Despre jucării

Alegerea unei jucării potrivite este mult mai uşoară decât aţi crede.  Trebuie doar să aveţi timp şi să căutaţi şi să cunoaşteţi următoarele fapte: pentru cine este jucăria, incluzând vârsta şi sexul copilului, interesele sale şi cum va fi folosită jucăria. Unele jucării reprezintă doar simple modele de joacă, iar altele stimulează dexteritatea, gândirea, capacităţile sociale şi dezvoltarea gândirii. Care este scopul dvs.?

Jucăriile sunt pentru distracţie, dar pot juca un rol pozitiv în dezvoltarea educaţiei, capacităţilor sociale, emoţionale şi fizice ale copilului. Cele mai acceptate teorii asupra comportamentelor de joacă ale copiilor se focalizează asupra influenţei extrem de puternice pe care o au jucăriile asupra capacităţilor de dezvoltare. Joaca este una dintre modalităţile primordiale în care copiii dobândesc capacităţi noi şi uneori complexe. Prin intermediul jucăriilor copiii interacţionează cu obiecte, distrându-se, dar în acelaşi timp dezvoltându-şi capacităţi motorii şi cognitive deosebit de importante în copilăria timpurie.

Ce înseamnă joaca şi afectează într-un fel dezvoltarea copilului? Jucându-se cu o jucărie, cu un adult îi ajută pe copii să interacţioneze cu alţi indivizi şi le ajută dezvoltarea limbajului. Copiilor le place să se joace „de-a v-aţi ascunselea” cu jucăriile, deoarece ei învaţă că acel obiect există chiar şi în momentul în care nu îl mai vede. 

Animalele de pluş sau altfel de materiale moi ajută copiii să facă tranziţia de la dependenţa primordială de părinţi la joaca independentă caracteristică copilăriei timpurii. Jucăriile îi fac pe copii să înţeleagă ca au puterea de a controla mediul înconjurător, cel puţin temporar.

Achiziţia de jucării

Nu vă lăsaţi influenţaţi de premiile în jucării  oferite odată cu achiziţionarea altor jucării. Multe dintre aceste premii sunt materiale promoţionale plătite.  Multe dintre afirmaţiile companiilor referitoare la testarea jucăriilor se referă doar la faptul că au colectat opiniile unor copii asupra acelor jucării.

Înainte de a achiziţiona o jucărie, fiţi siguri că ştiţi următoarele informaţii: vârsta exactă a copilului, ce interese şi abilităţi are copilul, ce restrângeri are copilul la nivel fizic.    

În continuare vă prezint o listă de posibile jucării pe care le puteţi achiziţiona în funcţie de vârstă:

Sugari: de la naştere până la un an.

Aceste jucării trebuie să expună copilul la o varietate de experienţe: vizuale, auditive, tactile şi gustative. Culori luminoase, jucării uşoare, cum ar fi cele care pot fi strânse, încurajează copilul să strângă în mână, să ţină şi să exploreze. Odată ce copilul poate sta în şezut se poate juca cu cercuri, cuburi, jucării după care să se întindă pentru a le apuca. Pentru copiii care merg sunt potrivite mingile mari sau jucăriile care se pot împinge. 

Copii: 1-3 ani

Joaca care implică efort fizic trebuie să fie deosebit de importantă în această perioadă. Pentru joaca afară, alegeţi mingii, jucării pe care copilul se poate urca. Pentru joaca în interior, alegeţi cuburi care pot fi aşezate unul peste altul, piese de puzzle mari, jucării care îl ajută pe copil să consume excesul de energie pe care îl au şi să îşi dezvolte controlul asupra muşchilor. La această vârstă copiilor le place să imite părinţii jucându-se cu bucătării miniaturale, imitaţii de unelte, instrumente muzicale etc.

 

Preşcolari: 3-5 ani

Copii din această vârstă sunt fascinaţi de cum şi de ce funcţionează lucrurile. Seturi de construcţii, creioane care se spală, plastilină, cărţi de colorat încurajează creativitatea. Cumpăraţi jucării care îi inspiră pe copii să se joace şi să imite adulţii pentru a le dezvolta capacităţile sociale, de exemplu: telefoane de jucărie, case şi mobilă de jucărie etc.

Vârsta şcolară: 5-9 ani

Încurajaţi copiii să împartă jucăriile  cu ceilalţi copii, ajutându-i să-şi dezvolte capacităţile sociale. Achiziţionaţi jucării care să îi determine pe copii să-şi folosească personalitatea şi capacităţile. Alegeţi jucării sportive, jucării care îi ajută să rezolve probleme de matematică, seturi de construcţii cu elemente detaliate, cărţi cu poveşti. Jucăriile şi jocurile electronice îi pot ajuta pe copii să îşi dezvolte capacităţile matematice, de învăţare şi rezolvarea de probleme.

Preadolescenţi: 9-12 ani

Acceptarea de către prieteni şi respectul de sine sunt foarte importante pentru această grupă de vârstă. Jucăriile încep să devină mai puţin importante pentru aceşti copii.  Jucării complexe, jocuri de logică, jucării care imită instrumente ştiinţifice (microscop, telescop etc.), puzzle-uri, etc. sunt cele mai bune alegeri.  Joaca care presupune efort fizic şi activ trebuie să fie importantă în această perioadă prin intermediul jocurilor în echipă. Capacităţile intelectuale şi sociale sunt rafinate prin intermediul jocurilor electronice, de cărţi sau de logică.

Jucăriile care au licenţă sau imitaţii ale unor personaje populare

Aceste jucării care imită anumite personaje cunoscute, fie dacă sunt sub forma unor personaje umane sau animale din filme sau poveşti, sunt foarte populare, deoarece copiii se identifică cu aceste personaje. Ei doresc o jucărie care să aibă „personalitate”. Dacă intenţionaţi să achiziţionaţi o astfel de jucărie luaţi în seamă această „personalitate” a jucăriei. Este ceva cu care sunteţi de acord? Amintiţi-vă de faptul că fiecare copil învaţă de la această „personalitate” şi poate imita activităţile pe care jucăria la face sau le presupune.

Atunci când copilul îşi doreşte o astfel de jucărie, fiţi selectivi. Limitaţi colecţia lor de jucării doar la personaje a căror ”personalitate” o acceptaţi. 

Sfaturi referitoare la siguranţa jucăriilor

Achiziţionarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care aveţi copii de diferite vârste. Asiguraţi-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula şi sufoca.  Jucăriile nu trebuie să aibă colţuri ascuţite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm pe 7cm  sunt un pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghiţite, punând în pericol viaţa copilului. Asiguraţi-vă că ei nu au acces la aceste piese, şi amintiţi copiilor mai în vârstă să nu lase aceste piese la îndemâna copiilor mai mici. Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ţinute în locuri sigure şi oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulţilor. Nu folosiţi baterii diferite faţă de cele menţionate în prospectul jucăriei, şi citiţi instrucţiunile de folosire cu atenţie înainte de a oferi copilului jucăria.

Mai multe sfaturi utile -„Jucării - 12 sfaturi utile pentru un Crăciun sigur” - privind achiziţia de jucării puteţi găsi şi pe pagina ECC Romania: http://goo.gl/jJqCo

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark