Prevenţie prin educaţie sau prin achiziţie de medicamente şi infiinţarea unei megainstituţii bugetare ?

De Ziua Mondiala a Sanatatii, Asociația Pro Consumatori (APC) își exprimă totalul dezacord și profunda îngrijorare în legătură cu Legea „prevenției” obligatorii (http://www.cdep.ro/proiecte/2016/000/00/4/pl1165.pdf), lege pe care Camera Deputaților din cadrul Parlamentului Romanieri a adoptat-o tacit și care urmează (sperăm) să fie dezbătută în Senat (Cameră decizională).

Conform Art. 7 din aceasta lege, se va înființa o nouă entitate bugetofagă numită Agenția Națională de Prevenție în Sănătate (ANPS), care ar urma sa dispună de un buget anual uriaș de aproximativ 650-700 milioane de euro. În accepțiunea noastră, o nouă autoritate este inutilă, în condițiile în care există deja Ministerul Sănătății, instituție a statului român care ar putea elabora și aplica programe de prevenție și lansa campanii de educație medicală care să se adreseze cu adevărat problemelor pe care pacienții le au, într-o abordare serioasă și realistă, nu una alarmistă și heirupistă.

Pe lângă aspectul menționat mai sus, mult mai grav, art. 26 din noua lege prevede că cetățenii români care, din diverse motive, nu vor executa ordinele primite din partea ANPS vor suporta parțial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale, chiar daca ei au calitatea de asigurat și au plătit, lună de lună, contribuția la sistemul de sănătate public.

De asemenea, conform art. 9 alineatul 4 se prevede că, printre puterile cu care va fi investită această nouă instituție se numără și „achiziția de vaccinuri ținând cont de recomandările OMS”. În trecut, o asemenea abordare s-a dovedit a fi păguboasă pentru bugetul de stat, la recomandarea OMS-ului achiziționându-se (de către diverse țări, printre care s-a numărat și România) cantități impresionante de vaccinuri pentru „a lupta” împotriva „pandemiei” de gripă aviară sau împotriva „pandemiei” de gripă porcină. În ciuda alertei lansată de către OMS, realitatea a demonstrat că „pandemia” a reprezentat mai degrabă un excelent instrument de vânzări pentru companiile farmaceutice.

 „Reamintim factorilor decizionali că, într-o țară democratică, nimeni nu are și nu poate avea dreptul de a impune cu forța un tratament unei persoane, sub amenințarea unor represalii și fără a avea mai întâi acordul liber exprimat al respectivei persoane sau al tutorelui său. În loc să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important, pe programe eficiente de prevenție și educație, pe termen lung și având un efect care va dura generații întregi, continuăm abordările heirupiste și care nu au niciun efect pozitiv pentru consumatori, dimpotrivă.” Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC

APC atrage atenția factorilor decidenți că restricționarea/interzicerea accesului la serviciile medicale pentru cetățenii care au calitatea de asigurat reprezintă un element de neconstituționalitate care, în mod firesc, nu ar fi trebuit să se regăsească într-un asemenea proiect de lege.

APC  reamintește că domeniul sănătății este unul cu o finanțare precară în România, că multe spitale sunt în paragină sau oferă servicii medicale în condiții de igienă precară, că personalul medical este plătit mult sub ceea ce ar trebui să fie. În aceste condiții, crearea unei noi instituții bugetofage și cheltuirea anuală a uriașei sume de 650-700 milioane de euro pe așa numitele „programe de prevenție prin administrarea de medicamente”, în condițiile în care majoritatea unităților sanitare din România se află intr-o stare deplorabilă, reprezintă o risipire a banului public.

Asociația Pro Consumatori (APC) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, înființată la data de 28 februarie 1990. APC este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea și reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor și intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici și instituțiile statului.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark