Enel a activat programul de jefuire a consumatorilor români. Consumatorii români vor fi mai săraci cu 53 milioane euro!

Asociaţia Pro Consumatori atrage atenţia asupra unui abuz săvârşit de distribuitorul de energie electrică „ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.”: includerea taxei radio-tv în facturile emise în contul asociaţiilor de  proprietari. Prin această aplicare mecanică a legii, fără discernământ, consumatorii plătesc un serviciu de care nu au beneficiat, pentru că nu ne închipuim un receptor de radio sau de programe TV amplasat nici în lift, nici în casa scării, cele două zone pentru care se consumă energie electrică în cadrul unui bloc de locuinţe.

Sumele în discuţie nu sunt deloc mici. Spre exemplu, dintr-un total de 1242 lei, factura emisă unei asociaţii de proprietari din Bucureşti, Bd. Uverturii, include şi 60 lei taxa radio şi 100 lei taxa TV. Conform site-ului www.asociatii.net, numărul asociaţiilor de proprietari din întreaga ţară se ridică la 124.780. În cazul în care am aplica aceeaşi taxă radio-tv la toate acestea, s-ar ajunge la suma de 19.964.800 lei/lună. Dacă această aplicare greşită a legii se regăseşte şi în cazul celorlalţi furnizori de energie electrică, şi anume S.C. E.ON  Energie România S.A., S.C. CEZ Vânzare S.A., S.C. Enel Energie S.A., S.C. Electrica Furnizare - S.A., atunci se va colecta ilegal de la consumatori, în fiecare an, suma de 239.577.600 lei,  respectiv 53 milioane euro.

Prin urmare, Asociaţia Pro Consumatori recomandă administratorilor asociaţiilor de proprietari să examineze facturile primite de la „Enel” şi, în cazul în care identifică prezenţa unei astfel de taxe radio-tv, să solicite modificarea contractului încheiat cu acest furnizor. Nu putem admite ca, din cauza unei aplicări obtuze a legislaţiei în vigoare, consumatorii să fie, încă o dată, victimele agenţilor economici. Acest comportament este reprobabil şi trebuie corectat, mai ales în contextul prezentelor discuţii despre oportunitatea taxei radio-tv, menită să finanţeze organizaţii mass-media de stat care beneficiază atât de această taxă, cât şi de fonduri bugetare şi, în plus, de finanţare pentru difuzarea mesajelor publicitare ale agenţilor economici.

Totodată, Asociaţia Pro Consumatori solicită  Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, precum şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să întreprindă verificările necesare în această situaţie.

“Furnizorul de energie electrică „ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.” din eroare sau cu rea intenţie a lansat programul de încasare ilegală a taxei radio şi taxei TV de la asociaţiile de proprietari arondate la sistemul său de furnizare a energiei electrice. Reamintim acestui operator economic, dar şi celorlalţi agenţi economici din această branşă, precum şi instituţiilor  statului român responsabile de aplicarea corectă a legislaţiei, că „asociaţia de proprietari este o forma de asociere autonomă şi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un condominiu”, definiţie care se regăseşte în Legea 230/2007 privind înfiintarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Totodată, în Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societţăii Române de Televiziune, se stipulează faptul că asociaţiile nonprofit sunt scutite de la plata taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune şi pentru serviciul public de televiziune”.

Solicităm pe această cale ca furnizorul de energie electrică „ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.” să oprească de îndată această taxare ilegală şi, totodată, să restituie asociaţiilor de proprietari sumele încasate abuziv.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark