Consumer Law Ready – Pregătit pentru legile de protectie a consumatorilor

Asociația Pro Consumatori

 

Comunicat de presă

 

           București, 29 mai 2018

 

Asociația PRO Consumatori, membră a BEUC  va organiza prima sesiune de instruire a viitorilor formatori din cadrul programului Consumer Law Ready – Pregătit pentru protecția consumatorilor.  Evenimentul va avea loc în zilele de 30 și 31 mai 2018, începând cu ora 10:00, în sala Hila a Hotelului Minerva, strada Gheorghe Manu, nr.2-4, București.

Prima sesiune de cursuri va pregăti minimum  20 de formatori care, la rândul lor, vor putea susține cursuri și ședințe de informare și educare a întreprinzătorilor în privința protecției consumatorilor. Cursul va fi gratuit și constă din parcurgerea a cinci module: Cerințe de informare precontractuală în relația cu consumatorii; Dreptul de retragere al consumatorului; Drepturile și garanțiile consumatorilor, Practici comerciale neloiale și clauze contractuale abuzive; Soluționarea alternativă a litigiilor (ADR) și soluționarea online a litigiilor (ODR), urmate de susținerea unui test online în urma căruia participanții vor obține certificatul de trainer în domeniul drepturilor consumatorilor.

Leader formator pentru România este doamna Calu Monica, jurist, expert Dreptul Consumului al  Asociației Pro Consumatori.

Proiectul Consumer Law Ready este un proiect la nivel european gestionat de BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor) într-un consorțiu cu UEAPME (Vocea IMM-urilor din Europa) și Eurochambres (Asociația Camerelor de Comerț și Industrie Europene). Acesta este finanțat de Uniunea Europeană cu sprijinul Parlamentului European și al Comisiei Europene.

Obiectivul principal al proiectului este de a ajuta IMM-urile să respecte cerințele legislației UE privind dreptul consumatorului.

Legislația UE privind protecția consumatorilor constă în diferite acte legislative adoptate de Uniunea Europeană în ultimii 25 de ani și transpuse de fiecare stat membru al UE în legislația națională. În 2017, Comisia Europeană a încheiat o evaluare pentru a verifica eficacitatea prevederilor și gradul lor de adecvare la scopul urmărit. Rezultatul a fost în general pozitiv. Totuși, principala constatare a fost că normele existente trebuie să fie mai bine aplicate de autorități și mai bine cunoscute de întreprinderi și de consumatori.

„Organizația Europeană pentru Consumatori (BEUC) împreună cu Uniunea Europeana a Artizanatului și IMM-urilor (UEAPME) și Eurochambres (Asociația Camerelor de Comerț și Industrie Europene), au lansat în martie 2017, la Bruxelles,  un program de instruire a formatorilor în educarea și informarea IMM-urilor cu privire la protecția drepturilor consumatorilor. Proiectul Consumer Law Ready urmărește să sporească cunoștințele comercianților, în special ale IMM-urilor, dar nu numai, în ceea ce privește drepturile consumatorilor și obligațiile legale corespunzătoare acestor drepturi”, a precizat dl. Costel Stanciu.

Programul, denumit Consumer Law Ready - Pregătit pentru protecția consumatorului, organizat sub egida BEUC și avizat de Comisia Europeană, constă în desfășurarea de cursuri de instruire în domeniul legislației protecției consumatorilor ținut cu antreprenorii, cu reprezentanții organizațiilor de consumatori și chiar cu simplii consumatori. Acest program de instruire este organizat în România de Asociația Pro Consumatori.

 

Conf.univ.dr. Costel Stanciu

Președinte Asociația Pro Consumatori

 

www.apc-romania.ro           consumerlawready.eu

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark