Primii paşi către o nouă directivă privind drepturile consumatorilor europeni

În urma votului de ieri seară din plenul Parlamentului European referitor la directiva privind drepturile consumatorilor europeni,  când s-au discutat şi votat o serie de norme privind protecţia consumatorilor, care se doresc a aduce o serie de schimbări pentru a spori încrederea cumpărătorilor în achiziţionarea de bunuri în afara graniţelor şi asigurarea unui nivel de egalitate pentru companii, permiţând astfel pieţei unice să funcţioneze la întregul său potenţial.

Revizuirea normelor privind protecţia consumatorilor, cum ar fi, ce informaţii trebuie să primească consumatorul înainte de cumpărare bunului, dreptul de retragere, garanţiile asociate bunurilor cumpărate şi multe altele au reprezentat pentru organizaţiile de consumatori, un real câştig, datorită perseverenţei cu care au solicitat în nenumărate rânduri armonizarea normelor privind protecţia consumatorilor la nivel european.

Noua directivă va stabili informaţiile care ar trebui să fie trecute în contracte, în cât timp un vânzător trebuie să livreze un bun, drepturile consumatorului în cazul achiziţionări unui produs defect. Această nouă directivă va include, de asemenea, o listă a clauzelor contractuale care ar trebui să fie tratate ca fiind abuzive pe întreg teritoriul UE.

Cu toate acestea, în domeniul sensibil cum este vânzarea  din-uşă-în-uşă ( vânzarea în afara spaţiilor comerciale), discuţiile din plenul Parlamentului european nu au dus la nicio concluzie fermă privind protecţia consumatorilor.  Prin urmare, există o nevoie clară de îmbunătăţire a legilor în acest domeniu, pentru a oferi o protecţie semnificativă a consumatorilor care cumpără produse din afara spaţiilor comerciale, de exemplu, acordarea dreptului de a primi informaţii pe suport de hârtie.

"Riscul de scădere a protecţiei consumatorilor în multe aspecte ale vieţi de zi cu zi este mare, cu toate acestea, suntem uşuraţi să vedem cum Parlamentul european începe să se orienteze şi asupra acestor aspecte, cum ar fi, vânzarea la distanţă, eliminarea barierelor pentru afaceri şi mai mult îmbunătăţirea directivei privind protecţia consumatorilor. a precizat Dl Costel Stanciu, preşedintele APC Romania.

„Cu toate acestea, rămâne regretabil faptul că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind vânzarea produselor în afara spaţiilor comerciale şi că Parlamentul European nu a avut ocazia să consolideze acţiunile de soluţionare a problemelor întâlnite frecvent cu garanţiile legale. Suntem încântaţi să vedem primi paşi către o nouă directivă privind drepturile consumatorilor, chiar dacă mai sunt multe de rezolvat.  " a precizat Dna Monique Goyens, director general BEUC.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark