Interviuri la Consiliul Concurenței!

În data de 23 noiembrie 2022 a avut loc şedinţa Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, în care s-au desfăşurat interviurile candidaţilor la ocuparea postului de consilier de concurenţă.

Consiliul Concurenţei este un organ colegial, format din 7 membri: un preşedinte (a cărui funcţie este asimilată celei de ministru), 2 vicepreşedinţi (a caror funcţie este asimilată celei de secretar de stat) şi 4 consilieri de concurenţă (a caror funcţie este asimilată celei de subsecretar de stat). Membrii Consiliului Concurentei sunt numiţi în funcţie de către Preşedintele României, la propunerea Guvernului.     

Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei reprezintă o structură cu caracter nepermanent, fără personalitate juridică, care emite recomandări şi opinii cu privire la obiectivele şi direcţiile generale ale politicii de concurenţă. Una dintre atribuţiile Colegiului Consultativ este de a propune Guvernului persoanele ce urmează a fi numite în Plenul Consiliului Concurenţei. Printre membrii acestui colegiu se numără şi Asociaţia Pro Consumatori, alături de cadre universitare, reprezentanţi ai sindicatelor şi ai altor organizaţii neguvernamentale, precum şi din domeniul afacerilor. Reuniunile Colegiul Consultativ sunt prezidate de dl Jonathan Scheele fostul șef al Delegației Comisiei Europene în România şi ulterior în Marea Britanie, care a primit permisiunea Comisiei Europene pentru a face parte din această structură.

În cursul interviurilor candidaţii şi-au prezentat calităţile pe care contează în asumarea funcţiei de consilier de concurenţă. Totodată, membrii Colegiului Consultativ au adresat întrebări de clarificare. În acest cadru, am avut două invervenţii. Astfel, am adresat întrebarea dacă lipsa unui lanţ de tip supermarket cu capital românesc este cauzată de puternica concurenţă străină, răspunsul fiind că nu se pune această problemă. A doua intervenţie a fost mai degrabă o recomandare: întrucât s-a prezentat viitoarea lărgire a competenţei Consiliului Concurenţei, care va îngloba şi probleme legate de economia verde, sustenabilitate şi alte aspecte de natură ecologică, am rugat să se aplice aceste măsuri cu discernământ, deoarece astfel de acţiuni sunt adeseori contrare intereselor consumatorilor. Am dat exemplu discuţia despre interzicerea centralelor termice de apartament, eliminarea automobilelor cu ardere internă în următorii ani, precum şi recomandările schimbării regimului alimentar, cu eliminarea produselor din carne şi înlocuirea lor cu diverse insecte.

Nu vom face publice numele candidaţilor selecţionaţi, această decizie urmând să fie luată de autorităţile competente.

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark