Tabloul de bord al pietei interne: statele membre bat recordurile la transpunerea normelor, dar mai au de lucru la aplicarea lor

Statele membre s-au încadrat mai bine ca niciodată în timp în ceea ce priveşte transpunerea normelor pieţei interne în legislaţia naţională, dar trebuie să mai amelioreze modul în care le pun în practică, arată ultimul Tablou de bord al pieţei interne publicat de Comisia Europeană. Din directivele privind piaţa internă al căror termen de implementare a expirat, au mai rămas, în medie, de transpus în legislaţia naţională doar 0,7%, faţă de 1,0% în iulie 2009. Aşadar, statele membre s-au situat cu o marjă confortabilă sub pragul de 1,0% restanţe, care trebuia atins până în 2009, conform înţelegerii dintre şefii de stat. Douăzeci de state membre au transpus 99% sau chiar mai mult din totalul legislaţiei, iar Lituania şi Malta, cele mai sârguincioase, mai au numai trei directive de transpus. Malta se situează pentru a treia oară în fruntea plutonului. Şaisprezece state membre şi-au depăşit cele mai bune performanţe anterioare. În schimb, şapte state membre – Austria, Republica Cehă, Italia, Polonia, Portugalia, Luxemburg şi Grecia – nu au reuşit să atingă obiectivul, îngreunând astfel reducerea în continuare a restanţelor. Cât despre aplicarea dreptului comunitar, se observă o uşoară reducere a numărului cazurilor de încălcare, dar procedura continuă să dureze prea mult, iar statelor membre le trebuie în medie 18 luni ca să execute hotărârile Curţii de Justiţie, deşi, potrivit legii, ar trebui să ia măsuri pe loc.

„Este un bilanţ excelent care va folosi pieţei interne în ansamblul ei”, a declarat Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier. „Fac apel la statele membre care nu au atins încă obiectivul să-şi intensifice eforturile. Totuşi, calitatea implementării şi a modului în care se aplică practic în teren aceste norme rămâne o mare problemă, care subminează încrederea în piaţa internă şi-i afectează eficienţa. Nerespectarea hotărârilor Curţii este pur şi simplu inacceptabilă. Sunt hotărât să recurg la posibilităţile pe care le oferă noul tratat pentru a asigura aplicarea mai rapidă a acestor hotărâri. Vreau să realizez un parteneriat real cu statele membre pentru mai buna înţelegere şi prevenirea acestor probleme. Sunt sigur că împreună putem readuce în centrul pieţei interne cetăţenii şi întreprinderile.”
 
Transpunerea directivelor privind piaţa internă
Cu o medie de 0,7% din directivele privind piaţa internă netranspuse la timp în legislaţia naţională pe ansamblul celor 27 de state membre, restanţele de transpunere sunt cu mult sub obiectivul intermediar de 1% convenit de şefii de stat şi de guvern în 2007. Este prima dată când statele membre se prezintă la termenul stabilit cu un rezultat mai bun decât acela la care se angajaseră.

În total, 16 state membre şi-au depăşit sau egalat cele mai bun rezultate anterioare: Belgia, Republica Cehă, Estonia, Spania, Franţa, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit.

Numărul statelor membre care au atins obiectivul fixat a crescut de la 18 la 20. Statele membre care nu au realizat obiectivul de 1% sunt: Austria, Portugalia, Republica Cehă, Polonia, Italia, Luxemburg şi Grecia. Totuşi, şi aceste state membre, cu excepţia Austriei, au reuşit să-şi reducă semnificativ restanţele.

Având în vedere volumul de legislaţie proiectat să apară în următoarele şase luni, Republica Cehă, Grecia, Italia, Luxemburg şi Polonia vor trebui să ia măsuri drastice ca să atingă obiectivul data viitoare.

În ultimele şase luni, statele membre au reuşit să reducă numărul directivelor foarte întârziate de la 22 la 16.

Au reuşit, de asemenea, să diminueze numărul directivelor incorect transpuse. Adunând directivele incorect transpuse şi directivele netranspuse la timp, se ajunge la o restanţă medie pe ansamblul UE de 1,5%, faţă de 1,8% acum şase luni.

Statele membre trebuie să se concentreze mai mult acum pe scurtarea întârzierilor de transpunere. În prezent, statele membre integrează directivele cu întârzieri în medie de nouă luni peste termenul de transpunere. Grecia şi Luxemburg sunt campionii întârzierilor.

Încălcări
Comparativ cu acum şase luni, numărul procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar a înregistrat o mică scădere de 1,2%. Ca şi în anii precedenţi, cele mai multe abateri se constată în domeniile „impozitare şi uniune vamală” şi „mediu”.

Italia, urmată de Grecia şi Spania, a acumulat cele mai multe proceduri pentru încălcare.

Durata medie de rezolvare a cazurilor de încălcare a crescut, în comparaţie cu decembrie 2007, de la 25 de luni la 28 de luni pentru UE-15 şi de la 12 luni la 16 luni pentru UE-12.

În loc să ia măsuri pe loc, cum cere legea, statele membre întârzie foarte mult – circa un an şi jumătate în medie – să se conformeze hotărârilor Curţii de Justiţie. Cele mai mari întârzieri le înregistrează Austria şi Spania, unde aplicarea hotărârilor Curţii durează în medie circa 25 de luni.

Textul integral al celui mai recent Tablou de bord al pieţei interne este disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/internal_market/score/index_en.htm

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark