Pregătiţi-vă autoturismul pentru sezonul rece!

Doriți să conduceți în siguranță, fără să poluaţi mediul înconjurător, și cu costuri reduse?

Începând de la 1 noiembrie a.c., toate anvelopele vor avea o etichetă care cu informații despre performanţa acestora privind: eficienţa consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed şi nivelul de zgomot exterior.

Noile reglementări ale Uniunii Europene vă oferă posibilitatea de a opta pentru anvelope mai sigure şi mai eficiente, și vor contribui totodată și la reducerea poluării de către autoturismele personale, vehicule comerciale uşoare, camioane, autocare şi autobuze.

“Etichetele cuprinzând caracteristicile anvelopelor trebuie să fie afişate la punctul de vânzare, în cataloage, pliante şi pe website-urile care comercializează cauciucuri. Astfel, consumatorii vor putea compara înainte de achiziționare atât preţurile, cât şi siguranța pe carosabil umed, sau impactul asupra cheltuielilor cu combustibilul”, declară Roxana Dumbravă, reprezentant al Asociației pentru Protecția Consumatorilor România.

În prezent, puţini şoferi conștientizează impactul alegerii anvelopelor asupra cheltuielilor pe care le au cu combustibilul. Totuși, conform experţilor Comisiei Europene, costurile pentru combustibil depind în bună măsură de calitatea anvelopelor. Diferența poate fi de până la 10%, între utilizarea celor mai performante sau a celor mai slabe anvelope comercializate pe piaţa Uniunii Europene. Având o mai bună cunoaştere a performanţei şi a calităţii acestor produse, şi comparând etichetele şi preţurile anvelopelor, acum este mult mai uşor să alegeţi cel mai bun produs, eficient din punct de vedere al consumului, performant la  frânarea pe carosabil umed şi mai puţin zgomotos. Astfel, nu numai că veţi reduce costurile, dar veţi reduce şi emisiile de dioxid de carbon.

Noile anvelope sunt evaluate în funcție de următoarele criterii:

  • Rezistenţa la rulare (consumul de carburant)
  • Frânarea pe carosabil umed
  • Nivelul de zgomot la exterior

Pentru rezistenţa la rulare şi frânarea pe carosabil umed, anvelopele vor fi clasificate cu clase de la A la G.

Pentru rezistenţa la rulare, A oferă cea mai bună eficienţă la consum şi G reprezintă cea mai slabă eficienţă la consum.

În ceea ce priveşte aderenţa la carosabilul umed, clasa A indică cea mai scurtă şi sigură distanţă la frânare şi clasa G reprezintă cea mai lungă şi puţin sigură distanţă de a frâna.

Şi, în cele din urmă, emisiile de zgomot extern vor fi măsurate în decibeli, și indicate pe etichete cu una, două sau trei bare negre.

Comercianţii de anvelope trebuie să se asigure că noile etichete sunt vizibile pe cauciucurile prezente în magazine. Dacă eticheta nu este afişată, solicitați informaţii despre aceasta.

Pentru o călătorie mai sigură și mai puțin costisitoare, verificaţi informaţia de pe noile etichete ale anvelopelor înainte de a le achiziționa.

Sursa: ConsumatorEuropean.ro

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark