2011, un an al consumatorului

Comisia parlamentară pentru piața internă și protecția consumatorilor se asigură că toți consumatorii europeni beneficiază din plin de piața internă europeană.

Comisia parlamentară pentru piața internă și protecția consumatorilor se asigură că toți consumatorii europeni beneficiază din plin de piața internă europeană. Anul 2011 începe cu Directiva pentru protecția consumatorilor, care este deja pe ordinea de zi în ianuarie. Vor urma consolidarea comerțului electronic, modernizarea regulilor privind pachetele de vacanță și ameliorarea materialelor de construcții.

O directivă generală

Propunerea de directivă pentru protecția consumatorilor are un scop principal: de a asigura armonizarea maximă, dacă nu totală, a regulilor privind protecția consumatorilor în UE. Va înlocui patru directive existente, acoperind un spectru larg de drepturi ale consumatorilor, ca de exemplu dreptul compărătorului de a se răzgândi și returna un produs cumpărat pe internet sau la telefon.

Rezolvarea alternativă a disputelor


Fiecare dintre noi și-a dorit poate să dea în judecată un magazin sau furnizor. Însă procesul poate fi lung și scump. „Rezolvarea alternativă a disputelor“ ar putea oferi consumatorilor „compensări ieftine, simple și rapide“, dacă ar fi pusă în practică așa cum ar trebui. Parlamentul European examinează modul în care acest instrument poate fi ameliorat.

Clădiri mai sigure și (poate) mai ieftine


Directiva privind materialele de construcții este din nou pe ordinea de zi a comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor. Scopul acesteia este de a deschide piața internă tuturor materialelor de construcții pentru ameliorarea concurenței și reducerea prețurilor. În plus, vor fi introduse noi mecanisme de siguranță pentru sănătatea umană.

Haine hi-tech

Regulile aprobate de comisie privind etichetarea vor facilita introducerea în haine a unor materiale inovative fără periclitarea siguranței. Ați auzit de haine care încarcă telefoanele mobile? Ar putea fi mai aproape de realitate.

… și multe altele


Eurodeputații vor mai examina și modul în care legislația actuală funcționează în statele membre: directiva serviciilor, care întâmpină dificultăți în unele țări și recunoașterea calificărilor profesionale.

Președintele comisiei, Malcolm Harbour (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit), speră că noul an va aduce „un program puternic pentru Actul privind piaţa unică“, care să îi ajute pe consumatori să aibă o încredere mai mare și să fie mai protejați, în special online. Protecția consumatorilor și funcționarea pieței interne rămân cele mai importante elemente ale politicii UE, iar rolul Parlamentului European în acest domeniu este vital.

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark