Reclama, sufletul Internetului !

 

După cum „reclama e sufletul comerţului”, ea e şi sufletul internetului. Fără publicitate omenirea ar fi mai săracă, biata de ea, cu câţiva miliardari, stăpâni ai firmelor Google, Twitter sau Facebook.

Dacă la televiziune publicitatea este strict reglementată, pe internet ea este liberă ca pasărea ceriului. Spre exemplu, iată întâmplarea de mai jos.

Consumatorul de cultură intră avid pe YouTube să vadă o recentă ediţie a emisiunii „Garantat 100%”, unde realizatorul, Cătălin Ştefănescu, pune întrebări inteligente pe marginea ultimei cărţi semnate de Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, având ca temă „destinul”. Temă grea, care i-a frământat pe toţi marii filosofi ai lumii! Destinul sau voinţa? Fatalism sau asertivitate?

La un moment dat, realizatorul pune o întrebare pe cât de surprinzătoare, pe atât de profundă:

- Domnule Liiceanu, foarte direct întreb: unde locuieşte Dumnezeu?

Consumatorul de cultură abia aşteaptă răspunsul celui întrebat. Sigur, este o întrebare simbolică, dar un om de vasta cultură a invitatului poate deschide un orizont enorm prin ceea ce urmează să răspundă! Şi… ce  aude şi vede consumatorul nostru?

- Numai săptămâna aceasta, conserve de ton Rio Grande, în deliciosul sos cu ceapă, pentru toţi deţinătorii de card din reţeaua noastră!!! (Muzică vioaie).

Nu, dl. Liiceanu nu făcea reclamă la conservele de peşte, era vorba despre un moment publicitar, inserat în acel moment din motive pe care numai algoritmii software le pot şti. Iar vraja s-a risipit… sau, în limbaj contemporan, the thrill is gone.

… … …

Marele regizor Federico Fellini era foarte nemulţumit când un film difuzat de un post de televiziune era întrerupt de mesaje comerciale. Chiar i-a spus unui om politic că, potrivit acestei abordări, ar trebui permise momente de publicitate şi în timpul unui discurs în Parlament sau în şedinţa de Guvern. Cum ar fi? Să ne închipuim:

Dl. Senator:

- Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Declaraţia politică pe care o voi susţine astăzi poartă numele „Ipocrizie”. În mod evident, declaraţia politică se referă la evoluţiile politice şi juridice, cele din spaţiul public, din ultimele săptămâni în România.

O voce din off:

- Gata cu durerea şi senzaţia de arsură! ProctoFix Cremă luptă cu hemoroizii şi asigură reducerea senzaţiei de prurit! Acum ştiu ce să recomand împotriva simptomelor cauzate de hemoroizi: ProctoFix Cremă!

Domnul Senator continuă:

- S-au spus îndeajuns de multe lucruri în aceste săptămâni, inclusiv în cadrul Senatului, la momentul adoptării proiectelor de lege pentru … etc., etc.

 

 

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark