Organizație apolitică, non-profit
Singura organizație membră a BEUC, din România
Din 1990 în protecția consumatorilor
Dr. ec. Emil Bojin
În 14 mai a avut loc Adunarea Generală a Biroului European al Uniunilor de Consumatori (BEUC), unde Asociaţia Pro Consumatori este membru. Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma de teleconferinţă, cu ajutorul Internetului.
S-au aprobat câteva schimbări în statutul BEUC, raportul de activitate şi raportul financiar pe anul 2019.
În cursul întâlnirii s-a difuzat un mesaj al d-lui Didier Reynders, Comisarul european pentru Justiţie şi Consumatori, care, printre alele, a abordat problema serviciilor turistice, recomandând agenţiilor de turism să restituie sumele plătite de consumatori, dacă aceştia nu pot beneficia de sejurul rezervat din cauza restricţiilor impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei provocate de noul virus. O alternativă ar putea fi emiterea unor vouchere care însă pot fi acceptate sau nu de consumatori.
De altfel, problema drepturilor consumatorilor de servicii turistice, inclusiv deplasările cu avionul, a fost mult dezbătută de participanţi. Atât organizaţiile membre, cât şi conducerea BEUC au fost de acord că dreptul consumatorilor la despăgubire nu poate fi încălcat de situaţia prezentă.
Preşedintele BEUC şi Directorul general au informat că activităţile organizaţiei vor continua conform celor stabilite în trecut, pe primul plan situându-se programul Green Deal al Comisiei Europene. Menţionez că este vorba de măsuri menite să facă din Europa o economie „verde”, ecologică, ţinta fiind reducerea masivă a emisiilor de bioxid de carbon, considerate a fi cauza schimbărilor climatice. Această reducere se face şi prin schimbarea comportamentului consumatorilor, alături de noi cerinţe adresate producătorilor. De asemenea, se va acorda atenţie noii „economii digitale”, în care tot mai multe servicii se desfăşoară prin internet sau cu ajutorul inteligenţei artificiale.
O serie de membri ai BEUC – printre care şi APC – au atras atenţia că programul BEUC de „întărire a capacităţii administrative” a asociaţiilor de consumatori nu are sens dacă asociaţia nu are ce întări, cu alte cuvinte personal permanent, şi s-a cerut sprijin în acest sens. Reprezentantul CE, dl Jan Panek, a informat că regretă, dar reglementările nu permit astfel de sprijin – fapt cunoscut de membrii BEUC de mulţi ani.
Privind aspectele tehnice prin care s-a desfăşurat teleconferinţa, se menţionează următoarele:
- Mijlocul de conversaţie l-a constituit aplicaţia Skipe for Business, care a trebuit să fie descărcată şi instalată pe calculatorul participantului.
- Aplicaţia a funcţionat cu întreruperi, mai ales în prima parte a întâlnirii, când se conectau mai mulţi participanţi în acelaşi timp, maximul fiind e 78.
- În timpul conferinţei participanţii au fost rugaţi să blocheze microfonul şi camera de luat vederi de pe calculatorul personal. Se vedeau permanent doar preşedintele şi directorul general, iar participanţii solicitau printr-un mesaj scris înscrierea la cuvânt; atunci puteau activa camera de filmat şi microfonul.
- Votul s-a folosit de o aplicaţie belgiană, folosită şi în parlamentul acestei ţări, dar nu s-a comportat satisfăcător, funcţionând în majoritatea timpului cu defecţiuni. În teorie ar fi fost bine gândită, dar la proba practică nu a dat rezultatele aşteptate.