Reuniunea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei

Reuniunea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei

Dr. ec. Emil Bojin

 

În data de 5 octombrie 2021, reprezentantul Asociaţiei Pro Consumatori, asociaţie care are calitatea de membră a Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, a participat la examinarea candidaţilor pentru ocuparea posturilor de vicepreşedinte şi consilier de concurenţă.

Conform documentelor emise de Consiliul Concurenţei, Colegiul Consultativ al Consiliului Concureţei a fost înfiinţat în anul 2010 şi instituţionalizat în 2011, odată cu adoptarea legii concurenţei de Parlamentul României. Colegiul Consultativ reprezintă o structură cu caracter nepermanent, fără personalitate juridică, care emite recomandări şi opinii neobligatorii cu privire la obiectivele şi direcţiile generale ale politicii de concurenţă. Una dintre atribuţiile Colegiului Consultativ este de a propune Guvernului persoanele ce urmează a fi numite în Plenul Consiliului Concurenţei. Membrii Colegiului nu au competenţe în ceea ce priveşte cazurile instrumentate de Consiliul Concurenţei. Calitatea de membru al Colegiului Consultativ este benevolă, membrii Colegiului neprimind remuneraţie pentru activitatea desfăşurată. Din cadrul Colegiului Consultativ fac parte personalităţi din mediul universitar, al protecţiei consumatorilor,  persoane cu experienţă în afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale specializate în politici publice, reprezentanţi ai sindicatelor, precum şi foştii preşedinţi ai Consiliului Concurenţei. 

Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei au candidat: dl CB (14 experienţă în concurenţă), dna EK (similar), dna GM (experienţă în mediul de afaceri) şi dl AS (experienţă juridică internă şi internaţională). În urma interviurilor, a fost aleasă prin vot secret dna EK.

Pentru funcţia de consilier de concurenţă au candidat: dna LT (jurist, experienţă în drept comercial) şi dl DV (economist). În urma interviurilor, a fost ales dl DV. Având în vedere că dl CB a candidat şi pentru funcţia de consilier de concurenţă, el a fost votat pozitiv şi în această poziţie.

Raportul Colegiului Consultativ va fi înaintat Guvernului. Precizăm că membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi de Preşedinte, la propunerea Guvernului.

Un comentariu: APC apreciază în mod deosebit deschiderea Consiliului Concurenţei la problemele consumatorilor (vezi Monitorul Preţurilor) şi includerea asociaţiei în cadrul Colegiului Consultativ.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark