APC la ASE

 Asociaţia Pro Consumatori a fost invitată să participe, în data de 12 septembrie 2023 la un atelier de lucru organizat de Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine, atelier făcând parte din proiectul „Potenţialul de a începe şi a dezvolta o afacere cu tehnologii integrate bazate pe pompe de căldură, depozitarea energiei termice şi pe sisteme inteligente de control, în scopul decarbonizării în România”. Finanţatorul acestui proiect este Fondul pentru relaţii bilaterale susţinut de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Subiectul central fiind pompele de căldură, s-a realizat o firească legătură cu problemele consumatorilor, care vor trebui în curând să renunţe la centralele termice de apartament, încălzite cu gaze naturale, în favoarea unor mijloace puse în funcţiune de sursele alternative de energie.

Asistenţa a fost de înalt nivel, atât prin participarea competentă a cadrelor didactice din Academia de Studii Economice, cât şi a unor conducători ai firmelor din domeniul energiei.

O interesantă prezentare a funcţionării pompelor de căldură a fost susţinută de partenerul Norvegian al proiectului. În mod esenţial, aceste echipamente extrag căldură din mediul încojurător (aer, subsol, apă termală) şi, folosind un agent de transmisie (aer, apă) introduc căldura în calorifere, după ce a fost folosit un compresor. Ca aspect, o pompă de căldură destinată utilizării într-un aparatament este similară unui compresor de aer condiţionat.

Piaţa din România din domeniul pompelor de căldură a fost analizată de directorul Elcen – Electrocentrale Bucureşti, din care rezultă interesul major pentru pompele de căldură de mare capacitate. Aceeaşi situaţie a descris-o şi dl director al companiei Energetica Servicii, ca şi dl CEO al Siemens Energy România.

Echipa proiectului din ASE, condusă de dl Prof. Univ. Adrian Tanţău, a efectuat cercetări de teren în comuna Crucea (Constanţa), în oraşul Tulcea şi în sediile ASE, pentru care au propus soluţiile respective.

Personal, am ridicat problema costurilor pentru consumatorii individuali, atât pentru instalare, cât şi pentru utilizare. De asemenea, am arătat diferenţa dintre consumatorii care locuiesc la bloc şi cei care au casă. Am arătat că, din experienţa BEUC, a rezultat că aceste echipamente costă destul de mult, chiar şi pentru utilizatorii din ţările cu PIB ridicat. Totodată, s-a constatat că lipsesc instalatorii pricepuţi în aceste echipamente.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark