SFATURI DIGITALE

CONSUMERS INTERNATIONAL NE SFĂTUIEŞTE:

FACEŢI CUMPĂRĂTURI ONLINE? IATĂ OPT MODURI DE A ÎNVINGE ESCROCII

Dacă vă placeți să faceți cumpărături online, sunteţi într-o companie excelentă. Veniturile globale din comerțul electronic de vânzare cu amănuntul s-au dublat la 4,48 miliarde de dolari între 2016 și 2021. Prin creșterea piețelor digitale, consumatorii pot găsi din ce în ce mai mult ceea ce doresc, atunci când doresc, şi totul  mai ușor ca oricând. Dar cumpărăturile online au și riscuri. Din fericire, există câțiva pași simpli pe care îi puteți parcurge  pentru a reduce riscul de a deveni victimă a înșelătoriilor de cumpărături online.

Identificaţi site-urile false

Cumpărăturile online înseamnă că puteți învinge cozile pentru a obține produsele pe care le iubiți de oriunde din lume. Dar escrocii știu că aveți încredere în branduri familiare, așa că adesea folosesc brandul pe care-l știți  ca să vă prindă în plasă. Verificați numele domeniului - dacă sună ca o marcă cunoscută, dar nu este site-ul oficial, ar putea fi un semnal de avertizare. Există și alte beculeţe roșii - vânzătorii legali rareori vor folosi denumirile de domenii care se termină în .net sau .org; ei nu vor face greșeli de ortografie sau de  gramatică.

Dar ați putea fi înşelaţi şi altfel: unii escroci folosesc o prezentare convingătoare și adrese web furate. Dacă nu sunteți sigur, uitați-vă la site-ul web al mărcii reale; acolo ar trebui  afișate avertismente privind  înșelătoriile şi ce trebuie să verificaţi. Căutați întotdeauna adresele web care încep cu https: // și afişează un lacăt verde. Aceasta înseamnă că informațiile care circulă între calculatorul dvs. și site-ul Web vor fi criptate, iar escrocii nu vor putea să vă fure detaliile de plată.

Aveți încredere în site-ul web, aveți încredere în magazin?

Platforme precum Amazon, Alibaba, eBay și chiar Facebook permit firmelor mici să se conecteze cu consumatorii din întreaga lume. Dar doar pentru că știi platforma, asta nu înseamnă că poți avea încredere în fiecare vânzător. Utilizați un sistem de plată securizat, dacă există unul, și nu plătiți niciodată prin transfer bancar. În acest fel, vânzătorul nu vă poate fura detaliile de plată și, dacă ceva nu merge bine, aveți șansa de a primi o rambursare.

Puneţi-vă în mintea unui escroc

Atunci când faceți cumpărături online, dvs. partajați datele personale, cum ar fi numele, adresa și detaliile bancare ale vânzătorului online, astfel încât acestea să poată procesa plata și să livreze comanda rapid și ușor.

Dar vânzătorii falşi pot folosi detalii precum numele și adresa dvs. pentru a vă fura identitatea. Dacă nu utilizați un sistem de plată securizat, aceștia vă pot fura detaliile cardului și le puteți utiliza pentru a efectua alte achiziții. Dacă le dați parole pe care le utilizați în altă parte, aceștia ar putea accesa și celelalte conturi. Jumătate de miliarde de înregistrări personale digitale au fost furate în 2015, aşa că  aveți grijă să împărtășiți aceste informații doar vânzătorilor în care aveți încredere.

Să nu vă încredeţi în orice tranzacţie

Toată lumea este încântată de un chilipir, dar dacă bănuiți că este prea bun pentru a fi adevărat, ați putea avea dreptate. Falşii vânzătorii știu că vă pot atrage cu oferte speciale, pentru a vă stimula să luați decizia chiar înainte de a fi gata să cumpărați. Nu contează cât de interesantă este oferta, asigurați-vă că aveți încredere în vânzător înainte de a vă cumpăra.

Familiarizați-vă cu vânzătorul

Firmele de reputaţie oferă toate informaţiile astfel ca să aflați uşor cine sunt. Verificați detaliile de contact ale vânzătorului. Puteţi înţelege cine sunt și cum să intri în contact cu ei? Aveți grijă de vânzătorii care dau doar un număr mobil - ceea ce face mai greu să găsiți unde sunt într-adevăr. Ar trebui, de asemenea, să găsiți pe pagina de internet care este politica de returnare și anulare, termeni și condiții și o politică de confidențialitate care să arate ce vor face cu informațiile pe care le transmiteți. Poate doriți să vă întâlniți cu vânzătorul în persoană pentru a inspecta un produs scump înainte de a cumpăra sau pentru a plăti în numerar. Dacă faceți acest lucru, rămâneți în siguranță: întotdeauna întâlniți-vă într-un loc public, spuneți familiei unde mergeţi și luați-vă telefonul.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de recenzii false

Puteți verifica un vânzător analizând recenziile produselor sale într-o serie de site-uri diferite. Puteţi să vedeți o serie de recenzii din site-uri care au examinat o mulțime de produse într-o perioadă lungă de timp. Acestea ar trebui să descrie caracteristicile specifice ale produsului și să arate ca fiind scrise de diferiți oameni ;  dacă mai multe recenzii sună foarte asemănător, ar putea fi falsuri.

Cunoașteți cele mai bune modalități de plată

Efectuarea acestor pași vă poate ajuta să evitați înșelătoriile online - dar înșelătorii sofisticați încă vă pot lua captivi. De aceea este important să vă asigurați că aveți șansa de a vă primi banii înapoi dacă aveți nevoie.

Dacă un vânzător insistă să plătiţi printr-o metodă neobișnuită, cum ar fi un card bancar preîncărcat, un transfer bancar sau un serviciu telefonic, este posibil să fie un escroc. Să nu acceptaţi  acest lucru - dacă ceva nu merge bine, este puțin probabil să vă recuperaţi banii. În schimb, dacă plătiți prin card de credit sau de debit sau printr-un sistem de plată securizat, cum ar fi PayPal, veţi putea vorbi cu banca dvs. și să anulaţi tranzacția.

Raportați înșelătoriile

Dacă bănuiți că vă aflaţi în faţa unei escrocherii, contactați vânzătorul în primul rând, pentru că el poate  avea o explicație pentru respectiva problemă. Dar fiți atenți dacă vă cer datele dvs. personale, pentru că ar putea încerca în continuare să vă fure informațiile. Dacă se dovedește a fi un escroc, puteți să-i feriţi pe alți consumatori să cadă şi ei în plasă. Multe autorităţi au site-uri web unde puteți vedea diverse alerte, să informaţi poliția sau să obţineţi ajutor.

Știri

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activBugetul FamilieiTotul despre DAE

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark