Adunarea generală BEUC, mai 2023

ADUNAREA GENERALĂ BEUC – mai 2023

Dr. ec. Emil Bojin

 

(În imagine: Cedric Musso, trezorier; Monique Goyens, director general; Arnold Koopmans, preşedinte; Luis Silveira Rodrigues, vicepreşedinte)

Adunarea Generală a BEUC s-a desfăşurat în zilele de 26 şi 27 mai 2023, la Bruxelles.

Ordinea de zi a fost următoarea:

1. Evenimente privind asociaţiile membre: Asociaţia Consumatorilor din Malta s-a desfiinţat din lipsă de membri, ca urmare s-a retras şi din BEUC. Au fost primite ca membri organizaţiile italiene CIE şi ADICONSUM. Organizaţia spaniolă ASUFIN a fost primită în calitate de afiliat. Câteva alte organizaţii sunt încă în curs de evaluare pentru ca să primească titlul de membru.

2. Raportul de activitate şi cel financiar pe 2022, aprobarea bugetului pe 2023. Aceste documente au fost aprobate de adunarea generală.

Printre activităţile BEUC din 2022 se numără:

  • Studiu privind siguranţa produselor importate vândute online
  • Analiza pieţelor de livrare a curentului electric pentru consumatori
  • Sistemele de plată digitale
  • Sistemele de diete sănătoase şi alimentaţie sustenabilă
  • Legislaţia din domeniul farmaceutic
  • Legislaţia din domeniul produselor chimice
  • Siguranţa cosmeticelor şi a jucăriilor
  • Actul privind Inteligenţa Artificială
  • Revizuirea directivei privind răspunderea asupra produselor
  • Mobilitatea sustenabilă
  • Drepturile pasagerilor
  • Discuţii cu World Trade Organisation

BEUC are 38.000 de urmăritori pe Twitter, a fost citată în presă de 7.660 de ori, a fost invitată să prezinte punct de vedere în 203 conferinţe şi a avut 179 de întâlniri cu reprezentanţii CE.

Privind raportul financiar, notăm că cheltuielile pe 2022 au fost de 6.300.000 Euro, veniturile provenind în principal de la cotizaţiile membrilor şi fonduri de la CE.

3. Strategia de investiţii ale consumatorilor. A prezentat directorul Federaţiei Europene a Investitorilor şi a Utilizatorilor de Servicii Financiare. Federaţia desfăşoară cercetări independente şi constată de sfaturile date de consultanţii financiare nu sunt corecte, deoarece ei primesc comisioane de la instituţia financiară recomandată (bănci, asigurări, fond de investiţii etc.).

4. Au fost prezentaţi noii angajaţi ai BEUC, printre care am remarcat-o pe Irina Popescu, „food policy officer”.

5. Cooperarea cu organizaţia Euroconsumers. S-a semnat un memorandum privind definirea activităţilor.

6. Programul BEUC de întărire a capacităţii de funcţionare a asociaţiilor de consumatori : s-au prezentat realizările din diverse ţări – Slovacia, Lituania.

7. DG Energie din cadrul Comisiei Europene a prezentat ultimele evoluţii ale pieţei energetice. Dl Hans van Steen a menţionat probleme privind: preţurile, siguranţa furnizării, energia verde, reducerea importului de gaze din Rusia, ţinta stabilită pentru 2050 de zero emisii de carbon (mai ales prin abandonarea combustibililor fosili), accesul uşor al consumatorilor la noile surse de energie, contribuţia prosumatorilor la generarea de energie electrică.  În acest context, am întrebat dacă se are în vedere situaţia consumatorilor locuitori în blocuri, care nu-şi pot instala în mod invidiual nici turbine eoliene şi nici panouri fotovoltaice; răspunsul a fost da, este vorba de constituirea de comunităţi energetice.

8. Pregătirea pentru alegerile din 2024 pentru Parlamentul European. BEUC şi-a definit priorităţile, în urma votului dat de participanţii la Adunarea Generală: case, cu acces abordabil la încălzire şi aer condiţionat; hrană sănătoasă (prin care în general se înţelege vegetariană) cu acces facil, servicii digitale oneste, informaţii corecte privind calitatea de produs sustenabil, acces corect la despăgubiri. BEUC şi organizaţiile naţionale vor trimite scrisori candidaţilor prin care li se atrage atenţia asupra importanţei consumatorilor în piaţa unică.

9. Prezentarea unor campanii desfăşurate de asociaţiile membre:

- Elveţia: opacitatea pieţei, alimentele scumpe nu sunt neapărat mai bune

- Polonia: consumatorii invizibili, ucrainenii. Din 2,3 milioane de refugiaţi, 80% sunt femei şi copii. Federaţia consumatorilor a organizat cursuri, a tipărit materiale privind drepturile consumatorilor.

- Franţa: Union Française des Consommateurs a derulat o campanie privind protecţia datelor personale.

- România: am prezentat contribuţia APC la derularea proiectului BRIGHT. Asistenţa a fost puţin depăşită de caracterul foarte tehnic al proiectului.

- Danemarca: studiu privind deşeurile textile. Este o problemă care combină supra-producţia de haine cu tehnicile „fast fashion”, unde moda se schimbă extrem de frecvent. Hainele nevândute se ard sau se aruncă la groapa cu gunoi.

În încheiere s-a stabilit ca următoarea Adunare Generală BEUC să se desfăşoare în zilele de 23 şi 24 mai 2024.

Știri

Fii alături de APC!

Fii alături de APC!

MONITORUL PRETURILOR

MONITORUL PRETURILOR

pag_apaConsumer Law ReadyECC-Net-Travel-App

Proiecte

Centrul European al Consumatorilor din RomâniaFii un pacient activ

Parteneri Media

Antena 1Kanal DLion MentorTomis NewsGradinite Bucuresti

Facebook

Parteneri

Cristina TenuInfluencerECC RomaniaZiarul de BucurestiComisia EuropeanaBEUCUniunea EuropeanaFundația Mâine va fi mai bineTrusted.roSeoMark