Bunica si acrilamida

REF: Untdelemn de la Bunica

 

Bunica si acrilamida

 

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului, vă aduce la cunoştinţă următoarele:

La data de 1 septembrie 2013, APC România a lansat campania națională împotriva practicilor comerciale incorecte pe piața din România. O astfel de practică identificată și adusă la cunoștința noastră de consumatori o reprezintă mențiunea înscrisă  pe ambalajul sortimentului de ulei de floarea soarelui ”Untdelemn de la Bunica” produs de Expur SA.

Astfel, pe ambalajul produsului este menționat clar că acest ulei rezistă la prăjit până la 6-8 utilizări repetate. Mențiunea aceasta nu este însoțită de niciun fel de referință la date statistice sau studii din care să reiasă concluzia că untdelemnul produs de compania pe care o reprezentați poate fi utilizat de 6 până la 8 ori, fără a pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, cu modificările și completările ulterioare, ”o practică comercială este considerată ca fiind înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt , în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

Or, în lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care să fie menționate pe ambalajul produsului, în vederea informării consumatorilor, practica de a afirma că Untdelemn de la Bunica” rezistă la prăjit până la 6-8 utilizări repetate, chiar dacă această informație poate fi în esență una corectă, reprezintă o practică comercială înșelătoare, interzisă și sancționabilă de Legea 363/2007.

Pe eticheta produsului nu sunt prezentate condițiile în care testele asupra uleiului au fost realizate: temperaturi, produse, recipiente etc., care ar permite consumatorilor replicarea, dacă este cazul, a rezultatelor menționate. Există, într-adevăr, o recomandare asupra utilizării și păstrării uleiului, dar care nu asigură eliminarea potențialului negativ asupra sănătății consumatorilor, în cazul în care afirmația nu s-ar dovedi reală în practică.

 

                                                                                                                                PREŞEDINTE, 

                                                                                                                Conf.univ.dr. Costel STANCIU

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark