UE face progrese în lupta împotriva medicamentelor contrafăcute

Contrafacerea medicamentelor este o activitate criminală, un joc de noroc având drept miză câştiguri substanţiale în detrimentul sănătăţi consumatorilor, fiind un fenomen în creştere  (11,4 de milioane de pastile contrafăcute au fost confiscate la frontierele UE în 2009 – asta înseamnă o creştere de 422% faţă de 2006). În cel mai bun caz, medicamentele contrafăcute pot fi ineficiente pentru consumatori, şi în cel mai rău caz, letale.

Într-un asemenea context, Organizaţia Europeană a Consumatorilor – BEUC salută propunerea legislativă care va fi discutată azi, în plenul Parlamentul European. Azi, deputații vor vota această propunere legislativă, care introduce de asemenea elemente de siguranță și măsuri de control pentru a împiedica medicamentele periculoase să ajungă la pacienți. Sancțiuni împotriva contrafacerii sunt de asemenea prevăzute.

Directiva prevede obligativitatea  efectuări de campanii de sensibilizare a consumatorilor cu privire la riscurile asociate cumpărării de medicamente falsificate, punând accent în special pe măsurile de autentificare şi elementele de siguranţă (precum hologramele şi sigiliile de siguranţă) de pe ambalajele medicamentelor sau din alt loc si îşi propune în mod specific să prevină pătrunderea medicamentelor falsificate în lanţul legal de distribuţie.

Consumatorii online – "conştientizarea este cheia succesului”
"Este crucial ca, consumatorii sa fie avertizaţi asupra riscului la care se expun atunci când cumpără medicamente online, ne putând avea nici un control asupra legalităţi site-ului. ", a comentat Monique Goyens, director general al BEUC

Într-adevăr, cantităţi impresionante de medicamente contrafăcute sunt de vânzare în mediul on-line, prin urmare, şi riscul la care sunt expuşi  consumatorii care caută tratamente mai ieftine este foarte mare : peste 50% din medicamente comercializate pe internet sunt contrafăcute . Au existat  cazuri în care membrii BEUC au testat medicamente , cumpărând medicamente de pe internet iar rezultatele au fost îngrijorătoare: au putut cumpără medicamente care în mod normal dacă ar fi fost cumpărate din farmacie ar fi fost nevoie de prescripţie medicală, au primit pastile incorect dozate, nu au primit prospect la medicamentele achiziţionate sau chiar au primit pastile învelite în foi de ziar.

“Noua propunere legislativă actualizează reglementările în vigoare și introduce așa-numitele caracteristici de siguranţă, care să garanteze identificarea, autentificarea și trasabilitatea medicamentelor din fabrică până la consumator” a precizat Dl Costel Stanciu, preşedintele APC Romania

Alta provocare: cost-eficacitate
Goyens a adăugat: "Din păcate, doar legislaţia nu poate rezolva în totalitate problema contrafacerii. Acum marea provocare este instituirea un raport cost-eficienţă, care va spori în mod evident siguranţa consumatorilor atunci când cumpără medicamente, fără a conduce la o creştere a preţurilor a acestora. "

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark