O dilemă

O DILEMĂ

 

 

Un număr recent al revistei britanice The Economist este dedicat „catastrofei alimentare care se apropie”. Pe copertă se văd trei spice de grâu; la o examinare mai atentă, observăm că boabele sunt înlocuite cu cranii umane.

Din textul articolului de fond aflăm că Rusia şi Ucraina furnizează 12% din caloriile conţinute în comerţului mondial cu grâne, ulei de floarea soarelui, seminţe şi alte produse agricole. Cel două ţări alimentează în proporţie semnificativă acest comerţ: grâu – 28%, orz – 29%, porumb – 15%, ulei de floare – 75%.

Războiul a sistat exportul de grâne al Ucrainei, iar Rusia este stânjenită de numeroasele sancţiuni aplicate.

Acelaşi articol ne informează că 10% din producţia mondială de grâne este folosită la producerea bio-combustibililor, ca şi 18% din uleiul de floare (pentru a se înlocui astfel utilizarea combustibililor fosili, făcuţi răspunzători de schimbarea climei).

Iar aici apare dilema. Ce este de făcut? Să renunţăm la bio-combustibili, pentru a folosi respectivele cereale pentru hrana omenirii? Dar astfel creştem cererea de petrol, inclusiv cel rusesc – la care Europa îşi propune să renunţe.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark