Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Nevoit de starea de urgenţă, am încercat să fac cumpărături pe internet, în loc de o deplasare la supermarket. N-am reuşit. Tot acolo am mers, cu mască şi mănuşi, spălându-mă pe mâini cu dezinfectant la intrare şi la ieşire, cu inima cât un purice.
Să mă explic.
Să vedem aşadar cum poate consumatorul să facă „shopping” de la distanţă, care-va-să-zică „on line”. Am căutat, în fiecare din cazurile de mai jos, fructele citrice cu nume englezesc „grapefruit” (vândute în Piaţa Obor sub numele de „grefine”). Au vitamina C, nu sunt prea dulci, nu sunt scumpe, deşi sunt aduse de peste mări şi ţări.
Primul site abordat a fost popularul E-mag, care şi-a extins aria de produse de la telefoane şi laptopuri, acoperind acum şi zona de produse alimentare. Consumatorul, puternic alfabetizat dpdv informatic, introduce aşadar în căsuţa de căutare produsul dorit: grapefruit. Răspunsul vine rapid şi iată ce ni se propune:
Extract glicerinic din sâmburi de grapefruit – Citromicină;
Soluţie hidroglicerică spray cu grapefruit şi argint coloidal pentru …;
Apă de toaletă Paco Rabanne 1 Million ;
Storcător profesional rodii/grapefruit automat Cancan;
Apă de parfum Dolce&Gabbana The One (de altfel, oferta este dominată de sticluţele de parfum, apă de parfum, apă de toaletă şi similare);
Savex, balsam de rufe concentrat, pachet 6X, 37 spălări, Cocolino, balsam de rufe Water Lily and Pink Grapefruit (în stoc, să ştiţi!!)
… etc.
Avem 911 de astfel de rezultate, printre care nu este imposibil să se găsească şi fructele căutate, dar cine ştie? La o căutare vizuală a primelor 3 pagini nu am găsit şi am renunţat.
Am căutat apoi pe site-ul Mega Image, care ne-a oferit 39 de rezultate. Primele două au corespuns căutării, ba primele fructe erau „bio”, dar oferta magazinului continuă cu:
Sugus, bomboane gumate cu gust de …
Rasova, vin roze (?)
Sanytol, dezinfectant universal cu aromă de …
Cocolino Creations, balsam de rufe Water Lily and Pink Grapefruit
Bovier, vin alb Chardonnay
7th Heaven, mască spumantă detoxifiantă (înţelegem că ne transpune în cel de-al şaptelea cer)
Budurească, vin alb Sauvignon Blanc (cam acelaşi rezultat...)
Ajax, lichid pentru suprafeţe (25% reducere la un produs cumpărat!!!)
…şi alte vinuri, creme şi soluţii...
Iar acum, să aflăm ce ne propune gigantul Carrefour (să nu uităm: noi căutăm grapefruit, fructe). Prima intrare în lista de 15 rezultate era corectă, afişându-se o plasă cu fructele căutate, deşi în varianta „bio”, adică mai scumpe (cam 13 lei/kg, faţă de 4-5 lei/kg fructele „normale”, la concurenţă). Dar grapefruit „non-bio” nu apare pe listă.
Apoi vedem:
Grapefruit cu argint coloidal fără alcool spray Dacia Plant 20ml (o sticluţă)
Tablete efervescente cu gust de portocale şi grapefruit Sun Life (un tub)
Ceai verde cu ananas şi grapefruit Twinnings (pliculeţe)
Detergent de vase gel Pur Power Orange & Grapefruit, 1,35 l (era cu punct, am corectat eu, pentru că la noi în România zecimalele se pun după virgulă, ce să-i faci…)
Odorizant My Shaldan Deo auto gel grapefruit
Şi alte diverse sucuri conţinând zeama fructului căutat, în proporţii mai mari sau mai mici.
Ce se întâmplă? De ce am obţinut aceste rezultate? Cred că oricine îşi dă seama: căutarea a luat cuvântul „grapefruit” şi, dacă l-a găsit în numele sau descrierea unui produs, a inclus produsul în lista de rezultate. Dar căutarea aceasta a fost făcută pe baza unui program realizat de un … programator. Iar decizia de a face o căutare în aceşti termeni aparţine acestuia. Este regretabil că nu s-a sfătuit cu beneficiarul programului, că poate acesta, mai priceput în ale comerţului, i-ar fi corectat criteriile de căutare.
Să ne gândim la următorul dialog cu cineva din personalul oricărui magazin de mai sus:
- Aveţi grapefruit?
- Da, avem apă de toaletă Paco Rabbane! Pentru bărbaţi!
Nu ar fi absurd? Dar pe internet – merge şi aşa ! Te pui cu informaticienii noştri, mândria ţării ? Cel mai bine plătiţi dintre salariaţi, şi încă şi scutiţi de impozit…
De altfel, probleme în operarea soft-urilor destinate utilizatorului de rând sunt şi în alte cazuri.
De exemplu Kaufland oferă o aplicaţie care se instalează pe telefonul mobil, care are funcţia de card de fidelitate. Pentru cei care au un astfel de card, se aplică unele reduceri la casa de marcat pentru produsele aflate în promoţie. Dar aplicaţia este frecvent modificată, iar utilizatorul trebuie să se înregistreze de fiecare dată, introducând adresa de e-mail, numărul de telefon şi o parolă. Problema este cu parola, pentru că aplicaţia vrea să conţină 8 caractere, o literă mare, un caracter special, litere mici şi cifre. Asta, în cazul când utilizatorul pricepe mesajele afişate. De ce oare atâtea obligaţii din partea unui simplu cumpărător de citrice de la un simplu supermarket? Ar fi mai de înţeles dacă ne-am înregistra la o bancă… Deşi, nici amicul George de la BCR nu este prea prietenos…
Rezultate la fel de absurde produce şi softul librăriei on line Libris, care mă întreabă „ce vrei să cauţi”. Scriu „Enigma Otiliei”, îmi afişează rezultatele (corecte), dar îmi oferă şi: „produse similare”, astfel:
Codul Enigma – David Boyle
Enigma reginei – Steve Berry
Enigma lumilor paralele – Dan D. Farkas
Funny English, jocuri şi enigme – Sandra Lebrun
Sergiu Nicolaescu şi enigmele sale – Grid Modorcea
dar şi:
Pisicile războinice, vol. 3 – Erin Hunter
Unul dintre noi minte – Karen M. McManus
… şi altele, tot aşa.
Ei bine, stimaţi furnizori autohtoni de produse, nu aşa se face avere. Luaţi exemplu de la bogătaşii zilei, de la dl. Jeff Bezos, de exemplu, cu „Amazon”-ul său, care a ajuns cel mai bogat om din lume având un fel de „e-mag”. Credeţi că dacă ar fi produs astfel de rezultate, cu un astfel de soft, scris de astfel de programatori, ar fi avut atâta succes? Dar el a ştiut că succesul firmei vine din satisfacţia consumatorului, regele pieţii…