Crema de plajă – un „must have” al verii

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România ( APC-România ) a efectuat în colaborare cu alte organizații de consumatori din UE un test comparativ pe loţiuni de soare .

Testul a fost realizat pe 13 loţiuni de soare aflate pe piaţa din România şi anume:  La Roche-Posay Anthelios Spray für empfindliche Haut SPF 20, Clarins Sun Care Cream SPF 20, Lancaster Sun Sport Multi Protection Water + Sweat Resist Easy on Gel SPF 20, Nivea Sun Pflegende Sonnenmilch SPF 20, Shiseido Sun Protection Lotion SPF 15, Ultrasun Professional protection sports clear gel formula SPF 20, Eucerin Sun Protection Sun Spray SPF 20, Nivea Sun Light Feeling Transparentes Spray SPF 20, L’Oréal Paris Solar Expertise SPF 20, Nivea Sun Spray 20 medium, Avon Sun medium SPF 20, Vichy Capital Soleil SPF 20, Garnier Ambre Solaire SPF 20.

Testul a urmărit protecția pe care loțiunile o oferă contra razelor solare, rezistenţa la apă, diferențele dintre SPF-ul (Factorul de protecție solară) declarat şi cel măsurat de către laborator (majoritatea loțiunilor au un SPF mai mare de cât cel declarat dar exista şi loțiuni cu SPF mai mic), calitatea de hidratare a loțiunii (majoritatea loțiunilor au incluse substanțe pentru hidratare deci nu e nevoie ca înainte de a aplica pe piele o loțiune cu SPF să aplicaţi o cremă hidratantă) si calităţile cosmetice (aspect, consistenţă, parfum, ușurința întinderii pe piele, albirea după aplicare, etc.)

„Achiziţionarea unei creme de protecţie solară devine pe perioada verii obligatorie. În urma testelor efectuate următoarele produse – Nivea Sun Pflegende Sonnenmilch SPF 20, Nivea Sun Light Feeling Transparentes Spray SPF 20, Nivea Sun Spray 20 medium, – au obţinut rezultatele cele mai bune fiind în consecinţă recomandate consumatorilor de către  APC Romania. „ a precizat Dl Costel Stanciu, preşedintele APC Romania

Sfaturi şi informaţii utile:

Alegeți o loțiune de protecție solară cu factorul de protecție solară – SPF care să se potrivească tipului dvs. de piele, care să vă protejeze atât împotriva razelor ultraviolete de tip B cât şi de tip A. De asemenea cumpărați o loțiune de soare care să fie rezistentă la apă şi sa aibă acest lucru specificat pe etichetă.

Următoarele categorii şi valori ale factorilor de protecție solară – SPF sunt recomandate de către “COLIPA”  încă din aprilie 2005:

  • Protecție slabă : SPF 6-10
  • Protecție medie : SPF 15-20-25
  • Protecție mare : SPF 30-50
  • Protecție foarte mare : SPF 50+

Există două tipuri de raze ultraviolete care pot afecta în mod negativ pielea. Diferenţa între aceste doua tipuri de radiații ultraviolete este lungimea lor de undă. Razele UVA au lungimi de undă cuprinse între 400nm-315nm iar razele UVB au lungimi de undă cuprinse între 315nm-280nm.

Există 6 tipuri de piele, verificați în care vă încadrați pentru a alege loțiunea de protecție solară optimă cu factorul de protecție solară – SPF adecvat:

  • Tipul I:  Întotdeauna se arde la soare nu se bronzează niciodată.
  • Tipul II: Întotdeauna se arde la soare se bronzează foarte puțin.
  • Tipul III: Se arde moderat se bronzează gradual.
  • Tipul IV: Ardere minimă bronzare bună.
  • Tipul V :Se arde foarte rar si se bronzează profund.
  • Tipul VI: Nu se arde niciodată.

Razele UVB atacă pielea la suprafață, provocând arsuri, iar razele UVA penetrează în profunzime atacând colagenul care dă pielii elasticitate. Cu toate că razele UVA nu provoacă arsuri, ele sunt cele care creează probleme în straturile mai adânci ale pielii, având efecte nocive pe termen lung. Există multe creme de protecție solară care nu protejează împotriva razelor UVA, așa că e bine să verificăm întotdeauna ambalajul. Razele UVB provoacă arsuri ale pielii, riduri, îmbătrânirea prematură a pielii şi creează riscul apariției cancerului de piele. Toate cremele de protecție solară protejează împotriva razelor UVB.

Asigurați-vă că folosiți cantitatea necesară de loțiune atunci când o aplicați pe corp şi verificați eticheta pentru a afla cantitatea suficientă care vă poate proteja. Cremele pentru protecţie solară trebuie aplicate în strat suficient de gros, cu 15-20 minute înaintea expunerii la soare. Repetaţi aplicarea ei după o baie în mare sau după o transpirare abundentă.

Dacă petreceți mult timp în aer liber, nu vă expuneți tenul şi corpul toată ziua la soare, căutați un loc cu umbră sau purtații pălării pentru protecția capului şi eventual haine care să vă acopere corpul.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark