APC solicită referendum în cazul implementării sistemului de comunicații 5G în România!

Autorizarea producătorilor/furnizorilor de tehnologii, echipamente și programe software necesare pentru implementarea sistemului de comunicație 5G trebuie să se facă numai dacă aceștia prezintă studii care să arate că nu este pusă în pericol viața și sănătatea consumatorilor, în principal și a ecosistemului, în general!

Statul român trebuie să își respecte obligațiile asumate în relația sa cu partenerul strategic din NATO (SUA) și să nu accepte producători de tehnologie 5G din state totalitare unde drepturile și libertățile cetățenilor nu contează! 

Sistemul juridic al statelor totalitare care vor să vândă tehnologie 5G în România nu permite tragerea la răspundere a top-managementului firmelor respective când este încălcată legislația națională!  

Asociația Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, membru fondator al Coaliţiei Stop 5G România, a lansat la data de 14 mai 2019 Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”. Prin intermediul acestei campanii ne propunem să atragem atenția autorităţilor statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni şi orice altă formă de viaţă. De asemenea, vom desfăşura acţiuni de conştientizare a consumatorilor cu privire la impactul tehnologiei 5G asupra vieţii şi sănătăţii acestora.

Asociația Pro Consumatori se află la cea de-a treia campanie naţională  de informare şi educare în domeniul tehnologiilor care functionează pe baza câmpurilor electromagnetice generate de sisteme de antene specifice fiecărui tip de tehnologie de la 1G până la 5G.

Prima campanie de acest gen a fost lansată de APC în anul 2006 şi s-a intitulat „Impactul tehnologiilor bazate pe unde radio asupra sănătăţii consumatorilor”. Un rezultat notabil al acestei campanii este demolarea în premieră pentru România a unui turn cu antene cu o înălţime de 65,7 metri, proprietatea companiei de telefonie mobilă Orange.

Cea de-a doua campanie s-a intitulat „S.O.S poluarea electromagnetică", scopul acesteia a fost conştientizarea consumatorilor în legătură cu impactul grav asupra sănătăţii pe care îl au câmpurile electromagnetice din proximitatea staţiilor de telefonie mobilă, dar şi cele generate de folosirea fără măsură a tehnologiilor care funcţionează pe baza câmpurilor electromagnetice (telefoane mobile şi alte tipuri de gadgeturi).

În prezent se promovează puternic implementarea noilor reţele de telecomunicaţii 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere şi de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, şi respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de euro sau dolari pentru operatorii de reţele mobile şi agenţiile guvernamentale care reglementează licenţele. La modă este realitatea virtuală şi internetul lucrurilor, aşa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această reţea, pierzându-şi individualitatea de fiintă umană liberă.

La data de 4 august 2020 Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a postat pe site-ul acestuia “Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G”, în vederea transmiterii de propuneri/observaţii/opinii de către persoanele fizice/juridice  interesate de conţinutul acestuia până la data de 17 august 2020. La data de 14 august Asociaţia Pro Consumatori a trimis de pe adresa sa de email către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor punctul său de vedere cu privire la acest proiect de lege în care am solicitat printre altele “completarea definiţiei de la art 2., litera f), astfel: "De asemenea, sunt considerate riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și/sau apărării naționale, radiațiile electromagnetice emise de tehnologiile şi echipamentele utilizate în cadrul rețelelor și serviciilor 5G." De asemenea, la art. 4, alin. 1, litera c) se va adăuga o nouă condiție, după cum urmează: tehnologia sau echipamentul produs nu afectează în niciun fel și nu pune în pericol, pe termen scurt, mediu sau lung, sănătatea umană, protecția mediului sau proprietatea. Solicităm legea să garanteze şi să prevadă explicit cine suportă depăgubirea cetăţenilor în urma vătămării vieţii/sănătăţii, a datelor personale, a proprietăţii private, a deteriorării mediul înconjurător şi toate celalalte pagube înregistrate în urma implementării şi utilizării reţelei 5G. Solicităm să ne daţi număr de înregistrare la această cerere şi să o publicaţi aşa cum aţi publicat şi pe cele primite de alţi cetăţeni şi organizaţii la adresa http://www.mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3059-l04082020dcom

Ulterior depunerii propunerilor de mai sus am constat cu surprindere că pe site-ul Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor nu s-a publicat propunerea Asociaţiei Pro Consumatori, în schimb s-au publicat propunerile/observaţiile a 91 de cetăţeni chinezi!

„Este inadmisibil şi regretabil ca o instituţie a statului român, recte Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să nu publice pe site-ul său punctul de vedere al Asociaţiei Pro Consumatori, singura organizaţie de utilitate publică, care are o activitate de peste 30 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor, fiind totodată singura organizaţie din România care din anul 2006 a derulat campanii de informare şi conştientizare a riscurilor grave pe care le au câmpurile electromagnetice asupra omului şi a ecosistemului din care face parte. În schimb au fost publicate pe site-ul instituţiei propunerile/observaţiile a 91 de cetăţeni chinezi cu privire la acest proiect de lege!  Intervenţia unor cetăţeni străini în politica legislaţivă a statului român arată incapacitatea şi incompetenţa celor care conduc această instituţie şi trebuie sancţionată urgent de către opinia publică,  mass-media şi alţi reprezentanţi ai statului român care înţeleg gravitatea acestei intervenţii realizate de cetăţeni străini asupra procesului legislativ. În situaţia în care nu se întâmplă nimic după acest semnal de alarmă, tras de către APC, înseamnă că a început procesul de disoluţie a statului român!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori

 

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark