Raport de activitate aferent anului 2022

Asociația Pro Consumatori (APC) a avut o activitate intensă în cursul anului 2022, atât la nivel naţional, prin organizarea de acțiuni, evenimente, activități și studii în cadrul campaniilor de informare, educare și conștientizare a consumatorilor, cât şi la nivel internaţional.

Campaniile derulate în cursul anului 2022:

 1. Trăiește natural, mănâncă tradițional!

 2. Carne de miel accesibila ca pret pentru consumatorii români!

 3. Sanatate prin alimentatie!

 4. Plaja este domeniul public! Cunoaste-ți drepturile!

 5. Informează-te și cumpără inteligent!

 6. Tu ştii ce jucărie cumperi copilului tău?

 7. APC sustine NUTRI-SCORE in România!

 8. S.O.S. – economia rurală!

 9. Spune NU practicilor comerciale incorecte!

 10. STOP! Cumpără alimente fără aditivi!

 11. S.O.S. alimentele procesate pentru copii!

 12. Să învățăm să înțelegem eticheta!

 13. Cunoaşteţi drepturile de consumator online!

In cadrul Campaniei nationale de informare, educare si constientizare a consumatorilor „Traieste natural, mananca traditional!”, campanie derulata in parteneriat cu Radio Romania Antena Satelor s-a realizat promovarea aplicatiei Catalogul produselor alimentare certificate, aplicatie realizata de Agentia pentru finantarea investitiilor rurale. Cu ajutorul acestei aplicatii consumatorii au acces la alimentele autohtone cu un nivel de calitate ridicat certificate de catre organisme de inspectie si certificare. Aplicatia asigura consumatorilor accesul la alimente atestate traditional, alimente realizate dupa reteta consacrata, alimente cu indicatie geografica protejata (IGP), alimente cu denumire de origine protejata (DOP),

In perioada 19 iulie-31 iulie 2022 Asociatia Pro Consumatori a derulat pe plajele litoralului romanesc Campania națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor cu privire la drepturile acestora sub sloganul "Plaja este domeniul public! Cunoaste-ți drepturile!"Pe parcursul acestei campanii au fost trimisesolicitari de informatii de interes public, respectiv de control al operatorilor de plaja, dupa cum urmeaza:

 1. Ministerului Sanatatii cu privire la: amenajarea si localizarea punctelor de prim ajutor de pe plajele Litoralului romanesc; calitatea apei de imbaiere din zonele naturale amenajate pentru îmbaiere

 2. Ministerul Antreprenoriatului si Turismului cu privire la realizarea de indata a unui control asupra unor operatori de plaja.

 3. Primăriilor Constanta, Mangalia, Navodari, Eforie si Sulina cu privire la asigurarea ordinii publice pe plaje si a serviciului public Salvamar.

 4. Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor cu privire la realizarea de indata a unor controale in vederea respectarii drepturilor consumatorilor de catre unii operatori de plaje.

De asemenea, s-au distribuit pe plaje flyere consumatorilor, s-a acordat consultanta acestora, iar presedintele APC a participat prin Skype la emisiunea Dimineti cu Georgia de la postul de televiziune Metropola Tv si  la realizarea unor stiri pentru editia de seara a jurnalelor de la posturile de televiziune Prima Tv si Kanal D, avand ca subiect dreptul de acces la toate locurile şi serviciile destinate folosinţei publice. 

De asemenea, in cursul anului 2022 au fost transmise catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, precum si catre DSVSA-urile judetene un numar de  42 de solicitari cu  privire la comunicarea nivelului de  pesticide din loturile de legume-fructe (tomate proaspete, ardei iute, avocado bio, pepene verde, mandarine, banane, pomelo, rodii, grapefruit rosu), inghetata, stafide, retrase de la comercializare din magazinele marilor lanturi comerciale urmare a depasirii limitei maxim admise a pesticidelor identificate in baza programului de autocontrol.

Au mai fost transmise solicitari de realizare de controale catre  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la urmatoarele probleme: cascavalul cu aroma de fum, aplicarea mentiunii inselatoare  „Fara E-uri” de catre un producator de lactate, inselaciune la cantar, neconformitati la Salamul de Sibiu, clarificarea semnificatiei etichetelor de pret in 4 culori din incinta magazinelor Kaufland, reducerile miraculoase la carnea de miel din magazinele Kaufland cu o zi inainte de Pastele ortodox.

Asociaţia Pro Consumatori a realizat şi în anul 2022 studii privind calitatea produselor alimentare din marile structuri comerciale, astfel:

 • Studiu privind calitatea mucenicilor (7 martie 2022);

 • Studiu privind calitatea cozonacului(17 aprilie 2022);

 • Studiu privind bugetul pe care îl poate aloca un pensionar cu pensia socială minimă garantată de 1000 de lei pentru masa de Paşti (22 aprilie 2022)

 • Studiu privind calitatea iepurasilor de ciocolata (23 aprilie 2022);

 • Studiu privind calitatea cărnii de miel(26 aprilie 2022);

 • Studiu privind calitatea preparatelor din carne consumate de 1 mai (27 aprilie 2022).

Toate studiile realizate  în cursul anului 2022 s-au realizat în cadrul Campaniei naţionale de informare şi educare a consumatorilor “Atenţie la etichetă!”.

Asociația Pro Consumatori a realizat 62 de comunicate de presă pe care le-a dat publicității in cursul anului 2022.

Calitatea deosebită a studiilor/comunicatelor realizate de către experții Asociației Pro Consumatori a dus la preluarea acestora de către posturile de radio şi televiziune, fapt ce s-a concretizat în 439 de apariții in mass-media la jurnalele de știri, emisiunile unor posturi de televiziune, emisiunile posturilor de radio, site-urile ziarelor nationale/locale, dupa cum urmeaza: Metropola Tv (44 aparitii), Antena 3(7 aparitii), A7Tv (6 aparitii), Etno Tv (6 aparitii), Kanal D (7 aparitii), Pro TV (1 aparitie), Focus 18 (11 aparitii), R, omânia TV (4 aparitii), Realitatea TV(9 aparitii) , B1Tv(8 aparitii)și TVR 1 (17 aparitii), Aleph News (1 aparitie) Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor (9 aparitii), Tomis News, Bursa, Ziare.com, Evenimentul zilei, Unica, Capital, Agerpres, Stirile de Cluj, Cotidianul, B365, Businessmagazin, Obiectiv Suceava, Stiri Prahova, Judecatorul, Profit, Botosaneanul, ActiveNews.

Proiecte europene în care este implicată Asociaţia Pro Consumatori

În anul 2022 Asociaţia Pro Consumatori a derulat activităţi  de diseminare şi cercetare în cadrul proiectului Boosting DR through increased communIty-level consumer engaGement by combining Data-driven and blockcHain technology Tools with social science approaches and multi-value service design - Promovarea răspunsului la cerere ("demand response") printr-o mai bună implicare a consumatorilor la nivel de comunitate, prin combinarea instrumentelor tehnologiilor bazate pe date („Data driven”) şi Blockchain, în contextul ştiinţelor sociale şi al proiectării serviciilor multi-valoare.

La nivel internaţional experţii APC au participat la dezbateri, mese rotunde şi conferinţe, astfel:

 • participare la atelierul de lucru organizat de BEUC, pentru a se discuta proiectele avute în vedere şi o serie de direcţii de acţiune (24.01.2022)

 • participare la Adunarea Generală Extraordinară a BEUC pentru alegerea noului preşedinte (17.03.2022)

 • participare la o întâlnire on-line a grupului de experţi BEUC în domeniul energiei (26.04.2022)

 • participare la Bruxelles pentru  a marca împlinirea a 60 de ani de când s-a înfiinţat BEUC, organizaţia europeană a consumatorilor (16, 17 şi 18.05.2022)

 • participare online la prezentarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului BRIGHT, la jumătatea duratei de activitate (6.07.2022).

 • participare la întâlnirea organizată de BEUC având ca temă „Regândirea protecţiei consumatorilor în lumea digitală.”( 27.09.2022)

 • participare la atelierul CPC-BEUC „Stronger Together”, organizat online de BEUC în cooperare cu DG Justiție (17.10.2022)

 • participare la întâlnirile organizate de BEUC privind funcţionarea climatului concurenţial (18, 19.10.2022)

 • participare la prezentarea proiectului BRIGHT în cadrul evenimentului ENLIT, care s-a desfăşurat la Târgul de la Frankfurt (29 noiembrie şi 1 decembrie 2022)

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark