Algocalminul, oxacilina și amoxicilina se vând fără rețetă, ca bomboanele!

3 din 4 români se tratează de anumite afecțiuni medicale fără a consulta un medic.

În perioada 15 martie - 15 aprilie 2016, Asociația Pro Consumatori a realizat o cercetare de piață prin care s-a urmărit respectarea legislației specifice din domeniul comercializării medicamentelor. Cercetarea face partedin Campania Națională de Informare și Educare: Fii un Pacient ACTIV!, campanie de informare despre drepturile și obligațiile pacienților.

În urma acestei cercetări, APC a constatat o practică potențial periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, și anume vânzarea antibioticelor și a algocalminului fără rețetă. Această practică încalcă hotărârea Consiliului Științific (HCS) al Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care conțin metamizol sodic, de la eliberare fără prescripție medicală, la eliberare cu prescripție medicală care se reține în farmacie. Precizăm că metamizolul sodic este substanța activă din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin și alte medicamente cu diverse denumiri comerciale.

Astfel, personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din lanțuri de mare amploare, au eliberat, fără rețetă, între 10 și 20 de comprimate  de oxacilină, amoxicilină și algocalmin. Membrii Asociației Pro Consumatori au vizitat în cadrul acțiunii de „mystery shopping” următoarele farmacii: Catena, Sensiblu, Richter, Belladona, Punkt, HelpNet, Polisano, Cleofarm, Lavira Transport, Dona, Extra Farm ACD, Farma Business Class și General Next Pharm. Următoarele farmacii au eliberat fără rețetă antibiotice si algocalmin, astfel: Catena (10 capsule oxacilină), Polisano (10 capsule oxacilină) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilină), Lavira Transport/Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilină), Sensiblu (10 capsule oxacilină), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilină), BellaDona (10 capsule amoxicilină) și Richter (10 capsule amoxicilină si 20 comprimate algocalmin).

În urma acestei cercetări de piață, APC solicită respectarea hotărârii Consiliului Științific al ANM în ceea ce privește eliberarea algocalminului doar cu prescripție medicală. Substanța activă din algocalmin, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au interzis, iar în altele este posibilă achiziția numai cu prescripție medicală.

Nomenclatorul de medicamente elaborat de Agenția Națională a Medicamentelor stabilește modul de eliberare al antibioticelor pe bază de rețetă.

Amoxicilina poate da următoarele reacții adverse: agranulocitoză, candidoză, trombocitopenie, anemie hemolitică reversibilă, reacții alergice severe, amețeli si convulsii, colită hemoragică, dermatită buloasă si exfoliativă, anafilaxie, erupții cutanate si boala serului. Învelișul capsulei de amoxicilină conține următorii aditivi: E171 (dioxid de titan), E104 (galben de chinolină), E129 (Roșu Allura), E218 (p-hidroxibenzoat de metil) si  E216 (p-hidroxibenzoat de n-propil).

Oxacilina poate da următoarele reacții adverse: nefropatie interstițială acuta imunoalergică, anemie, leucopenie, trombocitopenie, urticarie, eozinofilie si șoc anafilactic. Învelișul capsulei de oxacilină conține următorii aditivi: E170( dioxid de titan), E133(albastru strălucitor FCF) si E127(eritrozină).

Rapoarte recente evidențiază faptul că la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistența la antibiotice, iar costurile totale se ridică la 1.5 milioane euro anual, constând în costuri de îngrijire și pierderi de productivitate (ECDC, 2016).

Constatările Asociației Pro Consumatori

Din păcate, cercetarea realizată de Asociația Pro Consumatori a scos în evidentă faptul că în marile lanțuri de farmacii primează profitul, adică vânzarea în orice condiții a unei cantități cât mai mari de medicamente, iar aspectele legale și deontologice sunt încălcate frecvent. Excepțiile țin mai mult de seriozitatea unor farmaciști, iar acestea nu sunt prioritare în cadrul politicilor de preț ale marilor lanțuri farmaceutice. Totodată retrimiterea în Parlament a legii privind publicitatea la medicamente arată că decidenții la nivel de politică națională de sănătate nu sunt preocupați de starea de sănătate a românilor, atâta timp cât Ministerul Sănătății nu verifică modul în care sunt respectate actele normative, încurajând astfel automedicația.

Asociația Pro Consumatori – APC – solicită respectarea prevederilor legale în ceea ce privește eliberarea medicamentelor de tip antibiotice doar cu prescripție medicală.

Florin-Ioan_Balanica„Oamenii se îmbolnăvesc pentru că au o perspectivă eronată asupra vieții. Trăim la întâmplare, privim sănătatea doar din perspectiva bolii și așteptăm parcă să vină cineva să ne dea sau să ne aducă sănătate. De parcă este altcineva responsabil pentru viața și sănătatea noastră, altcineva decât noi. Nu avem educația prevenției, afirmăm una dar trăim alta și atunci când în sfârșit ne urnim o facem original, pentru că avem mândrie și orgoliu. O zi normală din secolul XXI nu mai seamănă deloc cu ceea ce au trăit, pe vremea lor, părinții sau bunicii noștri. Am pierdut parcă și bunul simț al omului simplu și responsabil, iar legătura cu natura o mai regăsim doar în benzile desenate. Ne mișcăm doar când apare durerea și atunci în niciun caz nu apelăm la medic, fugim ori la vecina de la 2 și-i copiem rețeta, ori căutăm pe internet ce au făcut alții care au aceleași ''dureri''. Alegem aproape întotdeauna calea ușoară, adică o bulină de la farmaciile răsărite precum ciupercile după ploaie în calea noastră. Ne opunem oricăror metode care ne scot din confortul obiceiurilor apucate de ani de zile. Și nu contează că sunt sănătoase sau nu, sunt obiceiurile noastre și ținem cu dinții de ele. Pentru ce sunt medicamentele? De ce medicina modernă se bazează exclusiv pe ele? Ce fac medicamentele? Ne putem vindeca fără ele?

Primul răspuns care ne vine în minte poate fi: "medicamentele vindecă boala", cum nu se poate mai greșit. Nu este nici pe departe ceea ce fac medicamentele? Nu, nu este. Dacă verificăm topul celor mai vândute medicamente în România și oriunde în lume observăm că niciunul nu tratează vreo boală și toate se referă la simptome. Credința că medicamentele vindecă boala este un mit. Acestea ”tratează” bolile după ce acestea au apărut și nu împiedică boala. În cel mai bun caz previn anumite riscuri după ce boală a apărut și a fost diagnosticată, sau reduc intensitatea unor simptome.

Dragii mei, putem vindeca împreună cea mai mare parte dintre bolile care acum se tratează cu primele 15 cele mai vândute medicamente din lume. Și spun asta cu toata responsabilitatea specialistului și experiența care mi-au oferit-o cei peste 45,000 de pacienți de care m-am ocupat în toată cariera mea medicală.

Ne putem vindeca de boli de inimă, hipertensiune, diabet, obezitate, boli respiratorii, și boli mintale? Acestea sunt bolile de  top cărora li se adresează cele 15 cele mai bine vândute medicamente din România. Cealaltă boală este cancerul, pe locul 2 în topul cauzelor mortalității în România și urcă vertiginos. Da putem. Dar nu cu medicamente, răspicat vă spun, nu cu medicamente. În primul rând, trebuie să ne întoarcem la părintele medicinei, Hipocrate. Hipocrate a spus: „Natura în sine este cel mai bun medic.” De asemenea, el a spus: "Să fie alimentele medicament și medicina să fie hrană." Și tot el a spus: "Dacă nu sunteți medicul dumneavoastră, sunteți un prost." Să luăm exemplul bolilor cardiovasculare, prima cauză de mortalitate în România, le putem vindeca?

Da, dacă medicul și pacientul sunt de aceeași parte a baricadei, dacă ambii înțeleg asta! Vorbim de puterea echipei în drumul spre succes... Doar atunci când atât medicul cât și pacientul înțeleg că trebuie să vindece boala în echipă, boala își pierde autoritatea și puterea cu care este investită... și începe procesul de vindecare!!! E o chestiune de asumare a responsabilității ambilor parteneri din echipa medic-pacient... Medicul nu poate face minuni de unul singur, atât timp cât pacientul se situează, ca și implicare activă, în afara problemei de rezolvat!!! Doctorii ar trebui să aibă grijă de oamenii sănătoși, așa nu vor mai exista bolnavi!!! Cu unele excepții deloc de neglijat, care țin de o cauzalitate complexă și profundă, NE NAȘTEM SĂNĂTOȘI! De aceea "responsabilitatea" noastră ar trebui educată așa încât să prețuim și să ne dăm peste cap să păstrăm acest "drept fundamental" cu care ne naștem, de a trăi sănătos! Și noi, MEDICII, trebuie să facem asta! Pentru că avem expertiza științifică și morală să conștientizăm și responsabilizăm, să învățăm "pacientul sănătos" să țină cu dinții de bunul cel mai de preț pe care îl are... Să înțeleagă că poate câștiga lupta cu boala cu mult înainte ca ea să intre în scenă!!! Stă în puterea noastră să ne păstrăm sănătatea, TRĂIND SĂNĂTOS!!! Să nu așteptăm să o pierdem, ca apoi să ne dăm cu capul de pereți să o recâștigăm! Am învățat multe lucruri în facultatea de medicină, dar aplic în practică ce mă învață, în fiecare zi, pacienții mei! Am învățat și învăț de la pacienții mei și nu în ultimul rând din experiența mea personală.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriție și Sănătate, Fondator „Școala Pentru Sănătate și Longevitate”.

PavelChirila“Există o practică în România mai răspândită decât în alte țări: tendința de a lua "trei pe zi" toata viața. Acest obicei face să apară așa numita inducție patogenezică adică niște manifestări simptomatice care derutează precizarea diagnosticului cu toate consecințele ulterioare. Căci există o axiomă veche în școala antică de medicină chineză care spune că "nimic nu este mai periculos decât a lua o substanță farmacologic activă timp îndelungat în mod regulat". Dacă este absolut necesar un tratament cronic atunci moleculele trebuie schimbate cu altele identice ca efect dar diferite ca structură.” Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Membru fondator Clinica Nera – Centru de Recuperare Oncologică.

Costel Stanciu“Automedicația este un fenomen îngrijorător, 3 din 4  români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinți își tratează singuri copiii. Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanții de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulți medici devin agenți de vânzări, fapt care duce la scăderea calității actului medical și la creșterea consumului de medicamente. Alfabetizarea pacienților cu privire la drepturile lor este esențială, iar sănătatea nu trebuie să depindă de puterea de cumpărare a acestora. Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizată prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obișnuiți prin campanii de informare și educare, să citească prospectul și să acorde atenție reacțiilor adverse ale medicamentelor! Consumatorii trebuie ajutați sa dobândească capacitatea de a obține, procesa și înțelege informații de bază cu privire la sănătate și la serviciile de sănătate, dar și capacitatea de a lua decizii adecvate cu privire la propria sănătate. Reclama la medicamente trebuie permisă numai în farmacii, instituții medicale, în publicații de specialitate și la conferințele științifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane! Solicităm farmaciilor să țină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piață în care consumatorii nu au foarte multe informații și să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente.a precizat Președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Statul român, prin intermediul celor trei instituții: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, trebuie să acorde importanța cuvenită funcționării sistemului național de sănătate și să se implice în rezolvarea aspectelor de natură tehnică, precum și în informarea și educarea pacienților.

Atunci când discutăm despre fondurile publice alocate sistemului național de sănătate, discutăm de fapt despre fondurile publice alocate anual Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Conform raportului ”Puterea pacienților europeni – opțiuni și implicații” – publicat la Bruxelles, România ocupă locul 30 din cele 50 de țări europene avute în vedere la realizarea cercetării, în ceea ce privește nivelul de informare și educare al pacienților. Conform paginii nr. 2 din Anexa nr. 3 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016 (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2016/Ministerul_Sanatatii.pdf), bugetul alocat Ministerului Sănătății pentru anul 2016 este de 7.778.463.000 lei.

Conform Anexei nr. 12 la Legea nr. 339/2015 a Bugetului de Stat pe anul 2016 (http://lege5.ro/Gratuit/ha4danrwgm/legea-nr-339-2015-a-bugetului-de-stat-pe-anul-2016?pid=86711528&d=2016-04-07#p-86711528), bugetul alocat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2016 este de 26.352.161.000 lei.

Așadar, fondurile publice alocate sistemului național de sănătate pentru anul 2016 sunt în cuantum de 34.130.624.000 lei. Dacă s-ar aloca doar 0,1%, adică 34130624 lei din acest buget pentru informarea și educarea consumatorilor în domeniul igienei și nutriției, ar scădea semnificativ incidența unor afecțiuni medicale cronice.

Asociația Pro Consumatori – APC – este o organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit, înființată la 10 februarie 1990. Aceasta este singura organizație de consumatori care, în urma activităților desfășurate, a obținut calitatea de organizație de utilitate publică. APC este membră a Organizației Europene a Uniunilor de Consumatori, care are ca obiectiv principal apărarea, promovarea și reprezentarea drepturilor și intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici și cu instituțiile statului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-->

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activBugetul FamilieiTotul despre DAE

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite BucurestiTatiCool

Facebook

Parteneri

InfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCConsumer ChampionUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark