50 de tone de banane din Ecuador cu un pesticid interzis au fost puse la vânzare în locaţii necunoscute!

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa de transparenţă a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară. La data de 1 aprilie 2022 pe site-ul ANSVSA la secţiunea Rechemare/Retragere produse alimentare a fost ridicată notificarea societăţii Yellow Fresh Fruits SRL care a inițiat retragerea de la comercializare și rechemare de la consumatori a unor cantităţi neprecizate de banane ce au rămas nevândute din cantitatea totală de 50381,80 kg de banane care a fost introdusă la vânzare în locaţii necunoscute. Bananele, origine Ecuador, au fost tratate după recoltare cu un pesticid (clorpirifos) interzis în Uniunea Europeană din ianuarie 2020. Din conţinutul acestei alerte reiese că o cantitate neprecizată din cele 50 de tone s-a comercializat timp de 12 zile în locaţii necunoscute. Totodată, în acea notificare se face următoarea precizare “Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 18.03.2022 – 29.03.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la furnizorii: Premium Fresh Fruits SRL, Mandy MAB TRADE SRL, Tim Rodinat, Avocadim Kft, Citronex I Sp. z o.o. până pe data de 14.04.2022, urmând să le fie restituită contravaloarea lor în baza bonului fiscal.”

Din păcate, alerta a trecut aproape neobservată fără a fi analizată cu atenţie şi a se solicita clarificări din partea ANSVSA-ului. Din anexa ataşată acestei alerte reiese că societatea Yellow Fresh Fruits SRL cu sediul în localitatea Remetea Mare din judeţul Timiş a importat din Ecuador cantitatea de 130639,60 kg banane pe care a vândut-o la 5 societăţi comerciale din România, Ungaria şi Polonia a căror activitate este comerţul cu ridicata, după cum urmează: în perioada 23 martie - 29 martie 2022 a fost livrată cantitatea de 27761,40 kg banane la societatea Premium Fresh Fruits SRL din Afumaţi, în data de 23 martie 2022 a fost livrată cantitatea de 19865,60 kg banane la societatea Mandy MAB TRADE SRL din jud. Cluj, în data 23 martie 2022 a fost livrată cantitatea de  2754,80 kg banane la Tim Rodinat din Timişoara, în data de 26 martie 2022 a fost livrată cantitatea de 18624 kg banane la societatea Avokadoim korlat olt Felelossegu din Ungaria, iar în 18 martie şi 22 martie 2022 a fost livrată cantitatea de 61633,80 kg banane la societatea Citronex I Sp z.o,o din Polonia. Deci, 130,6 tone de banane din Ecuador tratate după recoltare cu un pesticid interzis în UE au fost puse la vânzare în trei ţări membre ale Uniunii Europene!

În ce magazine din România au ajuns cele 50 de tone de banane este Marele mister al acestei alerte la care trebuie să răspundă ANSVSA!

În această dimineaţă Asociaţia Pro Consumatori a solicitat ANSVSA-ului, prin intermediul unei adrese oficiale să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care a fost nivelul de pesticid clorpirifos găsit în bananele din acest lot de 130,6 tone vândut la 5 societăţi angro din România (50,3 tone), Polonia (61,6 tone) şi Ungaria (18,6 tone)?

2. Care sunt magazinele din România în care s-au comercializat cantităţi importante din acest lot de banane cu pesticid peste limita maxim admisă de legislaţia europeană?

3. Ce cantitate de banane a fost vândută consumatorilor din cantitatea totală de 50,3 tone distribuită în România?

4. Unde a fost neutralizată cantitatea de banane rămasă nevândută şi  retrasă de la comercializare din magazinele româneşti?

Insecticidul clorpirifos interferează cu sistemul endocrin și provoacă afectarea dezvoltării cognitive, afectarea atenției și scăderea IQ-ului la copii.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark