Kozlodui

 

dr. ec. Emil Bojin

În data de 16 septembrie 2020 Asociaţia Pro Consumatori a participat la o întâlnire on-line convocată de Asociația Civică pentru Viață și alți reprezentanți ai societății civile din România şi Bulgaria (în calitate de reclamanți ai cazului Kozloduy International Decommissioning Support Fund) și State Enterprise for Radioactive Waste (SERAW) din Bulgaria, prin de Mecanismul de Contestații pentru Proiecte (PCM ) din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind îngrijorările percepute de reclamanți cu privire la construirea depozitului de deșeuri radioactive situat în apropierea Centralei Nucleare de la Kozlodui în Bulgaria pentru eliminarea deșeurilor radioactive cu conținut scăzut și intermediar de la dezafectarea unităților 1-4 ale centralei nucleare menţionate.

Reclamanţii au arătat că deja s-au scurs doi ani de discuţii, că s-au prezentat dovezi ştiinţifice evidente care arată că depozitul nu trebuie să fie realizat în locul preconizat, în forma preconizată şi cu conţinutul preconizat. Rezultatele acestor contestaţii se lasă încă aşteptate. S-a ridicat problema unei posibile contaminări radioactive a fluviului Dunărea, cu consecinţe grave asupra vieţii locuitorilor din oraşele limitrofe şi cele din ţărmul Mării Negre. Este vorba despre 350.000 tone de deşeuri radioactive.

Din nefericire, reprezentanţii BERD nu au dat curs invitaţiei şi nu au participat la întâlnire.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark