Ministerul Sănătății susține indirect automedicația

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi exprima surpriderea si, totodata, ingrijorarea in legatura cu modul in care Ministerul Sanatatii organizează marți, 13 ianuarie 2015, ora 9.30, la sediul ministerului dezbaterea publica  având ca temă proiectul de Ordin privind aprobarea normelor pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamentele de uz uman.

APC Romania considera timpul de 3 minute, in care intra si prezentarea vorbitorului, alocat luării cuvântului, ca fiind insuficient pentru o reglementare asa de importanta, incalcandu-se astfel Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparenta decizională în administratia publică, act normativ in care nu se prevad cerinte referitoare la timpul alocat fiecarui participant la dezbatere.

In forma actuala supusa dezbaterii publice, aceasta reglementare va face posibil cresterea consumului de medicamente prin automedicatie, fapt generat de o serie de dispozitii care se regasesc in continutul acesteia, cum ar fi cele referitoare la: publicitatea pentru medicamente destinată publicului larg; vizite ale reprezentanţilor medicali la persoane calificate să prescrie medicamente; furnizarea de mostre, precum si sponsorizarea întâlnirilor promoţionale la care participă persoane calificate să prescrie sau să distribuie medicamente.

Totodata, APC Romania solicita Ministerului Sanatatii sa elimine din aceasta propunere dispozitiile referitoare la: publicitatea din domeniul audio-vizual (radio, televiziune); panouri publicitare sau orice altă formă de publicitate out-door sau orice formă de publicitate prezentată pe alt tip de canal de comunicare decât farmacii, cabinete medicale, audiovizual, presa scrisă, internet; publicitatea prin internet (pagini web, e-mail, forumuri, bloguri, sau orice altă formă de suport electronic, in afara retelelor de socializare sau al aplicatiilor mobile android, ios sau orice alt tip de aplicatie); oferirea de mostre.

„Publicitatea la medicamente nu face altceva decat sa incurajeze automedicatia. Automedicatia este un fenomen ingrijorator, 87% dintre adulţi se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 6 din 10 părinţi îşi tratează singuri copiii. Totodata, datorita stimulentelor financiare oferite de reprezentantii de vanzari ai producatorilor de medicamente, din ce in ce mai multi medici, devin agenti de vanzari, fapt care duce la scaderea calitatii actului medical si la cresterea consumului de medicamente. Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizata prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obisnuiti prin campanii de informare si educare, sa citeasca si sa acorde atentie reactiilor adverse ale medicamentelor! Reclama la medicamente trebuie permisa numai in farmacii, institutii medicale, in publicatii de specialitate si la conferintele stiintifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane!”a precizat Președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată în 10 februarie 1990. APC-România este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului.

Puteti descarca documentul continand anuntul acestei dezbateri aici.

De aici puteti descarca documentul cuprinzand Normele pentru evaluarea si avizarea Publicitatii medicamentelor de uz uman.

 Pentru mai multe amănunte puteţi apela numărul de telefon: 0723.004.407 (Domnul Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, președinte APC România) sau puteţi scrie la relatiipublice@apc-romania.ro

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark