Priorităţi BEUC

Priorităţi BEUC

Dr. ec. Emil Bojin

 

Asociaţia Pro Consumatori, membră a BEUC – Organizaţia Europeană a Consumatorilor – a participat online în ziua de 7 februarie 2023 la lucrările Adunării Generale  a acesteia, alături de alţi 50 de participanţi.

S-au discutat priorităţile BEUC pentru anul curent.

Între acestea, un loc central îl ocupă accesul la produsele farmaceutice. Studiile au arătat însă că adeseori consumatorii nu găsesc medicamentul căutat; companiile farmaceutice nu distribuie produsele în toate ţările Uniunii Europene, spunând că în ţările mici nu obţin profitul scontat; ele intenţionează să înlocuiască prospectul tipărit cu un cod de bare, care scanat va duce la informaţiile de pe internet; unele medicamente sunt enorm de scumpe, chiar peste 1 milion de euro. Dat fiind că Comisia Europeană intenţionează să modifice legislaţia industriei farmaceutice în martie 2023, BEUC şi-a afirmat o serie de solicitări în acest sens: eliminarea lipsei de medicamente; ameliorarea distribuţiei geografice a medicamentelor; stimularea firmelor să producă medicamentele de care au nevoie consumatorii; preţuri abordabile pentru medicamente ş.a.

Pe de altă parte, BEUC şi-a exprimat preocupări privind decizia CE de a crea un „Spaţiu European cu Date despre Sănătate”; aici se vor găsi toate informaţiile unui pacient – de la doctori, spitale, la diverse analize. BEUC a atras atenţia asupra necesităţii protejării datelor private ale consumatorilor.

În continuare, s-a discutat strategia BEUC privind Directiva acţiunilor în reprezentare (acţiuni colective în justiţie). BEUC intenţionează să organizeze cursuri de formare pentru asociaţiile membre şi să întărească capacitatea acestora în domeniul acţiunilor colective. Într-o astfel de acţiune naţională poate participa şi BEUC.

Următoarea temă de discuţie a constituit-o strategia BEUC în vederea alegerilor din 2024 pentru Parlamentul European. Se intenţionează sensibilizarea candidaţilor la temele care preocupă consumatorii, campanii de presă şi pe internet. Am susţinut temele propuse de BEUC (dificultăţile consumatorilor săraci, inflaţia, preţul energiei) dar am arătat că la nicio scrisoare adresată în trecut reprezentanţilor României în Parlametul European nu am primit vreo reacţie.

În încheiere s-a discutat relaţia dintre BEUC şi organizaţia EuroConsumers. Deşi dl preşedinte A. Koopmans şi-a exprimat părerea că se vor găsi mijloace pentru o bună cooperare, diverşi vorbitori au arătat că sunt profund preocupaţi de naşterea unei concurenţe faţă de BEUC.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark