Organizaţiile de consumatori au început lupta împotriva nano-tehnologiilor

"Nano albire", "folosind cele mai noi ingrediente nanotehnologice", "utilizează tehnologia Nano Silver, care protejează pielea copilului". . .

Produsele care conţin nanomateriale sunt deja disponibile pe o scară largă pe piaţa europeană, fiind disponibile atât în magazine cât şi on-line. 

Nanotehnologiile utilizează materiale pe o scară incredibil de mică. Un nanometru – unitatea de lungime, egală cu a miliarda parte dintr-un metru. Astfel de materiale prezintă diferite proprietăţi în comparaţie cu particulele „mari” şi anume reactivitate mai mare şi mobilitate în organism.

Acest lucru nu este cunoscut şi în rândul consumatorilor, dar încă din anul 2009, BEUC şi ANEC au început să monitorizeze disponibilitatea acestor produse şi evoluţia lor. Rezultatele sunt foarte clare: în 2009 lista produselor bazate pe nanotehnologii era de 151 de produse, iar în 2010  au fost găsite 475 de astfel de produse . Am selectat categorii de produse care sunt cel mai des consumate în viaţa de zi cu zi, cum ar fi produsele pentru copii, alimente şi băuturi, cosmetice, echipamente pentru maşini şi dispozitive electronice. Îngrijorător este faptul ca numărul afirmaţiilor legate de efectele benefice ale acestor de produse este din ce in ce mai mare pe site-urile online, dar nu şi pe site-urile producătorilor de astfel de produse.

"În absenţa unei evaluări independente, şi a numărului tot mai mare de reclamaţii, credem că trebuie să acţionăm cât mai repede", a comentat Stephen Russell, Secretarul General ANEC. "Legislaţia referitoare la  nanotehnologii trebuie să fie adoptată cât mai repede pentru a proteja sănătatea şi a oferi siguranţă consumatorilor. Un prim pas în protejarea consumatorilor este acela de a obliga producători care îşi comercializează produsele pe piaţa europeană, să treacă pe eticheta produsului, faptul ca acesta conţine nanomateriale. „

„APC Romania ca membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) sprijină demersurile întreprinse la nivel European de către organizaţiile de consumatori în această problemă foarte importantă pentru sănătatea consumatorilor.” a precizat Dl Costel Stanciu, preşedintele APC Romania.

Ancheta noastre arată că există sute de nano-produse care se comercializează fără o evaluare a riscurilor ce pot prezenta pentru sănătatea publică. Acest joc de ruletă dea sănătatea şi siguranţă trebuie să se termine. De aceea, sprijinim iniţiativa Președinției Belgiene a Consiliului, privind trasabilitatea obligatorie a nanomaterialelor. Ancheta realizată de organizaţiile de consumatori i-a fost prezentată şi comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, John Dalli, în vederea soluţionări acestei probleme". a adăugat Monique Goyens, Director BEUC.

Ancheta privind comercializarea nano-produselor poate fi găsită pe site-ul www.beuc.eu si  www.anec.eu

Lista cu produsele identificate, care conţin ingrediente nanotehnologice se găseşte aici.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark