Scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului - Carne de miel accesibilă ca preț pentru consumatorii români!

Stimate Domnule Nicolae Ionel Ciucă - Prim-Ministru al Guvernului României,

 

Spre știință:

Domnului Adrian-Ionuț Chesnoiu – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Domnului Dr. Alexandru Nicolae Bociu - Președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,

Domnului Marcel Ciolacu – Președinte al Partidului Social Democrat,

Domnului Nicolae Ionel Ciucă – Președinte al Partidului Național Liberal,

Domnului George Simion - Președinte AUR,

Domnului Kelemen Hunor - Președinte UDMR,

Domnului Cătălin Drulă – Președinte USR,

Doamnelor/Domnilor Prefecți,

Doamnelor/Domnilor Președinți de Consilii Județene,

Doamnelor/Domnilor Directori de Direcții Județene Agricole,

Doamnelor/Domnilor Directori executivi de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,

Doamnelor/Domnilor Primari,

Stimate Doamne/Stimați Domni,

Subsemnatul, conf. univ. dr. Costel Stanciu, în calitate de președinte al Asociației Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, cu activitate în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor de peste 32 de ani, având în vedere prețurile piperate la carnea de miel din marile lanțuri de magazine, între 49 de lei/kg și 50 de lei/kg la carcasa de miel, între 59 de lei/kg și 60 de lei/kg la pulpa de miel, între 59 de lei/kg și 63 de lei/kg la cotletul de miel cu os, între 53 de lei/kg și 58 de lei/kg la organele de miel, prin prezenta scrisoare deschisă, vă rog ca în calitatea Dvs de prim ministru al Guvernului României și având în vedere faptul că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) se află în coordonarea prim-ministrului României, să dispuneți de îndată ca președintele A.N.S.V.S.A. să emită un ordin privind sacrificarea mieilor și în puncte volante, sub strict control al medicilor veterinari, mieii putând fi apoi vânduți în spații special amenajate din piețele agroalimentare. 

În susținerea propunerii de mai sus aduc următoarele argumente:

  1. Prețul piperat al cărnii de miel din marile lanțuri de magazine se explică prin adaosul comercial de la 100% la 150% practicat de acestea.

  2. În gospodăriile țărănești mieii se vând cu 20 de lei kilogramul în viu, ceea ce înseamnă un preț de 30-33 lei/kg al carcasei de miel, având în vedere randamentul mieilor după sacrificare, care variază între 55% și 60%.

  3. România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la creșterea ovinelor și caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale.

  4. În obiceiurile de consum a milioane de români în Sfânta zi de Paște se obișnuiește să se consume preparate din carne de miel. Prețul cărnii de miel este influențat de raportul dintre cerere și ofertă. În aceste zile asistăm la o ofertă controlată a cărnii de miel de către marile lanțuri de magazine, fapt care explică prețurile piperate la sortimentele de carne de miel ce sunt mai mari ca anul trecut, în funcție de sortiment, cu 38% și 43% (a se vedea studiul APC din 27 aprilie 2021 Preţul cărnii de miel în marile lanțuri de magazine alimentare! (apc-romania.ro). În România, în urmă cu 3-4 ani, cu ocazia sărbătorii pascale se sacrificau în jur de 2 milioane de miei. Așa cum am arătat mai sus, România deține efective suficiente de miei care să ducă la formarea unui preț corect pentru participanții la piața cărnii de miel, crescătorii de ovine și consumatorii de carne de miel. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă vor fi deschise suficiente puncte volante pentru sacrificarea mieilor în toate județele țării, în funcție de efectivul de ovine și caprine din fiecare județ, care va duce la  crearea acelui echilibru dintre cerere și ofertă care face ca prețul să fie unul corect pentru toți participanții la piața cărnii de miel.

  5. Totodată, în România rurală, în săptămâna Patimilor există obiceiul strămoşesc ca românii să le cumpere hăinuțe noi copiilor, bineînțeles dacă obțin banii necesari din vânzarea mieilor.

Domnule Prim-ministru, decizia Dvs cu privire la înființarea de puncte volante pentru sacrificarea mieilor, însoțită de implicarea prefecților ca reprezentanți ai Guvernului României în teritoriu pentru punerea în aplicare a acesteia, le va oferi milioanelor de consumatori de carne de miel o carne accesibilă ca preț, iar copiilor din mediul rural le va aduce bucuria generată de hainuțele noi cumpărate de părinții lor din banii încasați din vânzarea mieilor.

 

Cu considerație,

Conf. univ. dr. Costel Stanciu

Președinte Asociația Pro Consumatori

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark