APC solicită Primului ministru să-l demită pe Eduardt Cozminschi de la conducerea ANPC!

Aseară, în intervalul orar 19.00 - 20.00, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu a participat la emisiunea Medika Special de pe postul de televiziune Medika TV, emisiune moderată de dna. Dana Chera, jurnalist Medika TV. La această emisiune a participat şi dl. Eduardt Cozminschi, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care a dat bir cu fugiţii la jumătatea emisiunii (Aici poate fi vizionata emisiunea Medika Special) Dezbaterea din cadrul emisiunii s-a axat pe aspecte legate de conformitatea măştilor de protecţie respiratorie folosite de cetăţenii României pe perioada crizei sanitare. În prima parte a emisiunii dl. Eduardt Cozminschi a negat vehement orice dovadă a ineficienţei instituţiei pe care o conduce – A.N.P.C. pe linia verificării măştilor de protecţie respiratorie, invocând aşa zise perioade mari de timp necesare pentru a notifica pe platforma Safety Gate mărcile de măşti de protecţie respiratorie neconforme, lucru neadevărat dacă analizăm rapoartele săptămânale ale platformei Safety Gate cu privire la produsele nealimentare periculoase pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români. Precizăm faptul că Asociaţia Pro Consumatori a solicitat de mai multe ori Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să răspundă la o serie de întrebări legitime faţă de informaţiile care au circulat în spaţiul public în legătură cu neconformitatea măştilor de protecţie respiratorie folosite de consumatori, demersuri la care Asociaţia Pro Consumatori a primit răspunsuri din partea acestei instituţii de genul ”Solicitarea Asociaţiei Pro Consumatori - de confirmare ori de dezminţire a unei ştiri apărute în presa scrisă, depăşeşte caracterul şi limitele unei solicitări rezonabile adresate autorităţii publice, obiectul cererii fiind totalmente în contradicţie cu principiul accesului liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public în relaţiile dintre persoane şi autorităţile publice enunţat prin Legea 544/2001, precum şi cu cel al libertăţii de exprimare, statuat în Constituţia României. Având în vedere cele mai sus precizate, facem menţiunea că ANPC, prin emiterea unui răspuns negativ ori afirmativ, ar aduce atingere principiilor mai sus enunţate.” Mai multe informaţii despre acest demers al APC găsiţi în acest comunicat ANPC susţine ştirile Fake news! (apc-romania.ro)

Totodată, precizăm faptul că şi în raportul de audit al Curţii de Conturi a României cu privire la evaluarea activităţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-a arătat ineficienţa acestei instituţii în domeniul combaterii comercializării de măşti de protecţie respiratorie neconforme pe piaţa din România, astfel: “ANPC a elaborat la finele lunii februarie 2020 o tematică națională de control și supraveghere a pieței cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afișare a prețurilor și a modului de derulare a eventualelor promoții pentru aceste echipamente de protecție. La momentul finalizării prezentului audit de performanță, controlul tematic la nivel național se află în desfășurare. Pe site-ul ANPC nu a fost creată o secțiune distinctă COVID-19 care să cuprindă informații pentru consumatori cu privire la anumite produse precum echipamente de protecție, dezinfectanți astfel încât aceștia să poată identifica produsele contrafăcute.” A se vedea pagina 96 din Raportul de audit al Curţii de Conturi a României Sinteza ANPC_20201008.pdf (curteadeconturi.ro)

“Este incalificabil gestul preşedintelui ANPC de a da bir cu fugiţii în timpul emisiunii! În actualul context sanitar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are nevoie de o conducere fermă, profesionistă, formată din oameni de stat capabili să-şi asume responsabilitatea unor acţiuni de o importanţă capitală în prevenirea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. De la începutul crizei sanitare, 16 martie 2020 şi până în a doua parte a lunii noiembrie 2020, ANPC nu şi-a făcut simţită prezenţa în domeniul verificării conformităţii materialelor sanitare (măşti de protecţie respiratorie, mănuşi de protecţie şi dezinfectanţi de mâini). În toată această perioadă, ANPC a fost condusă de Eduardt Cozminschi, care nu are forţa necesară să conducă una din instituţiile cele mai importante ale statului român! “ conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Asociaţia Pro Consumatori a atras atenția în ultimile 7 luni asupra neregulilor constatate în privința comercializării măștilor de protecție respiratorie, fapt ce reiese foarte clar din comunicatele de mai jos:

Asociaţia Pro Consumatori solicită demisia preşedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi (apc-romania.ro)

APC solicită demisia ministrului sănătății, Nelu Tătaru! (apc-romania.ro)

ANPC susţine ştirile Fake news! (apc-romania.ro)

Boicotați comerciantii care vând măști neconforme! (apc-romania.ro)

Numai o mască din cinci asigură protecţia copiilor împotriva SARS-Cov-2! (apc-romania.ro)

Măștile fashion nu ne protejează împotriva SARS-CoV-2! (apc-romania.ro)

Comercianţii au furat startul la acoperitoare faciale! (apc-romania.ro)

 

Știri

Fii alături de APC!

Fii alături de APC!

MONITORUL PRETURILOR

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark