OUG 50/2010 respectă prevederile Directivei 48/2008 privind contractele de credit

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România salută poziţia Guvernului României şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor de a transmite Comisiei Europene că transpunerea Directivei 48/2008 prin O.U.G. 50/2010 este conformă şi nu se intenţionează modificarea acesteia.

În acelaşi timp, susţinem răspunsul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor la amendamentele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din cadrul Camerei Deputaţilor. Considerăm că aceste amendamente, dacă vor fi menţinute, vor anula încercările ANPC de a crea un mediu stabil şi corect de desfăşurare a relaţiilor dintre consumatori şi creditori şi vor reduce drastic nivelul de protecţie conferit consumatorilor prin OUG 50/2010.

APC România a susţinut încă din faza de proiect, ca transpunerea Directivei 48/2010 să se facă în forma actuală a OUG 50/2010, în principal pentru că prevederile sale vin să aducă soluţii pentru probleme întâmpinate până acum de consumatori, limitând posibilitatea apariţiei unor abuzuri din partea mediului bancar. Dacă există anumite prevederi care lasă loc de interpretare aceste pot fi corectate acum, dar nu în maniera în care s-au adoptat amendamentele în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, amendamente care nu au ținut cont de observaţiile trimise de către APC România.

„Aplicarea OUG 50/2010 la contractele de credit în desfăşurare nu a reprezentat niciodată o încălcare a Directivei 48/2010. În acest caz nici nu se discută despre o eventuală retroactivitate a OUG. Aceasta se aplică numai pentru viitor, numai efectelor viitoare ale contractelor încheiate înainte de intrarea sa în vigoare, nu are nicio consecinţă în privinţa prestaţiilor deja efectuate”, a declarat Domnul Costel Stanciu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark