviciilor de utilități.

 Deși necunoscute la noi, schimbarea colectivă a furnizorului este locul în care clienții negociază un grup de tranzacții cu un furnizor de utilități, cum ar fi gazul sau energia electrică. Această metodă este populară în Marea Britanie, Australia, Olanda și Irlanda . În Regatul Unit, schimbarea colectivă a fost întotdeauna gestionată de o terță parte care adună consumatorii împreună într-un grup, prin intermediul unui model de înregistrare sau prin aderarea ca membru și apoi își însușește cererea colectivă la baza de aprovizionare și obține de la un furnizor prețuri sau cotații preferențiale sau speciale pentru acel grup consumatorilor.

Nu există un model stabilit pentru modul în care funcționează schemele individuale, deși o terță parte, cum ar fi un broker de energie, încearcă, de obicei, să negocieze pentru grup un tarif mai bun pentru energie cu furnizorii.

În acest fel, se pot obține economii importante la facturile de utilități pentru fiecare consumator individual, datorită puterii de negociere a grupului. Schimbarea colectivă a furnizorului de gaz sau energie electrică. Schemele de schimbare colectivă încearcă să furnizeze cel mai bun tarif pentru un grup de consumatori diferiți, care pot avea modele și priorități diferite de utilizare a acestor utilități.

Numărul de consumatori strânși în aceste grupuri dau amploarea la care se desfășoară aceste sisteme și poate avea un impact asupra acelor furnizorii care participă la ofertarea grupului. Schemele cu un număr mare de înregistrări de consumatori provocă anumiți furnizori independenți să liciteze, deoarece ar putea fi dificil pentru ei să obțină un număr mare de clienți dintr-o dată. Pe de altă parte, costul pentru crearea unui tarif special pentru un grup dintr-o schemă de schimbare a furnizorului poate fi semnificativ și pot fi furnizori mari care prezintă o ofertă numai dacă se așteaptă să obțină un număr semnificativ de clienți.

Furnizorii de utilități interesați în astfel de scheme sunt cei independenți, care oferă energie verde, ceea ce reprezintă încă un beneficiu, cel ecologic, al apelării la aceste mecanisme.

Contractele de furnizare sunt negociate de către asociațiile de consumatori, astfel încât acestea să ridice cât mai puține probleme de transparență, corectitudine și să fie echitabile pentru consumatori.

De exemplu, schemele colective de schimbare a furnizorului din Marea Britanie au început în 2014 și au fost încurajate de Departamentul pentru Energie și Schimbări Climatice al guvernului de coaliție. DECC - Departamentul pentru Energie și Schimbări Climatice - a considerat că schimbarea colectivă a furnizorului a avut ca rezultat creșterea concurenței în beneficiul consumatorilor în cadrul pieței energiei, în special pentru consumatorii care nu și-au schimbat niciodată furnizorul și care încurajează furnizorii să inoveze pentru a dobândi noi clienți.

Astăzi, la acest workshop, două organizații din Uniunea Europeană care au apelat la campanii pentru astfel de scheme își prezintă experiențele, rezultatele obținute pentru consumatori și concluziile la care au ajuns în urma utilizării schimbării colective a furnizorului de utilități. Este vorba despre ZPS din Slovenia și VKI din Austria.

Ca și concluzii, trebuie subliniate următoarele aspecte: elementul central al schemelor colective de comutare la furnizor este agregarea unui număr mare de consumatori într-un bloc oferit furnizorilor, în speranța că puterea cumpărătorilor asociată cu cumpărarea în vrac va oferi un preț mai mic.

Dacă acest exercițiu nu reușește să se finalizeze în tranzacții și contracte care anterior nu erau disponibile, cel puțin pentru unii participanți, atunci schimbarea colectivă a furnizorului nu își produce rezultatul economic distinctiv, și anume acela de a agrega și de a exploata puterea consumatorului-cumpărător.

De asemenea, un al doilea aspect al comutărilor colective la furnizor este că ele implică un proces de licitație dedicat, în care furnizorii licitează pentru a obține consumatori. În ceea ce privește avantajele pentru aceștia, trebuie subliniat faptul că aceste scheme sunt instrumente potențial ieftine de achiziție a consumatorilor, care le pot oferi o schimbare treptată a cotei de piață.

O vulnerabilitate a acestor scheme este aceea că, deși schemele colective pot permite firmelor mai mici de energie să se extindă rapid, aceste firme au totuși o capacitate limitată de a digera volume mari de clienți noi.

Pentru asociațiile de consumatori, organizarea unor astfel de campanii, pe lângă beneficiile obținute pentru consumatori, pot ridica și unele probleme privind costurile organizării unei scheme de comutare și riscul de a nu ajunge la rezultatul economic vizat pentru consumatori.

            La acest workshop, Asociația Pro Consumatori a fost reprezentată de expertul în dreptul consumului, dna Calu Monica.

Știri

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activBugetul FamilieiTotul despre DAE

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark