Parlamentul European a adoptat modesta Directivă Europeană privind Eficienţa Energetică

Astăzi Parlamentul European a adoptat Directiva Europeană privind Eficienţa Energetică, directivă ce stabileşte ţintele ce trebuie atinse de furnizorii de energie. Astfel, companiile din domeniul energetic  trebuie să realizeze anual o economie de energie de 1,5% din cifra lor de afaceri.

Directiva astăzi adoptată nu este adresată consumatorilor, ea stabileşte obiective de atins de către companii. Cu toate acestea, efectele acestei Directive se vor răsfrânge în final asupra consumatorilor. Îngrijorarea noastră provine din faptul că preţul plătit de către consumator pentru energia furnizată va fi mărit ca urmare a posibilităţii oferite de Directivă sectorului energetic de a realiza economia impusă „în orice mod convenabil” pentru ei.

Astfel, estimăm că un număr important de consumatori nu-şi vor mai putea permite „luxul” de a plăti costurile mărite ale energiei. Iar acest număr important depinde de „modul convenabil” în care companiile din domeniul energetic înţeleg să realizeze modestele obiectivele ale Directivei Europene.

Dl. Costel Stanciu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România  a comentat:

„Posibilitatea ca preţul plătit pentru asigurarea unei economii de energie impuse de Uniunea Europeană să fie plătit în final de consumator ne face să atragem atenţia asupra pericolului limitării unui drept fundamental al omului. Dreptul la „un nivel de trai adecvat pentru sănătatea şi bunăstarea sa şi a familiei sale, incluzând mâncarea, îmbrăcămintea, adăpostul şi îngrijirile medicale precum şi serviciile sociale” este prevăzut de  art. 25 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Energia este un bun social, accesul la un minim de energie care să asigure un minim nivel de trai, ar trebui garantat înainte de orice altă măsură. În privinţa energiei, viitorul ar trebui să fie o combinaţie între suficienţă, eficienţă şi energiile regenerabile.”

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark