Noul organism al UE de reglementare în domeniul telecomunicațiilor intră în acțiune

Ziua de 28 Ianuarie 2010 marchează începutul unei noi ere pentru telecomunicațiile din UE. Autoritățile de reglementare în domeniul telecomunicațiilor din cele 27 de țări UE se vor reuni pentru prima dată la Bruxelles ca membri ai noului Organism al autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (OAREC). Acest nou organism european de reglementare în domeniul telecomunicațiilor a fost instituit în urma adoptării de către Consiliu și Parlament, în decembrie 2009, a noilor norme în domeniul telecomunicațiilor. Având în vedere că există 12 companii de telecomunicații fixe și 10 de telecomunicații mobile care oferă servicii în multe alte state membre ale UE, precum și sute de furnizori de servicii cu activități transfrontaliere, OAREC va juca un rol esențial în consolidarea pieței unice a telecomunicațiilor și în asigurarea unei reglementări consecvente în întreaga Europă. Asistat de un birou de specialiști, noul organism european de reglementare în domeniul telecomunicațiilor va contribui în special la asigurarea unei concurențe loiale pe piața unică a telecomunicațiilor. În 2008, veniturile sectorului european al telecomunicațiilor se ridicau la 351 milioane EUR.

„Înființarea organismului UE de reglementare în domeniul telecomunicațiilor este o realizare importantă pentru telecomunicațiile din Europa”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru telecomunicații, care a propus crearea acestui organism în 2007. „Parlamentul, Consiliul și Comisia au căzut de acord că piața unică a telecomunicațiilor din Europa are nevoie de OAREC. Noul organism va ajuta autoritățile naționale de reglementare în domeniul telecomunicațiilor și Comisia Europeană să instituie norme consecvente și condiții competitive în întreaga UE. Aceasta va impulsiona serviciile europene de telecomunicații, care cunosc evoluții rapide în domenii precum internetul mobil și pot deveni o forță motrice importantă pentru redresarea economică a Europei.”

„Prima reuniune a OAREC va reprezenta un pas pe calea cea bună pentru realizarea a unei piețe mai competitive a telecomunicațiilor în Europa. Aștept cu nerăbdare să văd progrese reale în dezvoltarea în continuare a pieței unice europene a telecomunicațiilor și, în special, aștept impactul pozitiv pe care îl va avea pentru cei 500 de milioane de cetățeni ai Europei”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul UE pentru concurență.

Noul organism european în domeniul telecomunicațiilor, OAREC, va emite avize importante ale experților cu privire la funcționarea pieței telecomunicațiilor în UE.

De asemenea, OAREC va oferi consiliere, va sprijini și va completa activitatea independentă a autorităților naționale de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, mai ales în cazul deciziilor de reglementare referitoare la aspecte transfrontaliere.
 
OAREC este format din președinții celor 27 de autorități naționale de reglementare în domeniul telecomunicațiilor și este asistat de un birou care furnizează sprijinul profesional și administrativ necesar pentru activitățile OAREC. Majoritatea deciziilor se vor lua cu o majoritate de două treimi și cu o majoritate simplă atunci când OAREC va emite avize în contextul analizării de către Comisia Europeană a măsurilor care i-au fost notificate de autoritățile naționale de reglementare.

OAREC înlocuiește „Grupul entităților europene de reglementare”, o grupare liberă a autorităților naționale de reglementare care putea funcționa doar pe bază de consens și nu era integrată în procesele de reglementare ale UE.

Etapele următoare:
Mai trebuie încă luată decizia cu privire la sediul permanent al biroului OAREC, ceea ce necesită un acord între guvernele celor 27 de state membre. Până atunci, OAREC va avea sediul provizoriu la Bruxelles.

Context:
Ca urmare a reformei UE în domeniul telecomunicațiilor (MEMO/09/568), 500 de milioane de cetățeni ai UE vor putea beneficia astăzi, în calitate de consumatori, de opțiuni mai variate, datorită intensificării concurenței pe piețele europene de telecomunicații, cu o mai bună acoperire prin conexiuni rapide la internet în bandă largă pretutindeni în UE, și de o mai bună protecție a dreptului la viața privată în contextul telecomunicațiilor. Cu toate că noul organism de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, OAREC, își intră în atribuții astăzi, implementarea întregului pachet de reformă privind telecomunicațiile în dreptul intern al celor 27 de state membre ale UE trebuie realizată până în luna iunie 2011.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark